De Europese Unie en de Belgische ministerraad hebben het uitstel van de CSRD-rapportering formeel goedgekeurd. Hieronder vind je de belangrijkste info.
Wat is “stop de klok”?
Het Europees Parlement en de Raad hebben in april 2025 de zogenaamde “stop-de-klok”-verordening goedgekeurd. Deze tijdelijke aanpassing van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) stelt de rapporteringsverplichtingen voor duizenden bedrijven uit. Voor ondernemingen uit de tweede golf verschuift de verplichting naar boekjaar 2027 (rapportering in 2028). Voor beursgenoteerde kmo’s (derde golf) wordt de start zelfs opgeschoven naar boekjaar 2028 (rapportering in 2029). Enkel bedrijven uit de eerste golf (zoals grote beursgenoteerden en financiële instellingen) moeten rapporteren zoals oorspronkelijk voorzien: vanaf boekjaar 2024.
Het uitstel biedt bedrijven extra voorbereidingstijd voor het opzetten van dataprocessen, het uitvoeren van dubbele materialiteitsanalyses en het ontwikkelen van een geloofwaardige duurzaamheidsstrategie.
Belgische implementatie nu ook officieel
De Europese richtlijn moest nog worden omgezet in nationale wetgeving. Dat is intussen ook in België formeel gebeurd: de federale ministerraad keurde deze week de Belgische implementatie van de “stop-de-klok”-verordening goed. Daarmee is het uitstel nu volledig rechtsgeldig voor Belgische ondernemingen. De wetgeving wordt nog gepubliceerd, maar de krachtlijn is duidelijk: rapporteringsverplichtingen voor golf 2 en 3 verschuiven met één jaar. Bedrijven kunnen dus met zekerheid plannen op basis van dit nieuwe tijdschema.
Overige hervormingen nog niet beslist
Belangrijk om te benadrukken is dat dit akkoord enkel betrekking heeft op het uitstel van de timing. De andere voorgestelde wijzigingen binnen het bredere “Omnibus I”-pakket, zoals een mogelijke inperking van het aantal rapporteringsplichtige bedrijven of het vereenvoudigen van de rapporteringsstandaarden, zijn nog volop onderwerp van onderhandeling op Europees niveau.
Zo stelde de Europese Commissie onder meer voor om de drempels op te trekken (bijvoorbeeld enkel bedrijven met meer dan 1.000 werknemers én een significante omzet/balanstotaal zouden moeten rapporteren), wat de scope van CSRD drastisch zou verkleinen. Ook werd voorgesteld om de vereisten rond externe controle (assurance) te versoepelen en het aantal verplichte datapunten in te perken. Over al deze voorstellen is nog geen definitief akkoord, noch in het Europees Parlement, noch in de Raad.
Voor ondernemingen blijft het dus belangrijk om de Europese onderhandelingen op te volgen. Voka biedt een handige en actuele FAQ over de CSRD, inclusief de impact van de stop-de-klok-maatregel, de verschillende toepassingsgolven en de stand van zaken rond andere hervormingen.
Je vindt de FAQ hier.