Het Peloton is een creatieve audiovisuele studio met een duidelijke missie: bedrijven ondersteunen in hun communicatie, via video, audio en fotografie. Maar ook intern staat er heel wat in beweging. De afgelopen drie jaar bouwde het bedrijf gestaag aan een duurzaam HR-beleid met een sterke focus op inclusie, open communicatie en persoonlijke ontwikkeling. “We wilden geen regeltjes uit onze duim zuigen. Daarom deden we bewust een beroep op experts en leerden we heel wat bij via het Voka Welt-traject”, vertelt Margot Slangen, die bij Het Peloton verantwoordelijk is voor HR en marketing.

Organisch gegroeid
Margot begon zes jaar geleden als producer bij Het Peloton, maar na haar terugkomst uit zwangerschapsverlof merkte ze dat het bedrijf - tien medewerkers sterk - nood had aan meer structuur. “Martijn, onze oprichter, nam tot dan toe quasi alles op zich, maar dat werd gewoon te veel. We waren aan het groeien, en dat vroeg om duidelijke functieomschrijvingen, structuur op vlak van evaluatie, duidelijke normen en waarden, kortom een sterk HR-kader.”
Die kans liet Margot niet liggen. “Er was nood aan structuur, en ik voelde: dit is het moment om het aan te pakken,” blikt ze terug. Samen met oprichter Martijn, externe consultants en het Voka-lerend netwerk zette ze stap voor stap een stevig HR-beleid op poten. “Via dat traject kwam ik in contact met HR-profielen uit totaal andere sectoren,” vertelt ze. “En toch zaten we vaak met dezelfde vragen: hoe pak je evaluaties aan? Hoe motiveer je mensen om bij te leren? Het was verfrissend om te merken dat we allemaal worstelen met gelijkaardige uitdagingen. Je leert echt veel van elkaars aanpak.”
Er was nood aan structuur, en ik voelde: dit is het moment om het aan te pakken.
Margot Slangen, Het Peloton
Inclusie in de praktijk
Het thema inclusieve werkvloeren klinkt mooi, maar wat betekent het in de praktijk? “Eerlijk? Ik twijfelde eerst of Voka Welt wel iets voor ons was”, geeft Margot toe. “Maar dan besef je dat inclusie zoveel breder is dan culturele diversiteit alleen. Het gaat ook over leeftijden, karakters, groeipaden. Belangrijk is dat iedereen zich welkom voelt, kan meedoen en gemotiveerd blijft.”
Om dat waar te maken, ging Het Peloton aan de slag met het uittekenen van een sterke basis. “We hadden wel bedrijfswaarden, maar eerlijk? Ze leefden niet echt,” zegt Margot openhartig. “Ik wou die waarden verankeren in onze evaluaties en dagelijkse werking. Niet zomaar een poster aan de muur, maar iets dat écht gedragen wordt.”
Samen met het team ging ze daarom terug naar de basis. Tijdens workshops werden vage begrippen als ‘kwaliteit’ of ‘teamwork’ omgezet in klare taal. “Dat zijn brede termen, ja. Dus vroegen we ons af: wat betekent dat hier, bij Het Peloton?” Het werd dan ook meer dan een oefening in woorden. “Iedereen bepaalde een persoonlijk actiepunt. Zo bleef het niet bij mooie intenties, maar werd het iets tastbaars. En eigenlijk... het was ook gewoon een sterk verbindend moment als team.”
Inclusie gaat zoveel breder dan culturele diversiteit alleen. Het gaat ook over leeftijden, karakters, groeipaden,...
Margot Slangen, Het Peloton
Concrete actiepunten
Als audiovisueel bedrijf heeft Het Peloton een streepje voor als het over employer branding gaat. “We geven onze volgers via social media graag een inkijk in onze bedrijfscultuur. Behind-the-scenes van shoots, vrijdagnamiddagen aan onze bar, of gewoon wat sfeerbeelden op kantoor - het zorgt ervoor dat sollicitanten goed weten waar ze terechtkomen”, aldus Margot. “Dat verklaart ook waarom we veel spontane sollicitaties krijgen.”
Een ander belangrijk speerpunt is feedback. “We krijgen als productiehuis voortdurend feedback van klanten. Dat zijn we dus gewoon. Maar intern wilden we het ook structureel aanpakken.” Het Peloton organiseerde daarom evaluatiegesprekken, inclusief 360° feedback en groeigesprekken. Tussendoor zijn er om de zes weken persoonlijke check-ins.

Van woorden naar daden
Na drie jaar intensief bouwen aan een sterk HR-beleid, blikt Margot terug met een nuchtere maar krachtige boodschap: “Wat ik anderen zeker zou aanraden? Begin met een duidelijk kader,” zegt ze. “Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar zorg dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Vanuit die helderheid kan je veel meer vrijheid geven.”
Bij Het Peloton blijft het niet bij mooie woorden of losse plannen. “We willen niet alleen projecten van klanten kracht bijzetten, maar ook onze eigen werkvloer versterken. Met aandacht voor mensen, communicatie, en duurzame groei. Zo gaan we, samen als een peloton, richting eindmeet.”