De Vlaamse Regering nam recent drie beslissingen die bedrijven vooruithelpen: een realistischer energie- en klimaatplan, een hervorming van de technische keuring en een vereenvoudiging van de vergunningsplicht.
Wat betekenen die maatregelen in de praktijk? En waarom zijn ze goed voor ondernemers? We zetten ze kort op een rij.
Realistisch Vlaams Energie- en Klimaatplan
De Vlaamse Regering behoudt de -40% emissiereductiedoelstelling voor 2030. Op vraag van Voka, worden géén bijkomende verplichtingen opgelegd voor de kleinere industrie die niet onder het Europese emissiehandelssysteem valt.
De transitie binnen de industrie zal verder ondersteund worden door een hervorming van de ecologiesteun en een nieuw ‘contracts for difference’-systeem ook voor de non-ETS industrie.
De belangrijkste maatregel betreft een taks shift van elektriciteit naar fossiele brandstoffen. In een eerste fase wordt 362 miljoen euro aan heffingen uit de elektriciteitsfactuur gehaald. Die heffingen verschuiven naar de factuur voor fossiele verwarming. Om die hogere lasten op stookolie of gas te compenseren, geeft de Vlaamse regering een extra korting op de elektriciteitsfactuur van een kleine 200 miljoen euro. De shift zal ingaan vanaf 2028.
Voor Voka is het belangrijk dat een kostenshock voor aardgas beperkt blijft. Vanaf 2027 zullen fossiele brandstoffen immers per definitie gevoelig duurder worden door de intrede van ETS2. De concrete modaliteiten van de taks shift zullen dan ook nauwgezet opgevolgd worden.
Lees onze persreactie hier.
Met deze drie beslissingen zet de Vlaamse Regering stappen richting een ondernemersvriendelijker Vlaanderen.
Hervorming van de technische keuring: efficiënter en eigentijdser
De hervorming van de technische keuring voor voertuigen in Vlaanderen zet in op een efficiëntere en meer eigentijdse aanpak. De timing van de keuring wordt afgestemd op de Europese minima, waardoor minder vaak moet gekeurd worden. Tweedehandskeuringen worden afgeschaft. Organisatorische ingrepen zorgen voor een klantgerichte en efficiënte keuring. Dit verlaagt de operationele last voor bedrijven.
Voor ondernemingen die dagelijks afhankelijk zijn van een goed functionerend wagenpark is dit een belangrijke stap vooruit richting administratieve vereenvoudiging en tijdswinst.
Lees hier meer.
Vergunningsplicht wordt afgebouwd
Opnieuw goed nieuws voor ondernemers: de Vlaamse Regering besliste op 4 juli 2025 om de vergunningsplicht aanzienlijk te beperken in industrie- en havengebieden. Heel wat activiteiten die vroeger een melding of vergunning vereisten, zullen binnenkort vrijgesteld zijn.
Concreet:
- In havengebieden mag je binnenkort zonder vergunning gebouwen tot 500 m² plaatsen of verhardingen aanleggen tot 200 m².
- In industriegebieden geldt een vrijstelling tot 100 m² voor gebouwen.
- Ook de aanleg van wadi’s (ondiepe greppels voor regenwaterinfiltratie) wordt vergunningsvrij, mits aan enkele voorwaarden is voldaan.
- Daarnaast wordt de wildgroei aan lokale vergunningsplichten aangepakt. Gemeenten mogen nog enkel bijkomende regels opleggen binnen een strikt vastgelegde lijst. Dat zorgt voor meer rechtszekerheid en minder nodeloze complexiteit voor bedrijven die actief zijn in meerdere gemeentes.
Met deze drie beslissingen – een realistischer klimaatbeleid, een efficiëntere technische keuring, en een vereenvoudiging van het vergunningenbeleid – zet de Vlaamse Regering stappen richting een ondernemersvriendelijker Vlaanderen. Voka blijft deze dossiers verder opvolgen.