Skip to main content
  • Nieuws
  • Sweco-kantoor krijgt eerste slim laadplein van België

Sweco-kantoor krijgt eerste slim laadplein van België

  • 28/04/2021

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits onthulde vorige week het unieke Vehicle-to-Grid-laadplein voor het nieuwe energieneutrale Sweco-kantoor in Zelzate. Ingenieursbureau Sweco bundelt hiervoor de krachten met de technologiebedrijven ABB en Yuso. Door deze innovatie kan een systeem met een batterij en elektrische wagens ook voor de stroomvoorziening van gebouwen instaan. 

foto

Erwin Malcorps, managing director Sweco Belgium: “Wij promoten al vele jaren een duurzaam mobiliteitsbeleid voor onze medewerkers. De focus ligt op de inzet van baanbrekende tools, maximale keuzevrijheid en de beperking van het aantal verplaatsingen. We bieden alle mogelijke opties en combinaties aan, met Mobility-as-a-Service als leidraad: gratis openbaar vervoer, deel- en poolfietsen, Olympus-app, fietslease, Cambio, carpool... Vorig jaar hebben we bovendien beslist om over te schakelen naar een 100% elektrische wagenvloot. De installatie van dit slim laadplein bij het Sweco-kantoor in Zelzate is daarbij een belangrijk vervolg waar we ontzettend trots op zijn. We willen tegen 2030 volledig klimaatneutraal  worden en zitten voor op schema.” 

Bidirectioneel opladen en ontladen

Jochen De Smet, Sweco-projectleider bij de divisie Energy, legt uit hoe de batterijcapaciteit van de elektrische vloot gevaloriseerd wordt: “Vehicle-to-Grid of kortweg V2G duidt op een type laadpaal die bidirectioneel werkt. Zo zal de wagen zowel kunnen opladen als ontladen. Tijdens het ontladen kan energie uit de batterij teruggestuurd worden naar het net of naar het kantoorgebouw. Dit stelt ons in staat om de batterij actief te gebruiken in ons energiesysteem.”

“We ontwikkelen een duurzaam energiesysteem dat een gebouw, hernieuwbare energieproductie, laadinfrastructuur en een stationaire batterij met elkaar in verbinding stelt. Zo kan de geproduceerde hernieuwbare energie maximaal zelf benut worden en hoeven we geen elektriciteit van het net af te nemen. Dit vermijdt investeringen in extra aansluitcapaciteit voor het laden van elektrische wagens en minimaliseert de kostprijs van ons elektriciteitsverbruik”, aldus Jochen De Smet.

“Tijdens het ontladen kan energie uit de batterij teruggestuurd worden naar het net of naar het kantoorgebouw”

Jochen De Smet, Sweco-projectleider

Lagere total cost of ownership

Michel Verschuere, managing director Yuso, vult aan: “In dit project treedt Yuso op als marktpartij. Yuso stuurt de flexibele laadpalen slim aan in functie van vraag en prijs. Zo’n optimalisatie zorgt niet enkel voor een lagere Total Cost of Ownership (TCO) van het wagenpark, het bevordert ook het evenwicht tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet en op deze manier de verdere integratie van hernieuwbare bronnen. Het vermarkten van flexibiliteit van verschillende aard is één van de belangrijke groeipijlers voor Yuso. Voor Yuso betekent een bezet V2G-laadstation evenzeer een bron van bidirectionele flexibiliteit als een grootschalige batterij die mee het net kan ondersteunen.”

Jo Pauwels, Managing Director ABB Belux, legt uit waarom ABB deelneemt aan dit project: “ABB is een innovatieve technologieleider en heeft tot doel samen met andere partijen vorm te geven aan een duurzame maatschappij. ABB zet hiertoe in op elektrificatie, artificiële intelligentie, automatisering en energie-efficiëntie. ABB is marktleider in snellaadoplossingen op wereldschaal.  Sinds zijn intrede op de e-mobility markt in 2010 verkocht ABB meer dan 400.000 EV chargers in 85 markten, waarvan 20.000 DC snelladers en 380.000 AC laders. ABB ontwikkelt ook oplossingen om de energiestromen van en naar elektrische voertuigen bi-directioneel te maken.  Sinds eind 2020 lopen hiervoor een aantal pilootprojecten. ABB is verheugd om de V2G-technologie ook in Vlaanderen te kunnen integreren, samen met een stationaire batterij in een kantoorgebouw, zoals deze van Sweco in Zelzate.”

foto

Duurzaam ondernemen verankeren in jouw bedrijfsvoering?

Dat is een slimme zet, want ondernemingen die inzetten op duurzaam ondernemen zijn weerbaarder, efficiënter en weten meer talent te behouden.

Meer info op de pagina van Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). 

Voortaan op de hoogte blijven van alles rond duurzaam ondernemen in Oost-Vlaanderen?

 om uw mailvoorkeuren aan te passen

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier