Skip to main content
  • Nieuws

Nieuws

foto
Voka-Persbericht

Voka-enquête: recessie is deze winter onafwendbaar

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, waarschuwt dat een economische recessie onvermijdelijk is geworden. Dat blijkt uit een recente enquête die deze week werd uitgevoerd bij meer dan 600 Vlaamse ondernemingen.

“De huidige crisis aangrijpen als opportuniteit”
Nieuws

“De huidige crisis aangrijpen als opportuniteit”

Dat het geen gemakkelijke tijden zijn, weet iedereen. De interviewees van deze editie van ‘Toekomstdenkers’ hopen dat de crisis wordt aangegrepen om doordachte keuzes te maken voor een meer doelmatige zorg. “Laat ons nu focussen op wat echt essentieel is”, klinkt het bij Hendrik Van Gansbeke (Wit-Gele Kruis) en Line De Kimpe (BD).

foto
Nieuws

Voka verwelkomt Vlaams kader voor energiesteun aan bedrijven

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, verwelkomt het steunkader voor ondernemingen dat de Vlaamse minister-president vandaag bekendmaakte in de Septemberverklaring. Ondernemingen die door de energiecrisis met verlies werken, kunnen tot 500.000 euro steun ontvangen per kwartaal.

kinderopvang
Nieuws

Versterking Groeipakket en kinderopvang: goed, maar vermijd inkomensvallen

Het Groeipakket en de kinderopvang worden versterkt: er komt 250 miljoen euro recurrent voor het Groeipakket en 100 miljoen extra voor kinderopvang. Het Groeipakket zal voor iedereen uitgebreid worden met 2%. Daarnaast gaan er gericht extra middelen naar zij die dit het meest nodig hebben. Deze groep wordt uitgebreid en de toeslag neemt ook toe. 

Energietoren
Nieuws

Energie-FAQ: de meeste gestelde vragen over de energiecrisis

De energiecrisis treft ondernemingen hard. Er zijn dringend maatregelen nodig want door de hoge prijzen zien heel wat bedrijven zich genoodzaakt hun productie te verminderen of zelfs stil te leggen. In deze FAQ volgen we de situatie op de voet en beantwoorden we de meest prangende vragen van ondernemers. 

Nieuws

“Data cruciaal om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden”

Op woensdag 28 september organiseert Voka Health Community haar jaarlijks congres. Dit jaar is het centrale thema "Betaalbaarheid en financiering van onze gezondheidszorg". In de aanloop naar het congres interviewen we alvast verschillende toekomstdenkers, die hun visie geven op het onderwerp. Deze week: Georges De Feu, CEO & Co-Founder van LynxCare.

foto
Nieuws

Voka tevreden met federaal steunpakket voor bedrijven

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden met de beslissingen van de federale regering om de gevolgen van energiecrisis voor de bedrijven aan te pakken. Het federale steunpakket bevat verschillende maatregelen die ondernemingen in deze moeilijke tijden ondersteunen.

Sonja Teughels en Anouk Lagae
Nieuws

Anouk Lagae (Accent) en Sonja Teughels (Voka) over de toekomst van werk

We kampen met een krapte op de arbeidsmarkt, bedrijven moeten in een razend tempo digitaliseren, maar niet iedereen is mee. In onze podcast ‘De Toekomst van Werk’ ging Els Aerts samen met Anouk Lagae, CEO van Accent, en Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarkt bij Voka, op zoek naar hoe de toekomst van onze jobs er volgens hen uitziet. In dit artikel maken ze de balans op van vandaag, postcorona. 

EU
Nieuws

Wat onderneemt de Europese Commissie om bedrijven en economie vooruit te helpen het komende jaar?

Woensdag maakte de Europese Commissie de balans op van Europa in haar jaarlijkse ‘State of the EU’. Het conflict in Oekraïne en de energiecrisis domineerden de speech van voorzitster Ursula von der Leyen, maar ook andere prioriteiten werden naar voor geschoven.  Een overzicht van de punten die belangrijk zijn voor bedrijven en economie worden hieronder opgesomd.

Unilin
Nieuws

De energietip van Unilin Panels: “Probeer zoveel mogelijk in eigen energie te voorzien”

Met eigen groene-energiecentrales, windmolens en zonnepanelen wekt Unilin Group meer dan 40 procent van zijn energie zelf op. “Elke onderneming kan stappen zetten om meer zelfvoorzienend te worden”, zegt Veronique Hoflack, president van Unilin Panels, een divisie binnen Unilin Group.

export
Voka-Persbericht

Vlaamse export onder druk: voorlopig negatieve handelsbalans

De energiecrisis en de oorlog in Oekraïne hebben gevolgen voor de export vanuit Vlaanderen. Vlaanderen wordt op basis van de nu beschikbare cijfers geconfronteerd met een negatieve handelsbalans, we importeren meer dan we exporteren. De negatieve handelsbalans moet een duidelijk teken aan de wand zijn voor beleidsmakers. De verminderde concurrentiekracht kan in de toekomst slachtoffers maken. In absolute cijfers stijgt de export wel, wat vooral te maken heeft met de doorvoer van energie en de gestegen prijzen. Voka bracht de exporterende bedrijven samen om ervaringen uit te wisselen.

Bart Van Craeynest
Opinie

SOS industrie: waarom schade dreigt voor onze hele economie

Aperam, AGC Glass, Balta, BASF, Sioen …, het lijstje van industriële bedrijven die hun productie geheel of gedeeltelijk stilgelegd hebben, wordt met de dag langer. Volgens een Voka-enquête bij Vlaamse ondernemingen eind augustus vreest 40% van de energie-intensieve industriële bedrijven dat ze hun productie zullen moeten terugschroeven of zelfs stilleggen door de hoge energieprijzen. Gezien het belang van de industrie in onze economie is dat een dramatisch vooruitzicht.

ING
SD  Worx