Selecteer je regio bovenaan via de groene knop voor regionale inhoud.
Duurzaamheid: een deel van je DNA als onderneming
Duurzaam ondernemen biedt jou als ondernemer heel wat kansen om maatschappelijk verantwoord te groeien en je bedrijf futureproof te maken. Tegelijk brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals het omzetten van duurzame ambities in haalbare acties en het integreren van milieuvriendelijke keuzes in je dagelijkse werking. Bij Voka begrijpen we hoe complex dat proces kan zijn. Daarom begeleiden we je stap voor stap met heldere adviezen, praktische tools en trajecten. Zo help je niet alleen het milieu, maar bouw je ook aan een sterke, veerkrachtige onderneming die klaar is voor morgen.
Wij zetten jou op de juiste weg
Voka biedt gerichte ondersteuning en praktische tools om jouw onderneming succesvol te begeleiden in haar verduurzaming, zodat je met vertrouwen de volgende stappen zet naar een future-proof ondernemerschap.

Wat is duurzaam ondernemen?

5 praktische tips voor duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen loont – ook volgens het Voka Charter Duurzaam Ondernemen
Interessante trajecten voor jou
Hieronder vind je een aantal boeiende trajecten die jouw onderneming kunnen versterken. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via het formulier onderaan de pagina.
Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) helpt je om duurzaamheid structureel te verankeren in je bedrijfsstrategie, op basis van de SDG’s en de ESG-aanpak.
- Doelgroep: Alle ondernemingen en organisaties in Vlaanderen, ongeacht sector of grootte, die duurzaamheid structureel willen integreren in hun beleid.
- Werkvorm: Jaartraject waarin deelnemers een actieplan opstellen met minstens 10 concrete acties gebaseerd op de 17 SDG’s en ESG-aanpak. Dit traject wordt ondersteund door individuele begeleiding van Voka-experten en geëvalueerd door een externe jury.
- Eindresultaat: Na succesvolle uitvoering ontvangt de deelnemer het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Dit kan leiden tot internationale erkenning als SDG Pioneer, Champion of Ambassador via CIFAL Flanders/UNITAR. Deelnemers worden onderdeel van een duurzaam netwerk.
De Masterclass Duurzame Groeistrategie helpt je bij het opzetten van een duurzaamheidsbeleid met focus op Europese verplichtingen.
- Doelgroep: Alle ondernemers, met name kmo's, die een duurzame groeistrategie willen implementeren.
- Werkvorm: Dit traject omvat 7 groepssessies van een halve dag, aangevuld met 2 sessies rondindividuele begeleiding. Een daarvan focust op de materialiteitsanalyse, de andere kan ingevuld worden op aanvraag voor een thema naar keuze.
- Eindresultaat: Elke deelnemer kan na deze opleiding concreet en laagdrempelig aan de slag met het opzetten van een gericht duurzaamheidsbeleid. Afhankelijk van het type en grootte van het bedrijf kunnen zij er in de praktijk zelf mee aan de slag gaan of kunnen zij gericht opzoek naar professionele partners/experts in het (Voka)netwerk om hen hierin verder te begeleiden.
Ga voluit voor de twin transitie en ontdek welke impact het combineren van een duurzame en digitale transitie kunnen hebben op jouw onderneming.
- Doelgroep: Beslissingnemers zoals zaakvoerders, C-levels en operationeel verantwoordelijken die inspiratie willen opdoen van goede voorbeelden, willen leren van experten en ervaring willen opdoen door uitwisselingen met andere deelnemers over sectoren heen om in te zetten op de gecombineerde duurzame en digitale transformatie van hun bedrijf.
- Werkvorm: Dit traject omvat 6 à 8 groepssessies van 3 uur waarbij de focus ligt op een fysieke bijeenkomst. Deze vindt vaak plaats bij bedrijven die goede praktijken tonen rondenergietransitie. Tijdens de sessie wordt indien nodig ruimte gemaakt voor een toelichting door experten en leren van elkaar staat telkens centraal.
- Eindresultaat: De deelnemer krijgt inzichten in de mogelijkheden van de twin transitie voor de eigenorganisatie en krijgt handvaten mee om de verandering die hierbij komt kijken, door te vertalen naar de medewerkers op de werkvloer. De deelnemer bouwt kennis op en groeit in zijn/haar vaardigheden om een meer coachende rol op te nemen die een digitale én duurzame transitie succesvol maakt.
Zet in op de energietransitie van jouw bedrijf via bedrijfsbezoeken, toelichting van experts en ervaringsuitwisseling met andere energiemanagers.
- Doelgroep: Energiemanagers of -verantwoordelijken zoals zaakvoerders, C-levels en operationeel verantwoordelijken die inspiratie willen opdoen van goede voorbeelden, willen leren van experten en ervaring willen opdoen door uitwisselingen met andere deelnemers over sectoren heen om te groeien binnen hun energiebeleid en energietransitie hierin centraal te zetten.
- Werkvorm: Dit traject omvat 6 à 8 groepssessies van 3 uur waarbij de focus ligt op een fysieke bijeenkomst. Deze vindt vaak plaats bij bedrijven die goede praktijken tonen rondenergietransitie. Tijdens de sessie wordt indien nodig ruimte gemaakt voor een toelichting door experten en leren van elkaar staat telkens centraal.
- Eindresultaat: Dit lerend netwerk heeft als doel om deelnemers handvaten te geven om verdere stappen te zetten binnen de energietransitie van hun bedrijf. Aangezien leren uit de praktijk altijd een grote impact heeft, voorzien we een programma vol bedrijfsbezoeken, inspirerende sprekers en een sterke focus op ervaringsuitwisseling dat de deelnemers ondersteunt om deze energietransitie implementeren binnen de strategie van de onderneming.
Zet in op de duurzame transitie van jouw bedrijf via bedrijfsbezoeken, toelichting van experts en ervaringsuitwisseling met andere verantwoordelijken.
- Doelgroep: Duurzaamheidsmanagers of -verantwoordelijken zoals zaakvoerders, C-levels en operationeel verantwoordelijken die inspiratie willen opdoen van goede voorbeelden, willen leren van experten en ervaring willen opdoen door uitwisselingen met andere deelnemers over sectoren heen om te groeien binnen hun duurzaamheidsbeleid en een duurzame strategie hierin centraal te zetten.
- Werkvorm: Dit traject omvat 6 à 8 groepssessies van 3 uur waarbij de focus ligt op een fysieke bijeenkomst. Deze vindt vaak plaats bij bedrijven die goede praktijken tonen rond duurzaam ondernemen. Tijdens de sessie wordt indien nodig ruimte gemaakt voor een toelichting door experten en leren van elkaar staat telkens centraal.
- Eindresultaat: Dit traject heeft als doel om deelnemers een beter begrip te geven van welke bedrijfseigen duurzame transities mogelijk zijn en hoe deze kunnen bijdragen tot onder andere productiviteitswinsten, milieubaten en klimaatneutraliteit.
Duurzaam ondernemen met impact? Ontdek de best practices van VCDO-deelnemers
Duurzame groei vraagt om meer dan ambitie, het vereist inzicht en de juiste strategieën. In deze gids delen we de meest impactvolle best practices uit het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), gebaseerd op de praktijkervaringen van tal van ondernemingen.
Laat je inspireren door hun duurzaamheidsacties en download de gids om jouw duurzaamheidsstrategie te versterken.
Inspirerende verhalen
Ontdek inspirerende verhalen over duurzaam ondernemen.

Wit-Gele Kruis plakt groener

Comfort Energy neemt haar klanten mee in de transitie naar duurzamere brandstoffen

HSBB gelooft in de kracht van houtskeletbouw
Activiteiten om duurzaam te ondernemen

Aan de slag met circulair ondernemen – praktische workshop voor KMO’s

Lerend netwerk energietransitie 2025

Neem contact op
Meer informatie over dit topic of nood aan gedegen ondernemersadvies? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.
Contact nationaal

Katelijne Haspeslagh
Expert Milieu en Klimaat
Full bio of Katelijne Haspeslagh
