Skip to main content
  • Nieuws
  • Printbedrijf 3Motion uit Zele groeit met zevenmijlslaarzen

Printbedrijf 3Motion uit Zele groeit met zevenmijlslaarzen

  • 12/03/2021

Een derde verhuis in tien jaar in de maak voor 3Motion

Een levensgrote vleugelpiano in honingraatkarton of een 3D-geprint hoofd van twee meter hoog. Hoe gekker, hoe liever voor 3Motion, productiebedrijf uit Zele gespecialiseerd in grootformaatprinting en visuele communicatie. Ze helpen bedrijven hun merken en producten creatief in de kijker te zetten. “We groeien zo snel dat we binnenkort alweer verhuizen.” Net voor de benoeming tot Vrouwelijke Ondernemer van het Jaar, spraken wij met zaakvoerster Femke Helon. Ontdek hier haar groeiverhaal. 

foto
 
Tekst Laurens Fagard

Begin 2011 stampte Femke Helon met haar echtgenoot Wouter Mouton 3Motion uit de grond. Een half jaar lang maakten ze met hun tweetjes naarstig stickers en panelen op kleine schaal. Exact tien jaar later telt het bedrijf niet minder dan 47 medewerkers. “We hadden beiden geen expertise in prepress of drukkerij, maar begonnen onze zaak vanuit een marketingachtergrond”, vertelt Femke. Bedrijven die al actief waren in die sector focusten zich op wat hun machines konden. Onze insteek is meer gericht op wat onze klanten nodig hebben. Dat bleek goed te werken.”

Het duurde niet lang vooraleer grote bedrijven zoals Thomas Cook en Lidl bij hen kwamen aankloppen. “Dat zorgde ervoor dat we een tandje moesten bijsteken. We investeerden in grotere machines zodat we meer volume konden draaien. Een paar jaar later hadden we al te weinig ruimte, dus verhuisden we van Appels naar Lokeren. Op drie jaar tijd groeiden we van zeven naar twintig medewerkers. Eén van de succesfactoren is dat we al onze producten ook zelf plaatsen. Op die manier kunnen we onze klanten volledig ontzorgen en het totaalplaatje bieden: ontwerp, productie en plaatsing. Intussen zijn we al aan onze derde locatie toe en barsten we weer uit onze voegen. Binnen enkele maanden verhuizen we naar een pand op hetzelfde industrieterrein waar we nu zitten in Zele. Hopelijk settelen we ons daar voor een langere periode (lacht).”

Creativiteit als speerpunt

Innovatie en duurzaamheid liepen als rode draad door het groeiverhaal van 3Motion (het bedrijf neemt ook deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, nvdr). “In onze markt verandert alles razendsnel. Innoveren is dus enorm belangrijk en dat doen we op alle vlakken, van de laatste nieuwe automatisatie software, tot high-end printtechnieken en volledig nieuwe producten. Zo zetten we voorlopig als één van de weinige bedrijven in onze sector in op 3D-printing. Dat zien we de komende jaren echt wel exploderen en dan is het aangenaam om al een voorsprong te hebben.”
Het Zeels bedrijf wil zichzelf continu heruitvinden met creatieve oplossingen. “Soms krijgen we in het weekend berichtjes van onze medewerkers met foto’s van leuke geprinte producten. Ze denken echt mee met ons en dat juichen we toe natuurlijk. Je merkt dat die mentaliteit ook in de sector en bij sollicitanten niet onopgemerkt blijft. We willen de komende jaren blijvend inzetten op een sterke identiteit en branding.”
 

“3D-printing zien we de komende jaren echt wel exploderen en dan is het aangenaam om al een voorsprong te hebben”

Boegbeeld van vrouwelijke ondernemers

Onlangs werd Femke genomineerd voor de WOMED Award, een prijs voor onderneemster van het jaar. Ze schopte het intussen tot de laatste vier finalisten. “We hadden al twee keer een nominatie voor Trends Gazelle op zak. Dat was voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn. Nu vond ik het tijd om me meer te engageren rond vrouwelijk ondernemerschap. We hebben heel wat pittige periodes meegemaakt. Het was niet altijd rozengeur en maneschijn. En al zeker niet als vrouw. De voorbije jaren hebben vrouwen een enorme opmars gemaakt, maar we zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de ondernemerswereld.”

“Ook voor onze sector zouden er meer vrouwen op het voorplan mogen komen. Bij onze concullega’s zijn er overwegend mannelijke verkopers en leidinggevenden”, geeft Femke aan. “Dat is op zijn minst merkwaardig te noemen.  Ik geef soms gastcolleges en dan zie ik dat de aula gevuld is met overwegend vrouwelijke studenten, maar op de werkvloer is er nog werk aan de winkel. Zeker als zaakvoerder kan je als vrouw andere klemtonen leggen. Van nature zijn vrouwen empathischer. Sommige medewerkers kunnen dat appreciëren en gaan zich misschien beter kunnen ontplooien op die manier.” 

(lees verder onder de foto)

foto

Over de landsgrenzen

De toekomst oogt rooskleurig voor 3Motion. “COVID-19 heeft gelukkig weinig impact gehad op onze activiteiten. Dat komt deels door onze grote diversificatie in producten, deels door onze snelle reactie en creatieve aanpak. Op enkele dagen tijd ontwikkelden we een volledig covid-gamma (plexi’s, gezichtsmaskers, informatiedisplays, vloerstickers, …) en haalden we hiermee heel wat orders binnen, zodat we zo veel mogelijk mensen aan de slag konden houden. Ook via onze webshop Jackprint, die we twee jaar geleden hadden ontwikkeld voor b2c en b2kmo-klanten, verkochten we maandenlang covid-gerelateerde producten. We haalden zelfs de nationale pers met onze lifesizers (levensgrote kartonnen mensen tegen de corona-eenzaamheid, red.)” 

"De voorbije jaren hebben vrouwen een enorme opmars gemaakt, maar we zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de ondernemerswereld"

Momenteel is 3Motion Belgisch marktleider in de foodretail voor visuele communicatie. De komende drie jaar wil Femke de Benelux veroveren. “De markt is versplinterd. Er worden heel veel bedrijven opgekocht wat resulteert in een aantal verschuivingen. We houden onze ogen wagenwijd open om op kansen te springen. Momenteel steken we er in de foodretail met kop en schouders bovenuit, maar in andere sectoren zijn er best nog opportuniteiten.”

Na de Benelux zijn wellicht de andere buurlanden aan de beurt. “We hebben al een verkoopkantoor in Nederland. Dezelfde taal delen, speelt enorm in ons voordeel. Ook in Frankrijk zijn er nog heel wat mogelijkheden. Op gebied van machines en innovatieve producten staan wij veel verder en kunnen we dus als Belgisch bedrijf best iets betekenen. Dat we aan die pistes al denken, maakt me bijzonder fier op wat we tot nu hebben verwezenlijkt.”