Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws

Nieuws

Paul Magnette
Voka nationaal
Opinie

Het paradijs moeten we nog verdienen

Volgens de verkiezingsbeloftes van de PS komen we straks in een paradijs van minder werken voor meer geld terecht. Dat vloekt met de moeilijke economische omstandigheden waar we voor staan.

Dokter
Voka nationaal
Opinie

Kapitein huisarts

De West-Vlaamse huisartsen trekken aan de alarmbel. Het is de zoveelste noodkreet van huisartsen die overal te lande patiëntenstops inroepen om de instromende vergrijzing af te dammen. Nochtans komt de vloedgolf niet onverwacht. We weten al 2 decennia dat de vergrijzing genadeloos zou toeslaan in de gezondheidszorg. Valt de huisarts nog te redden?

Water
Voka nationaal
Nieuws

Circulair watergebruik: hoe voor een versnelling zorgen?

De droge zomers van de afgelopen jaren tonen aan dat Vlaanderen kwetsbaar is voor droogte en waterschaarste. Daarom willen we in Vlaanderen maximaal inzetten op duurzaam watergebruik via waterbesparing en circulair watergebruik. Het CIW-platform Circulair Water/werkagenda waterkringlopen van Vlaanderen Circulair, een publiek-privaat samenwerkingsverband, waarvan de Vlaamse Ondernemers co-trekker zijn, onderzoekt hoe we circulair watergebruik kunnen versnellen.  

start-up
Voka nationaal
Nieuws

De overheid als vliegwiel voor start- en scale-ups

Overheidsopdrachten maken een goede 25% van de totale publieke uitgaven in ons land uit en vertegenwoordigen meer dan 15% van het bbp (OECD, 2020). Daarmee vult de overheid haar eigen en publieke noden in, gaande van IT-infrastructuur tot wegenwerken. Bovenstaande cijfers tonen het belang ervan voor onze economie duidelijk aan, maar zulke opdrachten kunnen ook een enorme hefboom vormen voor jonge en kleinere bedrijven. Helaas blijft dat potentieel dramatisch onderbenut. 

bos
Voka nationaal
Nieuws

“Implementeer doelstellingen in plaats van er nieuwe op te leggen”

Vandaag stelt de Europese Commissie een nieuwe klimaatdoelstelling voor 2040 voor. Ze wil naar een uitstootvermindering met 90 procent gaan. Deze aanbeveling komt er naast het streven naar klimaatneutraliteit in 2050 en de tussenliggende doelstelling van 55 procent reductie in 2030. Voka pleit ervoor om niet enkel te kijken naar het vooropstellen van doelen, maar de focus te leggen op de implementatie van de al gestelde doelen.

Spaarvarken
Voka nationaal
Nieuws

De paradox van besparing: ondanks bezuinigingsplannen groeit Vlaamse overheid

Eind januari publiceerde het Rekenhof een kritisch rapport over de Vlaamse overheid, die zich heeft voorgenomen om tussen 2019 en 2024 een 1.440-tal ambtenaren te laten afvloeien zonder vervanging. Paradoxaal genoeg is in de periode die het Rekenhof heeft onderzocht (2019-2022) het ambtenarenapparaat net gegroeid met zo’n honderd ambtenaren, terwijl er ook meer gebruik werd gemaakt van consultancy. Het Rekenhof concludeert dan ook dat de Vlaamse overheid te weinig data-gericht te werk ging, maar het echte probleem ligt dieper. De Vlaamse overheid maakt te weinig keuzes in wat ze wel moet doen, en welke taken ze niet meer moeten opnemen.

Voka Digihubs: brug slaan tussen ondernemingen en digitale vooruitgang 
Voka nationaal
Nieuws

Voka Digihubs: brug slaan tussen ondernemingen en digitale vooruitgang 

Meerdere studies tonen aan dat kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen zich bevinden in een nog aanzienlijke achterstand in het digitaliseringsproces. Deze digitale kloof tussen grote en kleine ondernemingen bedreigt niet alleen hun concurrentievermogen, maar heeft ook gevolgen voor de Vlaamse economie als geheel. In een tijd waarin digitale technologie de sleutel is tot groei en concurrentievoordeel, is het essentieel om deze kloof te dichten. 

Bloed, zweet & lactaat
Voka nationaal
Nieuws

Bloed, zweet & lactaat | IDRO schakelt versnelling hoger door Voka Digihub

Als doctoral researcher bij IDRO, een in 2020 opgerichte start-up, is Kevin Van Hoovels nauw betrokken bij het boeiende project van het ontwikkelen van een geavanceerde sensor voor het meten van lactaat in het zweet. "Lactaat, als bijproduct in de spieren, biedt cruciale inzichten in de inspanningsintensiteit, en ons doel is om deze metingen efficiënt, praktisch en real-time te maken," benadrukt Van Hoovels.

Nicolas Deruytter, CEO ML6
Voka nationaal
Nieuws

De impact van AI op de bedrijfswereld

Artificiële intelligentie. Sinds de lancering van ChatGPT zowat een jaar geleden zorgt de technologie voor verhitte debatten. Sommigen spiegelen ons een donkere toekomst voor, anderen wijzen op de troeven. Maar iedereen is het erover eens dat AI een impact zal hebben op onze wereld. Ook op het bedrijfsleven. We vroegen aan twee specialisten wat dat kan betekenen.

ING
SD  Worx