Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen

Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, behartigt de belangen van de ondernemingen in Vlaanderen. Om de standpunten van de Vlaamse ondernemingen te kennen, leggen we ons oor voortdurend te luister bij de ondernemers zelf. Tegelijk brengen we lokale, nationale en internationale tendensen in kaart. Zo kunnen we beleidsvoorstellen formuleren die de Vlaamse economie helpen groeien.

Wat is Voka?

Wij stellen ons graag even aan u voor. Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken. Voka is het grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen en vertegenwoordigt de belangen van ondernemingen tot op het hoogste niveau. Daarbij vertegenwoordigen wij meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 80% van de export. Sinds 2008 werkt Voka nauw samen met 29 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

Vandaag de dag bestaat Voka als alliantie uit zeven entiteiten: Voka - Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de zes Voka - Kamers van Koophandel. Voka - VEV legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan.

Waarvoor staat Voka?

Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio.

Het voka netwerk

Wie kan lid worden van Voka?

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka. Ze versterken zo de invloed van Voka als vertegenwoordiger van de ondernemingsbelangen en ze krijgen toegang tot het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen. Voka telt intussen meer dan 18.000 leden-bedrijven.

Word lid

News

 • Veronique Leroy
  Nieuws 19.04.2019

  Hoe kunnen we langer werken mogelijk maken?

  De komende 5 jaar zullen we 400.0000 jobs moeten vervangen. Maar hoe zorgen we ervoor dat we iedereen langer aan het werk kunnen houden?
  Lees meer
 • Overheid
  Nieuws 19.04.2019

  FACTCHECK OVERHEID - 3 'wijsheden' herbekeken

  Is Zwitserland het Sillicon Valley van het openbaar bestuur? Is onze overheid voldoende digital proof? Betalen ondernemingen hun fair share?
  Lees meer
 • Ronnie Leten & Paul Van Den Bosch
  Nieuws 19.04.2019

  "Op de fiets is iedereen gelijk"

  "Fietsen vlakt alle obstakels weg. Op de fiets is iedereen gelijk. De CEO die niet goed de heuvel op kan en die een duwtje in de rug krijgt van een van zijn medewerkers...
  Lees meer
Meer nieuws over Vlaanderen

Activiteiten

 • DurfKiezen
  Netwerking 25.04.2019

  Durf kiezen voor de overheid van de toekomst

  In mei krijgen we de moeder van alle verkiezingen: Vlaams, federaal en Europees. Daarbij staat veel op het spel.
  Lees meer en schrijf in
 • ziekteverzuim
  Opleiding 29.04.2019

  Kennissessie - Van welzijn op het werk naar toekomstgericht model “Human Capital”

  De federale regering moet een grote ambitie en transformatie voorop stellen in het domein van welzijn op het werk, in goede afstemming met het preventieve gezondheidsluik bij de gemeenschappen.
  Lees meer en schrijf in
 • EU vlag
  Netwerking 10.05.2019

  Ronde Tafel: De EU en jouw bedrijf

  Zaken doen met EU-instellingen Bijna alle Europese instellingen zijn vertegenwoordigd in Brussel. Voor Vlaamse kmo's is dit een enorme opportuniteit.
  Lees meer en schrijf in
Meer activiteiten van Vlaanderen