Skip to main content

Nieuws

Bart Van Craeynest
Opinie

COLUMN - Meer onzinnige crisisvoorstellen

Vorige week hadden we het hier nog over het pleidooi voor een terugkeer van het brugpensioen vanaf 58 dat ruim op kop lag in de ranglijst van onzinnige conclusies uit de coronacrisis.

Hans Maertens
Nieuws

Vlaams solvabiliteitsplan geeft zuurstof aan heel wat bedrijven

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen voor bedrijven heeft goedgekeurd in een nieuw solvabiliteitsplan. “Heel wat bedrijven teren momenteel noodgedwongen op hun reserves”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Deze bijkomende maatregelen versterken de financiële draagkracht van ondernemingen om uit deze coronacrisis te geraken en er wordt daarbij ook actief beroep gedaan op de Vlaamse spaarder. Het is belangrijk dat iedereen vertrouwen heeft in onze economie want dat is onze toekomst.”

Lucy Chang
Nieuws

De coronabalans van Lucy Chang: “Maatregelen nodig om de waardeketen weer op gang te trekken.”

Horecazaken snakken ernaar om weer te openen nadat ze door corona maanden moesten sluiten. “Er is duidelijkheid nodig over de steunmaatregelen. Dan kan de waardeketen terug op gang getrokken worden door aan tafel te zitten met leveranciers”, zegt Peter Michaels, zaakvoerder van Lucy Chang.

5G en zorg
Spraakmaker

Help de helden van de zorg, zorg voor een 5G-verbinding

De coronacrisis heeft velen doen inzien hoe belangrijk een goed georganiseerde en kwalitatieve gezondheidszorg is. Volgens De Stemming van VRT NWS en De Standaard is de gezondheidszorg het belangrijkste politieke thema. Een sterk 5G-netwerk kan onze gezondheidszorg echt helpen en laat de helden van de zorg ook toe hun job te doen vanop een veilige afstand. Maar terwijl in Europa al meerdere landen 5G in gebruik nemen, wordt in België de vooruitgang geblokkeerd en hanteert men absurd strenge stralingsnormen.

heropstart horeca
Nieuws

Horeca bereidt zich voor op heropstart

De horecazaken (en hun klanten) snakken ernaar om terug open te kunnen gaan nadat ze door corona al maanden hun terrassen en zalen moesten sluiten. Vele ondernemende restauranthouders en café-uitbaters hebben zich al van hun creatiefste kant laten zien en organiseerden afhaalservices en webshops. In afwachting van groen licht voor de opening bereiden ze zich achter de schermen ook voor om opnieuw klanten te ontvangen in hun zalen en op hun terrassen. Hoe doe je dat in coronatijd? En welk raad krijgen zij mee? Als we het advies van Mensura aan de horecasector erop naslaan, kunnen we ons daar al een goed beeld van vormen.

relance arbeidsmarkt corona
Opinie

Relanceplan arbeidsmarkt: nu ingrijpen om sociaal bloedbad te vermijden

Onze arbeidsmarkt staat in brand. 180.000 medewerkers dreigen hun baan te verliezen, maar liefst dertig keer meer dan bij de sluiting van Ford Genk. Dat mogen we niet laten gebeuren. Onze regeringen moeten nu dringend ingrijpen in de arbeidsmarkt om een historisch groot bloedbad te voorkomen. Daarom hebben we een relanceplan voor de arbeidsmarkt gelanceerd, met 13 noodzakelijke maatregelen om jobs en bedrijven te redden.

Tijdelijke werkloos
Opinie

Tijdelijke werkloosheid corona: verleng de maatregel en ‘keep it simple’

Tijdelijke werkloosheid corona is toch niet zo duur als gedacht”, kopte De Standaard op maandag 25 mei. Minister van Werk Muylle had net de cijfers gegeven dat, in plaats van de geschatte 3 miljard euro tijdelijke werkloosheid ‘slechts’ 1,3 miljard heeft gekost. De gemiddelde werkloosheid bedraagt 14 dagen, wat erop wijst dat de bedrijven hun personeel om de beurt laten werken. De vrees voor misbruik blijkt dus toch ongegrond. Integendeel, het helpt werkgevers om gradueel weer op te starten en het beschermt werknemers.

Water
Opinie

Geef bedrijven voldoende prioriteit bij waterafschakelplan

Vorige week nog berichtte het KMI dat het al meer dan 100 jaar niet zo droog is geweest in deze periode van het jaar. De eerste waterbesparende maatregelen zijn daarom al twee maanden vroeger dan de afgelopen jaren getroffen. Het is niet uitgesloten dat meer waterbesparende maatregelen zullen opgelegd worden, ook aan onze bedrijven voor wie water cruciaal is om te kunnen functioneren. Het is dan ook belangrijk dat de Vlaamse overheid en de provinciegouverneurs bedrijven ontzien in geval van watertekorten in de komende zomer en hen voldoende prioriteit geven bij een waterafschakelplan om hun watertoevoer te waarborgen.

kapitaalreserve
Opinie

Noodzakelijke voorstellen om kapitaalstructuur ondernemingen te versterken

De federale regering heeft in eerste lezing twee maatregelen goedgekeurd die ondernemingen fiscaal moeten ondersteunen om kapitaalreserves aan te leggen. Hiermee zet de federale regering een belangrijke relancestap. Het zijn immers broodnodige, generieke maatregelen die structureel gezonde ondernemingen een steuntje in de rug geven om hun eigen vermogen terug op het pre-corona peil te brengen.

Sunita Van Heers
Nieuws

De coronabalans van SuReal: “Net gestart en zelf getroffen door het virus, toch blijven we er positief voorstaan”

Het adviesbureau SuReal, gespecialiseerd in duurzaamheid, zal ondanks de huidige coronacrisis op het einde van de rit toch positief eindigen. Dit terwijl bedrijfsleider Sunita Van Heers zelf tijdelijk uitviel door het virus. Ze blijft evenwel positief over de toekomst van haar bedrijf. Sunita: “De waarde van ons human capital kwam extra naar boven en de continuïteit bleef bewaard.”

Coronaproof op de werkvloer
Opinie

Vier werkpunten om een nieuwe lockdown te voorkomen

"Als we nieuwe pieken willen vermijden en de periode tot aan een breed beschikbaar vaccin optimaal willen overbruggen, moet coronatransmissie in de brede samenleving zo snel mogelijk doorbroken worden

ING
SD  Worx