Skip to main content
  • Nieuws
  • Dossier: verpakken we straks 100% duurzaam? Laatste deel: Bastin-Pack

Dossier: verpakken we straks 100% duurzaam? Laatste deel: Bastin-Pack

  • 15/12/2020

Producenten en gebruikers kijken uit naar meer duurzame vormen van verpakken. Een moeilijk verhaal, want technisch complex en met een prijskaartje. Er zijn producten waarvan de verpakking meer kost dan de inhoud. Volgens Michel Van de Vyver, zaakvoerder van de Wetterse verpakkingsproducent Bastin-Pack, hangt een toekomst met minder verpakking en verpakkingsafval ook en vooral van de consument zelf af.

foto
Bastin-Pack werkt nauw samen met wetenschappelijke instellingen. Zaakvoerder Michel Van de Vyver: “Soms leren universiteiten ook van industriële bedrijven.” 

 

Tekst Jan Van Gyseghem – foto Wim Kempenaers

Het Wetterse Bastin-Pack bedrukt flexibele verpakking, vooral voor voedingsproducenten maar ook voor cosmetica- en farmabedrijven. Het bedrijf dat de nieuwste technologie ook inzet voor de productie van industriële verpakkingen, maakt vooral faam met haar hoogwaardige flexo-druk, het bedrukken van laminaten met barrière-eigenschappen (tegen zuurstof, water, aroma’s…) en productie van hersluitbare doypacks. Ruim de helft vindt de weg naar het buitenland. 

De kmo met 50 werknemers is goed gekend voor verpakkingen voor vette producten en marktleider in flexibele boter- en margarineverpakkingen in de Benelux. “Voor de oorlog was dat eerder cichorei en margarine”, opent gedelegeerd bestuurder Michel Van de Vyver luchtig. “Ons bedrijf draait al mee sinds 1929 en was al die tijd een producent van bedrukte soepele verpakkingen voor voeding.”
De gedurende decennia opgebouwde expertise leverde al meerdere erkenningen op. Zo werd Bastin-Pack meermaals gelauwerd als beste flexo-drukker op folie in de Benelux en nadien zelfs in Europa. De kwaliteit van het geleverde drukwerk evenaart deze van diepdruk.

“Eind 2020 is naar schatting 25% van de door Bastin-Pack geproduceerde verpakkingen recycleerbaar; iets meer dan 10% is biobased en composteerbaar. Vijf jaar geleden was dit 1%”

Composteerbare folie

Michel Van de Vyver ziet een aantal trends aankomen in de wereld van verpakking die voor zijn bedrijf belangrijk zijn. Een eerste is de tendens naar het gebruik van recycleerbare, monomere verpakkingen. Dat laat toe om de verpakking een tweede leven te geven door ze te vermalen tot nieuwe granules voor de productie van polyethyleen en polypropyleen.
Een andere techniek, die weliswaar pas in de kinderschoenen staat, is chemische recyclage van meerlaagse folies opgebouwd uit verschillende types polymeren. Deze kunnen opnieuw ingezet worden voor voedselgeschikte verpakkingen. 

“Sinds enkele jaren zoekt men ook naar verpakkingen die biobased en dus duurzamer zijn. De grondstoffen zijn dan minder afhankelijk van aardolie maar worden vooral gehaald uit zetmeelderivaten (aardappel- en maïsplanten bijvoorbeeld). Ook cellofaan, een dunne en transparante folie uit cellulosevezels van hout, is een composteerbare folie. Cellofaan is nota bene een Belgische vondst, 100 jaren geleden ontwikkeld door UCB dat later deze filmafdeling van de hand deed.”

Een derde belangrijke ontwikkeling ziet Van de Vyver in de vraag naar composteerbare verpakking die tot compost herleid wordt. België heeft nog een hele weg af te leggen naar een massaler gebruik van composteerbare verpakking. “De keten van composteerbaarheid in ons land is nog niet zo ver als in bijvoorbeeld Scandinavische landen”, verduidelijkt Van de Vyver. “Er zijn dan home compostbakken nodig in appartementsgebouwen om deze grondstoffen tot compost te herleiden.

De overgang van één vorm van verpakking naar een andere meer duurzame, is verantwoord en aantrekkelijk maar voor veel bedrijven niet eenvoudig. Michel Van de Vyver: “De gemakkelijkste stap is naar een vorm van recycleerbare verpakking over te schakelen. Nadien kan men denken aan een biobased verpakking om dan finaal te opteren voor composteerbare, weliswaar duurdere verpakkingsmaterialen. Een composteerbare verpakking kan overigens momenteel niet gerecycleerd worden omdat die opgebouwd is uit verschillende grondstoffen. Ze kan wel degraderen indien ze voldoet aan de juiste parameters zijnde vocht, temperatuur en micro-organismen. 
Om aan de stijgende vraag naar meer duurzame verpakkingsfolies te voldoen, vertaalt Bastin-Pack vele laminaten ook in een eerste fase naar recycleerbare types. Eind 2020 is naar schatting 25% van de door Bastin-Pack geproduceerde verpakkingen recycleerbaar; iets meer dan 10% is biobased en composteerbaar. Vijf jaar geleden was dit 1%. Een trend in de goede richting, maar er blijft nog werk aan de winkel. 

Lees verder onder de foto

foto

De limieten van reductie

Europa voert de druk op de verpakkingsindustrie op en vaardigt directieven uit richting meer duurzame biogebaseerde en compostbeerbare producten, weg van aardoliederivaten.
Michel Van de Vyver: “Een groeiend deel van de bevolking denkt ecologisch. Maar ze beschikt niet altijd over genuanceerde informatie. Zo is het bon ton om aardolie als een slecht product te beschouwen. Stel dat de ganse verpakkingsindustrie wereldwijd zou overschakelen op ‘natuurlijke’ grondstoffen zoals zetmeel, dan zou onze industrie miljoenen hectare aan aardappelen en maïs opslokken. Bovendien vergen deze teelten zeer veel water.”
En hoe kijkt een producent van verpakking aan tegen de roep naar minder verpakking? Michel Van de Vyver: “Het kan eigenaardig klinken maar ik sta daar achter.” De zaakvoerder van Bastin Pack wijst in één adem op de limieten van reductie van verpakking: “De kwaliteit en levensduur van de inhoud moeten verzekerd blijven. Onjuiste verpakte goederen geven nog meer afval.”

Hij voegt er fijntjes aan toe dat de consument vaak net het tegenovergestelde doet van wat verwacht wordt. Minder verpakking vragen, maar zelf steeds meer portieverpakkingen aankopen.
En wat doet COVID-19 met het verpakkingsgebeuren? Michel Van de Vyver: “De pandemie versnelt een reeds eerder merkbare trends naar het elektronisch bestellen van maaltijden die – goed en dus méér verpakt – aan huis worden bezorgd. Thans worden er meer consumenten- en minder food convenience en grootverpakkingen naar de horeca geproduceerd. Anderzijds zien wij consumenten met eigen zakjes bloem halen in de winkel.” Voor Bastin-Pack wordt dit vervloekte coronajaar 2020 in elk geval een succes. 
De verpakkingsproducent heeft een breed productgamma: alle soorten gepersonaliseerde barrièrelaminaten op rol, doypacks met hersluitbare zips, vacuüm- en blokbodemzakken. Zo telt ze meerdere multinationals tot haar klanten, met elk specifieke eisen die dagelijks à la carte op punt worden gezet. Er wordt intens samengewerkt met wetenschappelijke instellingen. “Het is een wisselwerking waarbij universiteiten van industriële bedrijven leren”, glimlacht Michel.

Voor de zaakvoerder van Bastin-Pack is de reductie van afval vooral een mentaliteitsprobleem. Een kwestie van bewust minder oververpakte ready-to-eat meals te kopen en als consument wat meer ‘klassiek’ te koken. 

Michel Van de Vyver besluit met een eyeopener: “Op de luchthaven van Kigali in Rwanda word je verwelkomd met het verzoek alle kunststof verpakkingen in het vliegtuig achter te laten. Ze zijn verboden in het land. Goede voorbeelden strekken tot navolging voor een duurzamere verpakkingswereld.”

foto