Skip to main content
Map
  • Nieuws

Nieuws

jobs
Voka nationaal
Opinie

Reken je rijk: 80% werkzaamheid binnen handbereik?

De werkgelegenheid nam de voorbije jaren stevig toe, maar dat was eerder te danken aan geluk dan aan ernstig arbeidsmarktbeleid. Op dat vlak werd deze legislatuur nog bijna niets klaargemaakt. De goeie cijfers mogen geen alibi zijn om de noodzakelijke hervormingen nog langer uit te stellen.

Anik Stalman, Cegeka
Voka nationaal
Ledenverhaal

Anik Stalmans, Cegeka: “Van brandweerman naar IT-er: dat kan”

Moeite met het vinden van de juiste mensen? In de IT-sector is dat probleem niet nieuw. Van een brandweerman heropleiden tot boemerangrecruiting: Anik Stalmans, HR-directeur van IT-bedrijf Cegeka kent de best practices om talent aan te trekken en te houden. “Je kan deze ook in de horeca of de zorgsector toepassen.”

Meisje achter de computer
Voka nationaal
Nieuws

Verplicht opleidingsplan: deadline in zicht!

Vóór 31 maart moeten ondernemingen vanaf 20 werknemers – en dit voortaan jaarlijks – een opleidingsplan opstellen voor hun werknemers. Dit is vastgelegd in de Arbeidsdeal van vorig jaar. Zo’n plan bevat minstens de aangeboden opleidingen en de doelgroep van werknemers voor wie ze bestemd zijn. Vooraf moet er binnen de onderneming sociaal overleg zijn.  

Webinar: klokkenluidersregeling
Voka nationaal
Nieuws

Webinar: wat u moet weten over de klokkenluiderregeling

Onderneming met minstens 50 en maximaal 249 medewerkers zullen tegen 17 december 2023 een werkbaar intern meldingskanaal moeten hebben voor klokkenluiders die wantoestanden aan het licht willen brengen. Voor juridische entiteiten vanaf 250 medewerkers geldt deze regeling al sinds 15 februari 2023.

Eline David, NowJobs
Voka nationaal
Nieuws

NowJobs: platform voor bijverdieners, gegroeid uit disruptie

Een digitale applicatie die bijverdieners (zoals Flexi-jobbers en studenten) met zin om te werken en werkgevers met een korte opdracht aan elkaar verbindt. NowJobs is een eenvoudig, maar sterk idee geboren uit een brainstorm getiteld ‘How to Kill Accent.’ General Manager Eline David vertelt over hun begin, groei en succesfactoren: “We hadden niet meteen het beste product, wél de beste mensen.”

Rudy Provoost
Voka nationaal
Nieuws

Voka-voorzitter Rudy Provoost: “We moeten meer slagkracht tonen”

“Samen ondernemen, samen groeien, met blijvende economische en maatschappelijke impact.” Voka-voorzitter Rudy Provoost wil hier de komende jaren sterk werk van maken. “Met de grote transities die zich doorzetten en de verkiezingen die eraan komen, bevinden we ons in een tijdsgewricht, waarbij we fundamentele doorbraken kunnen en moeten realiseren.”

premie
Voka nationaal
Nieuws

De energiecheque: wachten is de boodschap

Hoewel uit onze Voka-rondvraag bij 500 bedrijven bleek dat 8 op de 10 geen premie willen toekennen bovenop de ongeziene stijging van de loonkosten als gevolg van de automatische indexering, zet de regering door om de ondernemingen die ‘goede resultaten’ hebben behaald in 2022 de mogelijkheid te bieden een eenmalige energiepremie te betalen aan hun werknemers in 2023. Toch wel onthutsend in deze zware crisis.

werkattributen
Voka nationaal
Nieuws

Arbeidsdeal-FAQ: alles over de vierdaagse werkweek en het recht op deconnectie

Aanvragen voor een vierdaags werkweek, het recht op deconnectie, … het zijn twee zaken waar HR-afdelingen en ondernemers sinds 20 november jongstleden rekening mee moeten houden. Maar wat houdt dat nu allemaal precies? We verzamelden hieronder de meest gestelde vragen. De antwoorden in deze FAQ alsook de toelichting in het webinar onderaan de pagina komen van Geert Vermeir (juridisch adviseur SD Worx), Manou Doutrepont (expert sociaal overleg) en Gianni Duvillier (expert arbeidsmarkt Voka).

Sven De Haeck, VDAB
Voka nationaal
Nieuws

“Van selectie en rekrutering naar prospectie en opleiding”

De arbeidsmarkt is de laatste paar jaar in een razendsnel tempo veranderd. Mensen vinden met de juiste competenties én die aan boord houden, vraagt dan ook een andere manier van denken. De focus komt meer te liggen op toekomstgericht denken en opleiden. Directeur Strategie VDAB Sven De Haeck geeft tekst en uitleg.

Job Talent
Voka nationaal
Nieuws

Waarom Job Talent rekruteert in de Filipijnen

De coronacrisis vertraagde de zaken misschien even, maar nu zitten we in volle crisis. De vergrijzing en het record­aantal openstaande vacatures zorgen voor twijfel en zelfs ongerustheid, maar wanhopen doet Caroline Santermans, gedelegeerd bestuurder van Job Talent, niet. “Mijn mensen komen creatiever dan ooit uit de hoek en dat werpt z’n vruchten af.”

kinderopvang
Voka nationaal
Nieuws

Versterking Groeipakket en kinderopvang: goed, maar vermijd inkomensvallen

Het Groeipakket en de kinderopvang worden versterkt: er komt 250 miljoen euro recurrent voor het Groeipakket en 100 miljoen extra voor kinderopvang. Het Groeipakket zal voor iedereen uitgebreid worden met 2%. Daarnaast gaan er gericht extra middelen naar zij die dit het meest nodig hebben. Deze groep wordt uitgebreid en de toeslag neemt ook toe. 

ING
SD  Worx