Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen

Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen behartigt de belangen van de ondernemingen in Vlaanderen. Om de standpunten van de Vlaamse ondernemingen te kennen, leggen we ons oor voortdurend te luister bij de ondernemers zelf. Tegelijk brengen we lokale, nationale en internationale tendensen in kaart. Zo kunnen we beleidsvoorstellen formuleren die de Vlaamse economie helpen groeien.

 

Wat is Voka?

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. We vertegenwoordigen meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, die samen goed zijn voor 65% van de private werkgelegenheid en voor 66% van de hier gerealiseerde toegevoegde waarde.

Voka ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de verschillende regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om een alliantie te vormen. Sinds 2008 werkt Voka bovendien nauw samen met 30 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

    

Waarvoor staat Voka?

Wat Voka wil zijn, dat staat in onze missie:

"Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio."

 

Wie kan lid worden van Voka?

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka. Ze versterken zo de invloed van Voka als vertegenwoordiger van de ondernemingsbelangen en ze krijgen toegang tot het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen. Voka telt intussen meer dan 18.000 leden-bedrijven.
    


Hoe ziet de structuur van Voka eruit?

Voka bestaat als alliantie uit acht entiteiten: Voka - Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de zeven Voka - Kamers van Koophandel.

Voka - VEV legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan.

News

 • Vergunning
  Nieuws 24.03.2017

  Burger wordt geresponsabiliseerd in het vergunningsproces

  Het ontwerp voorziet onder meer in een modernisering van ons planningssysteem. Daarmee moet de weg geëffend worden om over te schakelen van onze oude structuurplannen naar beleidsplannen.
  Lees meer
 • TIeners
  Voka-Persbericht 24.03.2017

  Opnieuw stap in hervorming secundair onderwijs

  De Vlaamse regering keurde vandaag de herwerkte matrix secundair onderwijs goed.
  Lees meer
 • Interview Hans Maertens
  Nieuws 24.03.2017

  De regering is in lopende zaken

  Hans Maertens doet vandaag een oproep in De Tijd en Le Soir aan de federale regering om dringend werk te maken van diepgaande hervormingen.
  Lees meer
Meer nieuws over Vlaanderen

Activiteiten

 • Jong Vokacongres
  Netwerking 14.06.2017

  Voka - Jongerencongres 2017

  Het Voka-jongerencongres - een vaste waarde voor jonge ondernemende bedrijfsleiders en politici - zal doorgaan op 14 juni. Noteer het alvast in je agenda.
  Lees meer en schrijf in
 • Voka Congres 2017
  Netwerking 14.06.2017

  Vokacongres 2017

  Het Vokacongres - een vaste waarde voor ondernemende bedrijfsleiders en politici - zal dit jaar doorgaan op 14 juni. Noteer het alvast in je agenda.
  Lees meer en schrijf in
Meer activiteiten from Vlaanderen