Skip to main content
Map

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Afval is een systeemfout
Oost-Vlaanderen
Nieuws

Afval is een systeemfout

Onze planeet heeft maar een beperkt aantal grondstoffen. Daarom is het noodzakelijk om onze materialen zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten. Een belangrijk principe hierbij is de circulaire economie.

Hoe het Gentse ABC pioniert  met verbrandingsmotoren op waterstof
Oost-Vlaanderen
Nieuws

Hoe het Gentse ABC pioniert met verbrandingsmotoren op waterstof

Motoren die werken op brandstoffen als gas of diesel, die maakt ABC aan de Gentse Wiedauwkaai al sinds de oprichting in 1912. Maar de jongste jaren ontwikkelde het, in een joint-venture met het Antwerpse CMB, ook een motor voor de scheepvaart, locomotieven en generatoren die werkt op waterstof. Een turbogesprek met ir. Tim Berckmoes, CEO van Anglo Belgian Corporation (ABC), over futureproof waterstof, slim langetermijndenken en (te) dure consultants.

De waterstofeconomie zit in de pijplijn
Oost-Vlaanderen
Nieuws

De waterstofeconomie zit in de pijplijn

De waterstoftechnologie bestaat al tientallen jaren, maar nu komt de stroomversnelling er pas echt aan. Om een koolstofvrije maatschappij als doel voorop te stellen, is het immers één van de meest belangrijke instrumenten in de transitie. En vooral de shift naar groene energie uit windmolens en zonnepanelen is daar een cruciaal element in. North Sea Port wil in 2050 een klimaatneutrale haven zijn en ziet waterstof daar als grote bijdrager in.

‘Survival of the most sustainable’: duurzaamheid als bestaansreden
Oost-Vlaanderen
Nieuws

‘Survival of the most sustainable’: duurzaamheid als bestaansreden

Bedrijven die resoluut de strategische kaart van duurzaamheid trekken, wapenen zich voor de toekomst. Hoe vergaat het de Oost-Vlaamse deelnemers aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en wat zijn voor hen de drempels? Wij maakten de balans op. 

Op pad naar het ultieme duurzaamheidsoord
Oost-Vlaanderen
Nieuws

Op pad naar het ultieme duurzaamheidsoord

Als bouwgroep werkt Camino Group zich al jaren uit de naad om duurzaamheid in elke vezel van hun beleid te verweven. “In de bouwsector is er nog werk aan de winkel, maar je kan wel grensverleggende dingen doen.” 

Elke Picquet (ESG Coordination and Talent Communication)
Limburg
Nieuws

VCDO als kompas richting een duurzaam bedrijf

Dit jaar rondt Cegeka een driejarig VCDO-traject af. Volgens Elke Picquet, ESG Coordination and Talent Communication, zorgde in dit parcours voor extra houvast en een breed intern draagvlak om een toekomstgericht ESG-beleid uit te werken. We vroegen haar om enkele markante realisaties in de kijker te zetten.

Een rondleiding in het kantoor van de toekomst
Oost-Vlaanderen
Nieuws

Een rondleiding in het kantoor van de toekomst

Voor de een is het louter functioneel, de ander beschouwt het als het ultieme visitekaartje. Op een volledig mensenleven spenderen we er talloze uren. Van aparte werkruimtes met de klassieke vier muren over landschapsbureaus tot leegstand tijdens de coronapandemie: het kantoor en de kantorenmarkt evolueren traag maar gestaag. Een makelaar, interieurbouwer, huisvestingsbedrijf, bedrijvencentrum en start-up leiden ons rond in het kantoor van de toekomst.

Rondetafelgesprek: hoe rigide is ons vergunningsbeleid?
Oost-Vlaanderen
Nieuws

Rondetafelgesprek: hoe rigide is ons vergunningsbeleid?

Wie in Vlaanderen wil bouwen, verbouwen, slopen, graven of bomen vellen, heeft een omgevingsvergunning nodig. Het instrument dat sinds 2017 van kracht is, integreerde in eerste instantie de milieu- en bouwvergunning en later volgden de natuurvergunning en de kleinhandelsvergunning. Ondernemers ging te rade bij een Oost-Vlaams gemengd panel over Bouwen en ontwikkelen in Vlaanderen: Hoe vermijden wij het ‘rien ne va plus’?

CEO Marc Quirijnen
Vlaams-Brabant
Nieuws

Duurzaam denken helpt ons om juist te ondernemen

Het duurzaamheidsverhaal speelt al jaren binnen Kim’s Chocolates, maar pas in 2015 vielen de puzzelstukjes perfect in elkaar toen CEO Marc Quirijnen besefte dat het ook belangrijk was om dat verhaal te vertellen. “Je kan wel initiatieven nemen, maar als niemand ervan afweet, bestaat jouw duurzaamheidsaanpak simpelweg niet.”