Skip to main content

Nieuws

studente
Nieuws

Ook duaal leren heeft nood aan een relanceplan

De coronacrisis is een zware streep door de rekening van duaal leren. In de voltijdse scholen is er dit schooljaar maar een stijging van 15 procent duale leerlingen. We hoopten op meer. Tijd voor een relanceplan, in vijf stappen.

Hans Maertens
Voka-Persbericht

Ingrijpende maatregelen hebben zware economische gevolgen

Voka stelt vast dat de regeringen vandaag verregaande maatregelen nemen ter bescherming van de gezondheid, zoals de sluiting van de horeca, het verder beperken van sociale contacten en het terugschroeven van evenementen. “We begrijpen dat er nu moet ingegrepen worden en dat het bestrijden van de pandemie primordiaal is”, stelt Hans Maertens. “Maar de maatregelen komen hard aan bij ondernemingen, vooral in sectoren en diensten die opnieuw de klappen krijgen. Het fors steunpakket dat nu al aangekondigd wordt, zal noodzakelijk zijn om hard getroffen ondernemingen te redden, maar we dringen er ook verder op aan dat de bestaande coronamaatregelen ter ondersteuning van de bedrijven, zowel Vlaams als federaal, snel verlengd worden tot midden volgend jaar.”  

vier vingers
Nieuws

Vlotter aan een vergunning: deze 4 beloftes doet de Vlaamse regering

Een slagkrachtigere, vinnigere en efficiëntere overheid, zo beloofde de Vlaamse regering in de Septemberverklaring. Een vlottere vergunningsverlening hoort daar zeker bij. Om deze ambitie te realiseren, wil ze inzetten op de verschillende fases die een initiatiefnemer moet doorlopen vooraleer hij van start kan gaan.

Bart Van Craeynest
Nieuws

Geen ruimte voor koopkrachtcadeautjes

Als één van de antwoorden op de coronacrisis doken de voorbije maanden allerlei voorstellen op om de koopkracht te ondersteunen: consumptiecheques, horecacheques, BTW-verlagingen… Het idee dat de koopkracht ondersteund moet worden, is uiteraard politiek interessant. Maar dat idee steunt op een verkeerde inschatting van de crisis en dreigt vooral uit te monden in een verspilling van middelen.

Tool voor digitaal onderwijs
Nieuws

Limburgs edtechbedrijf Bookwidgets boomt in coronatijd

Het Limburgse bedrijf Bookwidgets is een ‘bornglobal’ die leerkrachten de mogelijkheid biedt om zelf digitaal interactief lesmateriaal te maken. Tijdens de eerste coronagolf beslisten ze hun tool in Vlaanderen gratis aan te bieden voor de rest van het schooljaar. Het gebruik ging maal tien, en het ziet ernaar uit dat het succes blijvend is. “Nochtans hadden we Vlaanderen de eerste drie jaar volledig genegeerd. Er was als het ware geen markt”, zegt Bart Buckinckx, general manager van Bookwidgets.

Manu Keirse
Nieuws

"Voor veel mensen veel tijd verloren gegaan"

De pijnpunten in de organisatie en financiering van welzijn en zorg: we kennen ze al een hele tijd. De coronacrisis legde ze nu ook bloot voor het brede publiek. Benieuwd?

brexit
Nieuws

Vanaf nu één-op-één-advies voor al je Brexit-vragen

Om ondernemers zo goed mogelijk op de gevolgen van de Brexit voor te bereiden, lanceert Voka - KvK Mechelen-Kempen een ‘Brexit Advisory Board’. Eén-op-één-advies voor als je met vragen zit. Wat gaat dit voor mijn export betekenen? Welk keuringsattest is er straks nodig? En krijg ik mijn goederen nog ter plaatse? Een team van vijf experten staat klaar.

taksen
Nieuws

Fiscale beleidsplannen: rechtszekerheid en respect essentieel voor bedrijven

Voor een beoordeling ten gronde van de fiscale beleidsplannen is het nog wachten op de concrete beleidsvoorstellen. Voka hoopt alvast dat het aangekondigde respect voor het ondernemerschap wordt waargemaakt en dat de regering waakt over de rechtszekerheid voor ondernemingen.

alternatieve energie
Nieuws

Nu zorgen voor zekere, duurzame en betaalbare energie

De nieuwe federale regering kiest resoluut voor sterke klimaatambities. Voka ondersteunt de wil om duurzaamheid centraal te plaatsen in de relance, maar dan moet er snel werk gemaakt worden van het interfederaal investeringsplan, het CRM en de energienorm.

spaarvarken
Nieuws

Het budgettaire plaatje klopt niet

Corona legde de budgettaire kaarten voor de federale regering nog moeilijker dan ze al lagen. En het antwoord van het nieuwe kabinet op die uitdaging is nog niet overtuigend: de echte budgettaire inspanningen worden doorgeschoven.

Mars
Nieuws

Brood bakken op Mars: Innovatie draait om mindset en kansen

In 2019 lanceerde Puratos, de Belgische leverancier van ingrediënten voor bakkers, patissiers en chocolatiers, een opmerkelijk proefproject. In afgesloten containers wilde het tarwe en later ook andere gewassen kweken als voorbereiding op het maken van brood op Mars binnen 100 jaar. Klinkt misschien vergezocht, maar zeker innovatief en ondernemend, dus vroegen we R&D-directeur Filip Arnaut om ons wat meer toelichting te geven bij het innovatietraject van Puratos.

Bart Van Craeynest
Nieuws

België blijft ver achter op de toplanden

Het ziet er niet naar uit dat de noodzakelijke grondige hervormingen er zitten aan te komen. Meer dan waarschijnlijk blijft België de komende jaren ter plaatse trappelen in de internationale rangschikkingen (in het beste geval).

Chris Van De Voorde
Nieuws

Chris Van De Voorde, JuuNoo: “Economie en duurzaamheid als basis voor échte innovatie”

“Ik keek met mijn zoon onlangs naar de lancering van de Falcon Heavy, de ruimteraket van Elon Musk. Hij maakte als eerste raketten die weer op aarde landen. Als nu iemand het in zijn hoofd haalt om een raket te maken, kunnen ze onmogelijk anders dan ook met herbruikbare raketten te werken: SpaceX heeft de spelregels veranderd, de maatstaf bepaald. Dat wil ik ook doen.” Chris Van de Voorde, founder van JuuNoo heeft zich als doel gesteld de bouwwereld te hervormen naar een duurzame markt waar hergebruik de norm is.

Johan Guldix
Expert talk

"De beste innovaties ontstaan door te luisteren naar de klant."

In hun colorlab werken de mensen van Ebema samen met hun klanten dagelijks nieuwe projecten uit met innovatieve oplossingen. "Het is een mooi voorbeeld van hoe innovatie tot stand kan komen", weet Johan Guldix, innovatie-expert bij Voka. Jammer genoeg kunnen we in Vlaanderen op dat vlak toch nog wat beter presteren. Innovatie blijft nog te vaak op de plank liggen en wordt verder niet gecommercialiseerd.

Niels Van Weereld
Nieuws

Faktion: “Wij geloven in AI als doelgerichte innovatie, niet als gimmick”

AI-scale-up Faktion gaat niet mee in de hype om te innoveren door ‘iets met AI te doen’. “We geloven echt in het concept van doelgerichte innovatie, waarbij technologieën worden toegepast om businesscases op te lossen in plaats van louter als een gimmick”, zegt Niels Van Weereld. "Wij beschouwen AI eerder als een economische versneller voor organisaties dan als een innovatieve technologie."

ING
SD  Worx