Over Voka

Wie of wat is Voka? Wij stellen ons graag even voor aan u. Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, is het grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen en vertegenwoordigt uw belangen tot op het hoogste niveau.

Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken. Voka is het grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen en vertegenwoordigt de belangen van ondernemingen tot op het hoogste niveau. Daarbij vertegenwoordigen wij meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 80% van de export. Sinds 2008 werkt Voka nauw samen met 29 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

Vandaag de dag bestaat Voka als alliantie uit zeven entiteiten: Voka - Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de zes Voka - Kamers van Koophandel. Voka - VEV legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan.

De 3 pijlers van Voka:

  1. Voka komt voor de belangen van Vlaamse ondernemers: Voka houdt elke dag de vinger aan de pols. Door te wegen op de politiek halen we onze slag thuis en plaatsen we de onderwerpen die belangrijk zijn voor ondernemingen hoog op de politieke agenda.
  2. Voka brengt samen: Voka is een dynamisch netwerk van ondernemingen. Onze organisatie is gemaakt voor en door ondernemers. Op geregelde tijdstippen brengt Voka zijn leden samen op topevenementen en activiteiten.
  3. Voka bouwt bruggen: Als ondernemersorganisatie bouwt Voka actief bruggen tussen ondernemers in verschillende sectoren. Daarnaast zoekt Voka ook naar samenwerkingsmodellen tussen diverse spelers in onze maatschappij.

Lid worden van Voka?

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka. Zo versterken ze de invloed van Voka als vertegenwoordiger van de ondernemingsbelangen en krijgen ze toegang tot het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.

Wat kunnen wij voor u betekenen? Ontdek het in ons jaarverslag van 2017.

Het Voka Netwerk

Jaarthema Voka 2018 - Iedereen Ondernemer