Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen

Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, behartigt de belangen van de ondernemingen in Vlaanderen. Om de standpunten van de Vlaamse ondernemingen te kennen, leggen we ons oor voortdurend te luister bij de ondernemers zelf. Tegelijk brengen we lokale, nationale en internationale tendensen in kaart. Zo kunnen we beleidsvoorstellen formuleren die de Vlaamse economie helpen groeien.

Wat is Voka?

Wij stellen ons graag even aan u voor. Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken. Voka is het grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen en vertegenwoordigt de belangen van ondernemingen tot op het hoogste niveau. Daarbij vertegenwoordigen wij meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 80% van de export. Sinds 2008 werkt Voka nauw samen met 29 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

Vandaag de dag bestaat Voka als alliantie uit zeven entiteiten: Voka - Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de zes Voka - Kamers van Koophandel. Voka - VEV legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan.

Waarvoor staat Voka?

Voka wil als het meest nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van zijn regio.

Het voka netwerk

Wie kan lid worden van Voka?

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka. Ze versterken zo de invloed van Voka als vertegenwoordiger van de ondernemingsbelangen en ze krijgen toegang tot het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen. Voka telt intussen meer dan 18.000 leden-bedrijven.

Word lid

News

 • Christina Foerster
  Nieuws 13.12.2018

  “Elk land zijn eigen luchtvaartmaatschappij: die tijd is voorbij”

  “Ja, Brussels Airlines zal een Belgisch bedrijf blijven. Maar met de Eurowings-groep zijn we nu een pan-Europese onderneming aan het uitbouwen, wat geen Belgisch bedrijf is.
  Lees meer
 • Charles Michel
  Voka-Persbericht 09.12.2018

  Voka vraagt snel duidelijkheid over sociaal-economisch programma van Charles Michel II

  Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, vraagt snel duidelijkheid over het sociaal-economisch programma dat de regering Charles Michel II wil voeren in de komende maanden.
  Lees meer
 • Nieuws 07.12.2018

  Werkgeversorganisaties roepen gezamenlijk op om regeringscrisis snel op te lossen

  In navolging van eerdere verklaringen deze week roepen de werkgeversorganisaties - BECI, Boerenbond, UCM, UNISOC, UNIZO, UWE, Voka en VBO - de regeringspartijen op om de regeringscrisis snel op t
  Lees meer
Meer nieuws over Vlaanderen

Activiteiten

 • VARIO
  Activiteit 13.12.2018

  Coloquium VARIO: 'Vlucht vooruit. Bestemming: top 5 kennisregio’s'

  Vlaanderen heeft de ambitie om bij de top 5 van de Europese innovatieve kennisregio’s te behoren, met als doel voor iedereen meer welvaart en welzijn te creëren.
  Lees meer en schrijf in
 • Voka Nieuwjaarsreceptie
  Netwerking 07.01.2019

  Nieuwjaarsreceptie Voka 2019

  Halve oplossingen, daar is ons land kampioen in. Pas als het écht niet anders kan, worden maatschappelijke uitdagingen aangepakt, of toch een beetje. Dat moet de komende vijf jaar anders.
  Lees meer en schrijf in
 • Stedelijke verweving
  Activiteit 31.01.2019

  Studienamiddag Stedelijke verweving

  Naar aanleiding van de aanstelling van nieuwe schepencolleges in steden en gemeenten en het groeiende belang van kwaliteitsvolle stadsontwikkeling en -verdichting, lanceren Voka, Comeos en de Vlaamse
  Lees meer en schrijf in
Meer activiteiten van Vlaanderen