
FAQ Loontransparantie: gelijk loon voor gelijk(waardig) werk
In deze FAQ geven we antwoorden op tien meest gestelde vragen in het kader van loontransparantie.
In deze FAQ geven we antwoorden op tien meest gestelde vragen in het kader van loontransparantie.
De stad Gent en Unia plaatsten zich vorige week, nadrukkelijk in de schijnwerpers door enerzijds het inzetten van praktijktesten en anderzijds het officieel in gebreke stellen van 90 werkgevers. Dit was het gevolg van een test met bijna 2.000 fictieve sollicitaties verspreid over een kleine 800 organisaties.
Nu ook het volwassenonderwijs gevat wordt met een besparing in navolging van andere maatregelen zoals het Vlaams OpleidingsVerlof (VOV), wordt het debat gevoerd over de zogenaamde hobbyopleidingen en ten gronde over zin en onzin van levenslang leren en wat daarin prioritair is. Dat debat is hoogst nodig in een context van een slabakkende economische groei, krapte op de arbeidsmarkt, langer werken en dit in combinatie met een economie die voortdurend verandert door digitalisering en verduurzaming.
“Ik geloof sterk in verandering door verbinding. Pas als mensen zich gezien en gehoord voelen, kan je echt vooruit.”
Met de geplande beperking van werkloosheidsuitkeringen in de tijd, wordt activering urgenter dan ooit.
"HR en inclusie? Dat is bij ons geen project. Dat zit ingebakken in wie we zijn.”
“Groeien als bedrijf betekent investeren in de groei van je mensen. Dat vraagt om vertrouwen, gerichte begeleiding en de durf om uit de comfortzone te stappen.”
‘Als we in Vlaanderen niet toelaten dat arbeidskrachten uit India, Brazilië of Mexico legaal in onze bedrijven aan de slag gaan, dan ontzeggen we onszelf economische groei en doen we onze buurlanden een cadeau. Dat de Vlaamse regering arbeidsmigratie verder wil inperken, is onbegrijpelijk’, schrijft Hans Maertens, de topman van Voka.
Ambachtelijke opleidingen zoals molenaar of potten bakken zitten vandaag in de lift. Ze spelen in op de wens naar creativiteit en de zin iets te doen met de handen en dit als tegengif op een stressvol bestaan en een druk hoofd. De passie siert de cursist die graag exotische talen wil leren, aan zijn eigen koersfiets wil sleutelen of zijn renovatieproject zelf in handen wil nemen. Maar is er evenveel passie voor de opleiding die bijdraagt aan de job en de loopbaan? Of is dit toch vooral een zaak van moeten en dus liefst van de overheid en de werkgever die het maar moeten organiseren en vooral financieren? Bij voorkeur dan nog tijdens de werkuren.
De nieuwe federale legislatuur hervormt vrij ingrijpend het arbeidsmarktbeleid met nieuwe en oude, heropgeviste voorstellen. Eén daarvan betreft de activering van het ontslagrecht die inmiddels voor de 5de keer op tafel belandt. De achterliggende idee is dat mensen die ontslagen worden, best zo snel als mogelijk elders weer aan de slag gaan en dat ze daarin moeten geholpen worden via ‘inzetbaarheidsbevorderende’ maatregelen. In concreto gaat het dan vooral om opleiding en begeleiding richting een nieuwe job. Het is een van de pijlers waarop het concept flexicurity leunt: flexibiliteit én zekerheid bieden aan werkgevers en werknemers. De vraag is: hoe ver reikt de rol van de werkgever?
Voka formuleert beleidsaanbevelingen in nieuwe expertenpaper
Witte rook rond de tijdelijke besparing voor schooljaar 2025-2026 in het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Een regeling waarbij werknemers tijdens het werk tijd vrij krijgen om een opleiding naar keuze te volgen, met behoud van loon tijdens hun afwezigheid.
De hervorming van de buitenschoolse kinderopvang schuift lokale besturen nog meer naar voren als spil van het opvangbeleid. Maar geeft die autonomie wel voldoende garantie op een kwalitatief aanbod aan buitenschoolse kinderopvang?
“We wilden geen regeltjes uit onze duim zuigen. Daarom deden we bewust een beroep op experts en leerden we heel wat bij via het Voka Welt-traject”.
Vorige week werd opnieuw besloten om de FLA uit te stellen, dit keer tot 1 september 2025. Hoewel uitstel enigszins verlichting biedt, zou meteen afstel een veel betere oplossing zijn, rechtszekerheid en administratieve vereenvoudiging in één handomdraai.
Talent vinden voor de vele vacatures blijft moeilijk. Meer dan ooit worden sollicitanten geselecteerd op werkattitude en leervermogen en leiden werkgevers kandidaten eerst zelf op. De Individuele Beroepsopleiding (IBO) vormt daarvoor het instrument bij uitstek, maar wordt te weinig in de markt gezet. Tijd voor een boost dus. Voka pleit voor een hervorming waarbij de IBO opnieuw aantrekkelijker wordt voor cursist en werkgever én gepromoot wordt door VDAB.
Om onze welvaart op lange termijn te behouden, zijn structurele hervormingen van de arbeidsmarkt en sociale zekerheid essentieel, zoals we in ons Voka Memorandum hebben benadrukt. Het is nu de vraag of het huidige regeerakkoord hierin slaagt. We analyseren de huidige situatie vanuit flexicurityperspectief.
De wereldwijde war for talent woedt al langer, maar neemt de laatste weken in intensiteit toe. De koerswijzigingen en de onvoorspelbaarheid onder VS-president Trump – waarbij hij onder meer financiering van universiteiten en onderzoeksinstellingen fel vermindert en de vrijheid van meningsuiting wordt beteugeld – hebben een braindrain in gang gezet. Voor Vlaanderen is dit een buitenkans om buitenlands toptalent aan te trekken, maar dan moeten we wel werk maken van een competitief vestigingsklimaat.
‘We schrappen de Federal Learning Account (FLA)’, veel duidelijker kan een regeerakkoord niet zijn. Met de deadline van 1 april in zicht, wordt het tijd voor de regering om nu snel rechtszekerheid te bieden aan ondernemingen.
De Vlaamse regering bespaart ongezien fors op de arbeidsmarkt, waardoor tal van maatregelen en instrumenten sneuvelen of worden ingeperkt. Ook de loopbaancheques ontkomen niet aan deze besparingsgolf.
Deze staking is niet alleen ongepast in tijden van budgettaire nood en hervormingen, maar het gebruik van het stakingsrecht is buiten proportie, waarbij 300.000 pendelaars aan hun lot worden overgelaten.
Bij Renotec, een bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve aanpak in de bouwsector, vormt een doordachte HR-strategie de basis voor zowel bedrijfsgroei als werknemerstevredenheid. Sanne Janssens, HR-manager bij Renotec, deelt haar uitgebreide ervaring en inzichten over hoe een geïntegreerde benadering van HR de werkomgeving en werknemersontwikkeling transformeert.
"Inclusie is een voortdurend proces dat continu moet worden verbeterd en aangepast aan de behoeften van de medewerkers," zegt Sharon Brosens, HR-businesspartner bij Coöperatie Hoogstraten. In een recent interview met Sharon kregen we een diepgaand inzicht in de kernwaarden en strategieën van de organisatie. Sharon en haar team spelen een cruciale rol in het welzijn van medewerkers, werving en selectie, en opleiding binnen de coöperatie. Ze benadrukt het belang van continue ontwikkeling en kennisdeling, wat de basis vormt van hun inclusiebeleid.
De federale Kamer is akkoord gegaan om de FLA (Federal Learning Account) uit te stellen tot april volgend jaar. De deadline voor werkgevers om opleidingen en opleidingsrechten te registreren in de FLA wordt verschoven naar 1 april 2025. Of dit nieuwe uitstel een opstap is naar een afschaffing van de FLA, valt nog af te wachten. Voka pleit al langer voor zo’n definitieve afschaffing.
Maak een profiel aan voor:
Ben je Voka-lid? Dan krijg je ook: