Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen

Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen behartigt de belangen van de ondernemingen in Vlaanderen. Om de standpunten van de Vlaamse ondernemingen te kennen, leggen we ons oor voortdurend te luister bij de ondernemers zelf. Tegelijk brengen we lokale, nationale en internationale tendensen in kaart. Zo kunnen we beleidsvoorstellen formuleren die de Vlaamse economie helpen groeien.

 

Wat is Voka?

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. We vertegenwoordigen meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, die samen goed zijn voor 65% van de private werkgelegenheid en voor 66% van de hier gerealiseerde toegevoegde waarde.

Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de verschillende regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om een alliantie te vormen. Sinds 2008 werkt Voka bovendien nauw samen met 30 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

    

Waarvoor staat Voka?

Wat Voka wil zijn, dat staat in onze missie:

"Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio."

 

Wie kan lid worden van Voka?

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka. Ze versterken zo de invloed van Voka als vertegenwoordiger van de ondernemingsbelangen en ze krijgen toegang tot het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen. Voka telt intussen meer dan 18.000 leden-bedrijven.
    


Hoe ziet de structuur van Voka eruit?

Voka bestaat als alliantie uit acht entiteiten: Voka - Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de zeven Voka - Kamers van Koophandel.

Voka - VEV legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan.

News

 • Niko Demeester
  Opinie 29.03.2017

  Federale regering moet een tand bijsteken

  Het is zeer jammer dat de federale regering deze opportuniteiten voor de sanering van onze overheidsfinanciën laat liggen, want we kunnen beter ons dak herstellen in de zomer in plaats van een lek t
  Lees meer
 • Karl Collaerts
  Opinie 29.03.2017

  Begrotingscontrole vertraagt hervorming vennootschapsbelasting

  Voor 2017 gaat de regering uit van een verdere groei van de vennootschapsbelasting tot iets meer dan 15,5 miljard.   De opbrengst vennootschapsbelasting steeg door hogere winstgevend
  Lees meer
 • Sonja Teughels
  Opinie 29.03.2017

  Controle en opvolging als hoeksteen van het activeringsbeleid

  Een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd maakt het ingewikkelde, omslachtige en kostelijke activerings- en controlebeleid in één klap overbodig.
  Lees meer
Meer nieuws over Vlaanderen

Activiteiten

 • Vliegende starters 2017
  Infosessie 09.05.2017

  Vliegende starters 2017

  Heb je een hart voor jong ondernemerschap en zin in de toekomst? Kom dan op dinsdag 9 mei naar ‘Vliegende Starters 2017’ in Genk of Kortrijk.
  Lees meer en schrijf in
 • NL vlag
  Activiteit 11.05.2017

  Vlaams-Nederlandse Handelsdag

  Wilt u als Vlaamse ondernemer ook meer weten over zakelijke kansen over de grens? Landsgrenzen zijn er om overschreden te worden.
  Lees meer en schrijf in
 • Jong Vokacongres
  Netwerking 14.06.2017

  Voka - Jongerencongres 2017

  Het Voka-jongerencongres - een vaste waarde voor jonge ondernemende bedrijfsleiders en politici - zal doorgaan op 14 juni. Noteer het alvast in je agenda.
  Lees meer en schrijf in
Meer activiteiten from Vlaanderen