Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Regionale content? Selecteer je regio met de knop bovenaan de pagina.

Veranker duurzaamheid in je onderneming

Voka biedt het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) aan om ondernemingen te helpen duurzaamheid te integreren in hun bedrijfs-DNA en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Via op maat gemaakte actieplannen wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen bevorderd, waarbij winstgevendheid samengaat met sociale en milieubewuste bedrijfsvoering.

Om jouw duurzaamheidsimpact zo groot mogelijk te maken, identificeren we samen de grootste opportuniteiten binnen jouw organisatie. Binnen de tijdspanne van een jaar realiseer je met jouw organisatie een actieplan gelinkt aan de zeventien Sustainable Development Goals van de VN. Je kan daarbij rekenen op advies en tips van onze experten alsook inzichten en ervaringen van andere deelnemers. Op het einde van het actiejaar evalueert een team van onafhankelijke deskundigen jouw gerealiseerde acties en ontvang je bij een positieve beoordeling het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Meer info

Wat jij kan verwachten

Jij kunt profiteren van het VCDO-programma, een begeleidend en erkennend initiatief voor organisaties die zich actief inzetten voor duurzaam ondernemen en het nastreven van de SDG's van de VN. Dit programma biedt jou de ondersteuning die nodig is om duurzaamheid te integreren in jouw bedrijfsbeleid, wat op zijn beurt bijdraagt aan jouw internationale reputatie. Het VCDO is jouw essentiële instrument om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN te verwezenlijken. Als jij je wilt inzetten voor duurzaam ondernemen en het bereiken van de SDG's van de Verenigde Naties, is dit programma speciaal op jou gericht.

Neem contact op

Voordelen in een notendop

 • Krijg advies van ervaren experts 
 • Structureer én plan al je initiatieven
 • Bouw aan een positief, duurzaam imago
 • Scoor het gegeerde internationale kwaliteitslabel van de VN
 • Reduceer kosten door energiebesparende maatregelen 
 • Creëer draagvlak voor duurzaamheid op de werkvloer

Internationale erkenning

Met het VCDO timmer je ook aan de internationale reputatie van je onderneming. Zo help je mee de 17 duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties te realiseren. Deze werden door maar liefst 194 landen wereldwijd ondertekend. Voka werkt daarvoor samen met CIFAL FlandersUNITAR, een internationaal trainingscentrum dat inzet op duurzaam management en dat ondernemingen het internationaal erkende UNITAR-certificaat kan toekennen. 

Door te werken met de SDG’s als leidraad creëer je een breed draagvlak en boek je vooruitgang op economisch, sociologisch en ecologisch vlak. Ze zijn het kompas voor een toekomstgericht en duurzaam bedrijfsbeleid. Via deelname aan VCDO kan je stapsgewijs werken aan je engagement voor de SDG's en gaan voor het certificaat van SDG Pioneer, SDG Champion of zelfs SDG Ambassador.

Van Pioneer, Champion tot Ambassador

 • Je bent minstens 1x VCDO-laureaat
 • Jaarlijks een positieve evaluatie voor 10 acties uit het actieplan in minstens 4 van de 5 P's (People, Planet, Prosperity, Partnership en Peace), waarvan minstens 2 in je core business
 • Je werkt aan het strategisch verankeren van duurzaamheid in je organisatie via 12 duurzaamheidscriteria (o.a. opleidingen, kennismanagement, je visie ontwikkelen, stakeholderanalyse, interne & externe communicatie over duurzaamheidsambities, ...)
 • Je bent 2x VCDO-laureaat na het behalen van SDG Pioneer binnen een periode van 3 jaar
 • Jaarlijks een positieve evaluatie voor 10 acties uit het actieplan in minstens 4 van de 5 P's (People, Planet, Prosperity, Partnership en Peace)
 • Je werkt aan duurzaamheidsacties in de SDG's die gelinkt zijn aan je core business (zoals een pilootproject rond SDG's in je waardeketen of kernactiviteiten implementeren, een circulair businessmodel ontwikkelen, of een project met maatschappelijke impact)
 • Je bent 1x VCDO-laureaat na het behalen van SDG Champion binnen een periode van 2 jaar
 • Jaarlijks een positieve evaluatie voor 10 acties uit het actieplan in minstens 4 van de 5 P's (People, Planet, Prosperity, Partnership en Peace)
 • Je voert acties uit in de SDG's die gelinkt zijn aan je core business
 • Je voert acties uit die focussen op due diligence en mensenrechten (zoals extern stakeholderoverleg, ontwikkelen van gedragscodes, acties rond klimaat, rapporteren over duurzaamheidsinspanningen, ...)
 • Je kent de positie van jouw onderneming op internationaal vlak en in de toeleveringsketen, maakt daarbij weloverwogen duurzame keuzes en deelt jouw ervaringen. 

 

Wat zijn de basisprincipes van VCDO?

Wil je met jouw onderneming deel uitmaken van onze VCDO-community?
Dan zijn dit de vlakken waarop we je engageren: 

 • Duurzaam ondernemen proactief integreren in het bedrijfsbeleid
 • Doelstellingen en concrete acties formuleren in lijn met de door de VN geformuleerde SDG’s
 • Rapporteren over de geboekte resultaten aan een evaluatiecommissie
 • Extern communiceren over je uitgevoerde acties
Hoe verloopt het traject?

Het VCDO-traject heeft een duurloop van één kalenderjaar (opstartdata verschillen per regio). 

VCDO traject

Wat zijn de uitkomsten van deelname aan VCDO?
 • Je neemt voorsprong in een onafwendbare internationale trend
 • Je creëert in je organisatie een draagvlak voor duurzaamheid
 • Je optimaliseert je proces en bespaart kosten
 • Je versterkt je internationaal imago
 • Je werkt gegarandeerd conform de sociale, welzijns- en milieuwetgeving
 • Je vermindert je ecologische voetafdruk
 • Je kan ervaringen delen met andere deelnemers
Wie kan deelnemen?

Elke Vlaamse onderneming of organisatie kan zich kandidaat stellen voor deelname, ongeacht grootte van de onderneming, aantal werknemers of aard van de activiteit. De enige voorwaarde is het engagement om te voldoen aan de sociale, welzijns- en milieuwetgeving en het opmaken en realiseren van een actieplan.

Ook Waalse of internationale ondernemingen kunnen deelnemen! 

Wat is de deelnameprijs?
GrootteVoka-lidNiet-lid
<50 werkn. / social profit€2500€3400
51-250 werknemers€3150€4200
251-500 werknemers€3700€4850
501-1000 werknemers€4450€5900
>1000 werknemers€5600€7350

 

Kan ik vandaag al praktisch aan de slag of iets voorbereiden?

Jazeker! Voka ontwikkelde twee tools waarmee je vandaag direct kosteloos (!) aan de slag kunt en al een eerste stap zet naar een meer duurzame bedrijfspraktijk: een workshop SDG Roadmap en een workshop Stakeholdermanagement. Beide tools sluiten naadloos aan bij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. 

Ga direct aan de slag via www.voka.be/vcdo/tools

 

Kan ik deelnemen aan VCDO vanuit Wallonië?

De Waalse Kamers van Koophandel lanceerden in samenwerking met Voka de Certification des Objectifs de Développement Durable.

Wil je graag op het volledige Belgische grondgebied inzetten op duurzaam ondernemen en ook een Waals certificaat ontvangen? Neem contact op met je lokale coördinator.

Kan ik deelnemen aan VCDO met mijn internationale groep en/of vestiging?

Maakt jouw bedrijf deel uit van een internationale groep of heeft jouw bedrijf vestigingen in het buitenland? Ook dan ondersteunen we je graag. Digitaal of ter plaatse helpen we jou om met een actieplan op maat van jouw organisatie te werken aan een duurzaamheidsbeleid.

Neem contact op voor verdere informatie.

 

Contact of interesse?

Neem via onderstaand formulier contact op

Regio
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Voka Dag Duurzaam Ondernemen '23

Contact nationaal

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

Full bio of Helen Jacobs

Partners

Cifal              

Sustainable Development Goals of the United Nations

Fluvius

Voka Charter Duurzaam Ondernemen in regio