Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen

Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, behartigt de belangen van de ondernemingen in Vlaanderen. Om de standpunten van de Vlaamse ondernemingen te kennen, leggen we ons oor voortdurend te luister bij de ondernemers zelf. Tegelijk brengen we lokale, nationale en internationale tendensen in kaart. Zo kunnen we beleidsvoorstellen formuleren die de Vlaamse economie helpen groeien.

Wat is Voka?

Wij stellen ons graag even aan u voor. Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken. Voka is het grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen en vertegenwoordigt de belangen van ondernemingen tot op het hoogste niveau. Daarbij vertegenwoordigen wij meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 80% van de export. Sinds 2008 werkt Voka nauw samen met 29 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

Vandaag de dag bestaat Voka als alliantie uit zeven entiteiten: Voka - Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de zes Voka - Kamers van Koophandel. Voka - VEV legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan.

Waarvoor staat Voka?

Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio.

Het voka netwerk

Wie kan lid worden van Voka?

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka. Ze versterken zo de invloed van Voka als vertegenwoordiger van de ondernemingsbelangen en ze krijgen toegang tot het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen. Voka telt intussen meer dan 18.000 leden-bedrijven.

Word lid

News

 • Nieuws 15.02.2019

  Lancering Fedris pilootproject begeleiding voor werknemers uit de zorg met of op de rand van een burn-out

  Op 17 januari lanceerde het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) het driejarig pilootproject burn-out in samenwerking met de bank- en zorgsector.
  Lees meer
 • Bart Van Craeynest
  Nieuws 15.02.2019

  COLUMN - Op weg naar hogere belastingen of meer besparingen

  Het Planbureau publiceerde deze week haar nieuwe economische vooruitzichten. Een opvallend cijfer daarin was dat van het verwachte begrotingstekort.
  Lees meer
 • Stijn Baert
  Nieuws 15.02.2019

  “We staren ons te veel blind op de werklozen”

  Hoe krijgen we meer mensen aan het werk? Voka vroeg het aan professor arbeidseconomie Stijn Baert van de Universiteit Gent.
  Lees meer
Meer nieuws over Vlaanderen

Activiteiten

 • Arbeidsmarkt van de toekomst
  Netwerking 21.02.2019

  Durf kiezen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

  In mei krijgen we de moeder van alle verkiezingen: Vlaams, federaal en Europees. Daarbij staat veel op het spel.
  Lees meer en schrijf in
 • Foto Big data
  Opleiding 18.03.2019

  Kennissessie - Big data in welzijn en zorg

  Big data kan de zorg beter, innovatiever, toegankelijker en efficiënter maken. Qua potentieel staan we overal, maar in de praktijk staan we nergens. 
  Lees meer en schrijf in
 • Digital School Today
  Activiteit 19.03.2019

  DIGITAL SCHOOL TODAY

  We trekken het debat op gang met een rijkgevulde en inspirerende dag Samen met Voka organiseren we op 19 maart 2019 Digital School Today in Mechelen. Tijdens dit boeiende event kun je...
  Lees meer en schrijf in
Meer activiteiten van Vlaanderen