Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen

Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, behartigt de belangen van de ondernemingen in Vlaanderen. Om de standpunten van de Vlaamse ondernemingen te kennen, leggen we ons oor voortdurend te luister bij de ondernemers zelf. Tegelijk brengen we lokale, nationale en internationale tendensen in kaart. Zo kunnen we beleidsvoorstellen formuleren die de Vlaamse economie helpen groeien.

Wat is Voka?

Wij stellen ons graag even aan u voor. Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken. Voka is het grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen en vertegenwoordigt de belangen van ondernemingen tot op het hoogste niveau. Daarbij vertegenwoordigen wij meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 80% van de export. Sinds 2008 werkt Voka nauw samen met 29 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

Vandaag de dag bestaat Voka als alliantie uit zeven entiteiten: Voka - Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de zes Voka - Kamers van Koophandel. Voka - VEV legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan.

Waarvoor staat Voka?

Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio.

Het voka netwerk

Wie kan lid worden van Voka?

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka. Ze versterken zo de invloed van Voka als vertegenwoordiger van de ondernemingsbelangen en ze krijgen toegang tot het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen. Voka telt intussen meer dan 18.000 leden-bedrijven.

Word lid

News

 • Ontharding
  Nieuws 19.10.2018

  Oproep onthardingsprojecten - Dien nu je subsidiedossier in

  Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege voorziet vijf miljoen euro voor projecten rond ontharding.
  Lees meer
 • Brexit
  Nieuws 19.10.2018

  De Week van Hans - Bereid u voor op een harde brexit

  Woensdagavond slaagden de Europese regeringsleiders er niet in om een doorbraak te forceren in de brexit-onderhandelingen.
  Lees meer
 • Sofie Vandelannoote van Veneco
  Nieuws 19.10.2018

  De toekomst is aan de regio's

  De toekomst is aan de regio's: het is een boutade die je in een Europese context wel eens vaker hoort, maar ook in Vlaanderen is er steeds meer aandacht voor lokale en regionale economische samenwerki
  Lees meer
Meer nieuws over Vlaanderen

Activiteiten

 • Health Community Kennissessie 'Anders en beter innoveren - De zorg transformeren'
  Opleiding 22.10.2018

  Health Community Kennissessie 'Anders en beter innoveren - De zorg transformeren'

  België behoort tot de middenmoot in kwaliteit en efficiëntie van de zorg. Een aanzienlijk deel van de zorguitgaven is op zijn best onvoldoende doeltreffend en op zijn slechtst complete verspilling.
  Lees meer en schrijf in
 • Nieuw model laagvariabele zorg
  Opleiding 08.11.2018

  Health Community: Nieuw model laagvariabele zorg

  Na de lancering van het financieringsmodel laagvariabele zorg bij de ziekenhuizen (met focus op de honoraria), willen we deze aanpak analyseren en evalueren, met best practices voor de (zorg)onderneme
  Lees meer en schrijf in
 • Vlozo colloquium Bakens verzetten in ouderenzorg
  Netwerking 13.11.2018

  Colloquium: Bakens verzetten in ouderenzorg

  Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO) en Health Community, het netwerk van Voka voor de witte economie, nodigen je graag uit op hun colloquium 'Bakens verzetten in ouderenzorg'.
  Lees meer en schrijf in
Meer activiteiten from Vlaanderen