Selecteer je regio bovenaan via de groene knop voor regionale inhoud.
Hoe kunnen we de ruimte in Vlaanderen optimaal benutten?
Door de groene transitie van Vlaanderen moeten we meer doen met minder ruimte. Het optimaal benutten van (de nog beschikbare) ruimte is dan ook uiterst belangrijk.
Optimalisatie van de omgevingsvergunning
Voka buigt zich over deze kwestie door enerzijds mee te ijveren voor – en na te denken over – de verdere optimalisatie van de omgevingsvergunning. Dit om belangrijke duurzame projecten en maatschappelijke investeringen, zoals de bouw van windmolens, te faciliteren.
Opvolging van de Vlaamse ruimtelijke ordening
Anderzijds volgen we de Vlaamse visie en planning voor ruimtelijke ordening op om:
- te helpen vermijden dat Vlaanderen investeringen misloopt;
- te garanderen dat er voldoende ruimte blijft om te ondernemen.
Hulp bij vergunningen & advies ruimtelijke ordening
Is er een gebrek aan ruimte om te ondernemen in jouw regio? Zit je met vragen over de regelgeving rond ruimtelijke ordening? Of ervaar je problemen met je dossier(s)? Dan ben je bij Voka aan het juiste adres.
Wij helpen graag de bouw-, uitbreidings- of verhuisplannen van jouw onderneming door de pijplijn te krijgen. Dit door je te ondersteunen, je belangen te behartigen en je in contact te brengen met de juiste actoren.
Het laatste nieuws over ruimtelijke ordening & infrastructuur
Ontdek het laatste nieuws over de ruimtelijke ordening en infrastructuur in Vlaanderen. Benieuwd naar meer? Ontdek Omgeving & ruimtelijke ordening, ons themadossier vol kennis, papers en interviews met experts.

Waarvoor we moeten oppassen bij aanpak van milieueffectenrapportage
We staan even stil bij de plannen van minister Demir over de modernisering van de milieueffectenrapportage.

Hoe Ciril tot gedragen vastgoedprojecten komt…
“Samenwerking en overleg zit in ons DNA”, zegt Pieter Vanhout, managing director van vastgoedontwikkelaar Ciril. Het bedrijf investeert dan ook enorm veel tijd in overleg met buurtbewoners en overheden vooraleer ze een vergunningsaanvraag indienen voor een nieuw project. “Zo vermijden we bezwaren, maar jammer genoeg stoten we toch nog soms op de ondemocratische kant van het systeem.”

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen: nog veel vraagtekens
Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) moet de opvolger worden van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen uit 1997. De Vlaamse Regering keurde op 20 juli 2018 de strategische visie van het BRV goed. Die visie omvat een toekomstbeeld en een overzicht van de strategische doelstellingen. De visie moet operationeel worden gemaakt via beleidskaders, die veel concreter zullen zijn en doelen en acties formuleren voor op kortere termijn. Het is tot op vandaag nog een vraagteken hoe deze kaders er zullen uitzien en wanneer de Vlaamse regering deze zal goedkeuren.