Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen

Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen behartigt de belangen van de ondernemingen in Vlaanderen. Om de standpunten van de Vlaamse ondernemingen te kennen, leggen we ons oor voortdurend te luister bij de ondernemers zelf. Tegelijk brengen we lokale, nationale en internationale tendensen in kaart. Zo kunnen we beleidsvoorstellen formuleren die de Vlaamse economie helpen groeien.

 

Wat is Voka?

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. We vertegenwoordigen meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, die samen goed zijn voor 65% van de private werkgelegenheid en voor 66% van de hier gerealiseerde toegevoegde waarde.

Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de verschillende regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om een alliantie te vormen. Sinds 2008 werkt Voka bovendien nauw samen met 30 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

    

Waarvoor staat Voka?

Wat Voka wil zijn, dat staat in onze missie:

"Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio."

 

Wie kan lid worden van Voka?

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka. Ze versterken zo de invloed van Voka als vertegenwoordiger van de ondernemingsbelangen en ze krijgen toegang tot het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen. Voka telt intussen meer dan 18.000 leden-bedrijven.
    


Hoe ziet de structuur van Voka eruit?

Voka bestaat als alliantie uit acht entiteiten: Voka - Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de zeven Voka - Kamers van Koophandel.

Voka - VEV legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan.

News

 • De Week van Hans
  Nieuws 24.11.2017

  De Week van Hans - #eerstekeermetVDAB - 24 november

  Gisteren was het European Employers' Day. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, deed daarom mee met de actie #eerstekeermetVDAB. Een actie om de krapte op de arbeidsmarkt te verkleinen.
  Lees meer
 • Amazon
  Nieuws 24.11.2017

  De zon in Amazon

  De aarde draait rond de zon en de zon zorgt finaal voor leven. In de VS bereikt het bedrijf Amazon stilaan de status van een economische zon voor een gans deel van de economie.
  Lees meer
 • IBO werkloosheid tegengaan
  Voka-Persbericht 23.11.2017

  Verdubbel het aantal IBO’s

  Vandaag wordt voor de tweede keer de European Employers’ Day georganiseerd. Bedoeling is om overal in Europa de band tussen werkgevers en openbare diensten te versterken.
  Lees meer
Meer nieuws over Vlaanderen

Activiteiten

 • Kennissessie 'Smart healthy cities'
  Activiteit 04.12.2017

  Kennissessie 'Smart healthy cities'

  Een gezonde stad draagt bij aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de moderne stedelijke omgeving. Het is een troef voor zowel bewoners als voor toeristen en pendelaars.
  Lees meer en schrijf in
 • Netwerking 08.12.2017

  CO2 reduceren buiten de grenzen van uw bedrijf

  Agoria Vlaanderen, essenscia, Fevia, VCB en Voka organiseren een gezamenlijke studievoormiddag over de mogelijkheden om buiten de grenzen van uw eigen bedrijfssite CO2 te besparen, en hoe dit voor u e
  Lees meer en schrijf in
 • Friends Of Flanders
  Netwerking 12.12.2017

  Friends of Flanders 2017

  Flanders is one of the most open economies in the world. Indeed, international growth is part of our companies’ DNA.
  Lees meer en schrijf in
Meer activiteiten from Vlaanderen