Skip to main content
  • Nieuws
  • Nelissen Steenfabrieken kroont zich tot beste familiebedrijf

Nelissen Steenfabrieken kroont zich tot beste familiebedrijf

  • 17/05/2019

Nelissen Steenfabrieken is dit jaar de winnaar van De Fakkel. Dat is een prijs die Voka – Kamer van Koophandel Limburg jaarlijks uitreikt aan een familiale onderneming met een uitzonderlijke staat van dienst. Ook Hegge en Tribù waren bij de genomineerde familiebedrijven. Zij werden tijdens de Family Business Happening geprezen voor hun familiale aanpak. “De organisatie en structuur van het familiebedrijf zorgen ervoor dat Nelissen Steenfabrieken familiale governance hoog in het vaandel draagt”, zegt Bart Balis, voorzitter van het Family Business Center bij Voka – KvK Limburg.

fakkel
Bart Balis (voorzitter Family Business Center, Voka – KvK Limburg), Carlos Jorissen en Burt Nelissen (Nelissen Steenfabrieken), Francis Wanten (voorzitter, Voka – KvK Limburg).

 

Op de Family Business Happening, een Voka-evenement voor Limburgse familiebedrijven dat plaatsvond bij Tectum Group, ontvingen CEO’s Carlos Jorissen en Burt Nelissen De Fakkel uit handen van voorzitters Francis Wanten (Voka – KvK Limburg) en Bart Balis (Family Business Center van Voka - KvK Limburg). 

"De organisatie en structuur zorgen dat Nelissen Steenfabrieken familiale governance hoog in het vaandel draagt"

Namens de jury motiveren Axelle Henrard, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg, en Bart Balis de keuze als volgt: “Verschillende takken van de familie slagen erin de continuïteit van het familiebedrijf te garanderen. De organisatie en structuur van het familiebedrijf zorgen ervoor dat Nelissen Steenfabrieken familiale governance hoog in het vaandel draagt. Hun sterktes zijn de korte beslissingslijnen tussen CEO’s en het verschil tussen commercieel, operationeel en financieel management. Ze beschikken over een familiecharter, familieforum, een raad van advies én raad van bestuur.”

Visie over generaties heen

Daarnaast was de jury vol lof over de investeringen die het bedrijf over generaties heen durft te nemen. “De familie toont met haar investeringen dat ze ook op vlak van innovatie en digitalisering over generaties heen durft te ondernemen. Zowel op vlak van financiële prestaties als familiale governance-structuur is de familie Nelissen volgens ons een meer dan terechte winnaar.”

"Dit familiebedrijf durft over generaties heen te ondernemen"

Francis Wanten, voorzitter van Voka – KvK Limburg onderstreept het belang van goede familiale opvolging en overdracht: “De overdracht van de eerste naar tweede generatie is slechts in 30% van de gevallen succesvol. Met slechts 10% naar de derde generatie en 4% naar de vierde generatie is de continuïteit van familiebedrijven helemaal niet evident. Als Voka – KvK Limburg hebben we dit jaar dan ook onze dienstverlening voor familiebedrijven uitgebreid. We organiseren opleidingen en begeleidingstrajecten op maat van eigenaars-ondernemers die zich willen voorbereiden op een succesvolle opvolging, overdracht of overname. Ervaringsuitwisseling tussen ondernemingen van het Voka-netwerk staat hier steeds centraal.”

De Fakkel

Voka – KvK Limburg wil met De Fakkel goede voorbeelden van familiebedrijven in de kijker zetten. De naamgeving van de award is ontleend aan het gezegde ‘de fakkel overdragen’. Bovendien is een fakkel eveneens een toorts, een lichtend voorbeeld. De Fakkel staat symbool voor het familiebedrijf dat op verstandige wijze omspringt met haar continuïteit en een duidelijke governance geïmplementeerd heeft.

De Fakkel ging eerder al naar H.Essers (2018) en Brouwerij Martens (2017).

Bekijk hier de foto's van de Family Business Happening. 

Heb jij vragen over jouw familiale onderneming? Onze collega's helpen je graag verder.  

Of kom onze Limburgse familiebedrijven op 6 juni applaus geven