Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 30/04/2025

Witte rook rond de tijdelijke besparing voor schooljaar 2025-2026 in het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Een regeling waarbij werknemers tijdens het werk tijd vrij krijgen om een opleiding naar keuze te volgen, met behoud van loon tijdens hun afwezigheid. Via een forfaitaire vergoeding per uur VOV krijgt de werkgever een deel van het loon gecompenseerd. De Vlaamse regering heeft nu beslist hoe de tijdelijke besparing eruit zal zien: het werkgeversforfait wordt verlaagd met 30% en enkel werknemers die minstens 4/5de werken, komen nog in aanmerking. Deze besparing doet uiteraard pijn, belangrijk is daarom dat essentiële principes voor werkgevers behouden blijven.

De besparing moet tijdelijk zijn

Bij de aangekondigde besparingen in het beleidsdomein Werk, ontspringt ook VOV jammer genoeg de dans niet. Het werkgeversforfait is sinds de omvorming van het Betaald Educatief Verlof naar het Vlaams Opleidingsverlof niet meer geïndexeerd en de verlaging van het forfait met 30% komt daar nu nog bovenop. Het VOV is voor werknemers en werkgevers een van de meest waardevolle opleidingsinstrumenten. Voka blijft dan ook pleiten voor een versterking van het VOV, binnen een Vlaamse talentstrategie met focus. Deze besparing moet hoe dan ook tijdelijk zijn, in afwachting van een grondige hervorming rond het opleidingsbeleid.

Essentiële principes voor werkgevers overeind gebleven

Voka betreurt dat er in tijden waarin de vraag naar opleiding exponentieel toeneemt, wordt bespaard op een instrument dat net opleidingsinspanningen van werknemers en werkgevers moet stimuleren. Bemoedigend is dat het gemeenschappelijk initiatiefrecht behouden blijft. Het gemeenschappelijk initiatiefrecht zet de werkgever mee aan het stuur en dat blijkt een schot in de roos. De bereikte werknemers zijn korter geschoold dan diegenen die uit eigen beweging opleidingsverlof aanvragen en de gevolgde opleidingen zijn voornamelijk gericht op knelpuntberoepen en technische of digitale vaardigheden. Ook is het belangrijk dat bedrijfsinterne opleidingen mogelijk blijven binnen het VOV. We blijven benadrukken dat het niet om bedrijfsspecifieke opleidingen gaat, maar om opleidingen waar de werkvloer vaak het meest geschikt is om de loopbaan van werknemers te activeren of te versterken. De opleidingscapaciteit van ondernemingen wordt hiermee aangesproken ten voordele van de brede arbeidsmarkt.

Toekomstgerichte opleiding als antwoord op de arbeidsmarktvraag

Het dossier toont aan hoe complex het evenwicht tussen budgettaire discipline en de noodzaak aan permanente vorming is. Voka blijft daarom pleiten voor structurele investeringen in opleiding, met een regelgevend kader dat rechtszekerheid biedt en maximaal inzet op productiviteitsgroei en duurzame loopbanen.
 

Contactpersoon

Veerle Van Nieuwenhuysen

Expert Arbeidsmarkt

imu - vzw - opt
imu - vzw - slimstock
ING
Orange
Logo SD Worx