Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Duurzaam Ondernemen

Duurzaam Ondernemen

Selecteer je regio bovenaan via de groene knop voor regionale inhoud.

Duurzaamheid: een deel van je DNA als onderneming

Verantwoord ondernemen is voor het moderne doelpubliek een gegeven, maar dat betekent daarom nog niet dat je het zomaar even doet. Je kan als onderneming wel bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen vooropstellen, maar het is een hele uitdaging om ze te halen. Daar kunnen onze Voka-experts je bij helpen. Zij begeleiden de weg naar je doelen en verankeren duurzaamheid in je DNA.

Daarnaast kan je ook deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Hierbij krijg je een actieplan op maat zodat je onderneming kan groeien terwijl je mens en milieu helpt.

 

Nieuws over duurzaam ondernemen

Ontdek het laatste nieuws rond duurzaam ondernemen en kijk hoe andere bedrijven rekening houden met het milieu. Benieuwd naar meer? Neem een kijkje in onze themadossiers, Energie & klimaat en Milieu & water – beiden boordevol actuele inzichten.

Hoe Aquafin inzet op hernieuwbare energie en flexibiliteit
Voka nationaal
Nieuws

Hoe Aquafin inzet op hernieuwbare energie en flexibiliteit

Aquafin, een bedrijf gespecialiseerd in afvalwaterverwerking, staat bekend als een aanzienlijke elektriciteitsverbruiker in Vlaanderen. Jeroen Deurinck, Energy Manager bij Aquafin, legt uit dat hun activiteiten het transport en de behandeling van huishoudelijk afvalwater omvatten, met meer dan 2000 pompstations en 300 zuiveringsinstallaties. "Onze processen zijn zeer energie-intensief, met een elektriciteitsverbruik van ongeveer 280 gigawattuur per jaar, wat neerkomt op 0,7% van het totale elektriciteitsverbruik in Vlaanderen," aldus Deurinck.

Voka Verkiezingssessie - Duurzame transities
Voka nationaal
Persbericht

“Hervorm de procedure zodat vergunningstrajecten sneller en betrouwbaarder worden”

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, pleit ervoor om de procedure van de Vlaamse omgevingsvergunning te hervormen. Die oproep richt Voka aan de politiek tijdens een Voka verkiezingssessie met parlementsleden van de 7 Vlaamse politieke fracties. Vandaag stranden meer vergunningsaanvragen dan vroeger in het oerwoud aan procedures en beroepen: 30% van de vergunningsaanvragen waarover in 2023 een beslissing is genomen, leidt niet tot een vergunning. Voka stelt voor om het openbaar onderzoek om te draaien waarbij de vergunningverlenende overheid eerst een politiek gevalideerde ontwerpbeslissing opmaakt en daarna pas het openbaar onderzoek op gang brengt. Ook rond waterkwaliteit is dringend politieke actie noodzakelijk.

Contact nationaal

Katelijne Haspeslagh

Adviseur Milieu & Klimaat

Full bio of Katelijne Haspeslagh

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

Full bio of Helen Jacobs