Skip to main content
  • Nieuws - Voka nationaal

Nieuws - Voka nationaal

Bart Van Craeynest
Opinie

3 risico's voor de Vlaamse economie in 2022

Na een moeizame start van het jaar zou de economische dynamiek vanaf de lente terug moeten verbeteren. De verwachtingen voor het volledige jaar 2022 zijn voorzichtig positief, maar dat herstel blijft fragiel. Bovendien lijkt België in 2022 op weg naar de laagste groeicijfers van heel Europa.

foto
Nieuws

Corona-afwezigheden hebben sterke impact op bedrijfsleven

De afwezigheden op de werkvloer door corona hebben een sterke impact op ondernemingen. Van paniek is geen sprake, driekwart van de grote ondernemingen heeft noodplannen klaar. Dat blijkt uit een enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij 700 bedrijven.

Piet Vandendriessche
Nieuws

“Environmental, Social and Governance worden steeds belangrijker”

Meer regulering, meer digitalisering, meer nadruk op duurzaamheid, een krappe arbeidsmarkt, ... het zijn maar enkele van de uitdagingen waar de bedrijfswereld mee geconfronteerd wordt. Om die te trotseren, kunnen consultancybedrijven een geschikte partner zijn. Die moeten er dan wel voor zorgen dat ze zelf de gespecialiseerde kennis aan boord hebben. De strijd om talent woedt dus heviger dan ooit, bevestigt Piet Vandendriessche, CEO van Deloitte Belgium. “Er is een zeer specifiek tekort aan STEM-profielen. En België loopt achterop.”
 

Günther Hofman
Nieuws

De hoge vlucht van de luchthavencommunity

Dat corona de hele maatschappij heeft ontwricht is inmiddels pijnlijk duidelijk. De pandemie voert in elke sector specifieke problemen aan, en op de luchthaven zijn die issues velerlei en bepaald niet kleinschalig. Freek De Witte, public affairs manager bij DHL en Günther Hofman, managing director bij TUI Fly Western Region, bespreken de uitdagingen die zij dag na dag het hoofd bieden en geven mee hoe de luchthavencommunity langzaam maar zeker terug rechtkrabbelt.

Jacob Bossaer
Nieuws

BOSAQ: Druppel per druppel de wereld redden

We leven op een planeet die voor driekwart uit water bestaat en toch krijgen we steeds meer te maken met (drink)waterschaarste. De enige remedie is duurzamer omspringen met het kostbare goedje. Het Gentse bedrijf BOSAQ geeft de wereld alvast een zetje, zowel met advies als met baanbrekende zuiveringsinstallaties. “De manier waarop wij met water omgaan, is absurd.”

 

Aanpassen om te overleven
Nieuws

Aanpassen om te overleven

Bedrijfsartsen zijn eindelijk aan het prikken geslagen. Na maandenlang aandringen mogen 7 grote Vlaamse bedrijven eindelijk deel uitmaken van de vaccinatiecampagne en ook zelf boosterdosissen plaatsen. Prikken op de werkvloer is een volgende stap in een ongetwijfeld nog lange strijd tegen het coronavirus. Het inschakelen van bedrijfsartsen zou wel eens de voorbode kunnen zijn van een vernieuwde invulling van bedrijfsgeneeskunde. Past die zich net als het virus aan om te overleven?

An Beazar
Nieuws

Binnenkijken bij Enprove CEO An Beazar

Ze is niet het type dat vrienden met de vinger wijst wanneer die het licht laten branden in de keuken, terwijl ze al een uur tv aan het kijken zijn. Maar dat neemt niet weg dat duurzaamheid en energie-efficiëntie An Beazar nauw aan het hart liggen. Meer nog, ze bouwde er een heus bedrijf rond. En ze geeft thuis zelf het goede voorbeeld. Door Kristof Vanderhoeven, fotografie Karel Duerinckx

Wouter De Geest en Hans Maertens tijdens de Voka Nieuwjaarsreceptie
Nieuws

Voka Nieuwjaarsreceptie 2022: “Tijd voor beleid”

“Corona is nu absoluut geen excuus meer om belangrijke beslissingen uit te stellen. Het is hoog tijd voor beleid in 2022. Het gebrek aan politieke keuzes brengt de competitiviteit van onze ondernemingen in gevaar. Beslissingen over loonkosten, energiebevoorrading, arbeidsmarkt en een stikstofkader zijn onontbeerlijk voor de economische toekomst van dit land.” Met deze woorden zette Voka-voorzitter de discussie op scherp tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie van Voka, live uitgezonden vanuit Bozar in Brussel.

Bart Van Craeynest
Opinie

Vijf maatregelen voor de krapte op de arbeidsmarkt

Krapte op de arbeidsmarkt is vandaag een belangrijke zorg voor Vlaamse ondernemers, en dat dreigt de komende jaren alleen maar erger te worden. Dringende ingrepen om die krapte tegen te gaan zijn dan ook noodzakelijk.

Bart Van Craeynest
Opinie

Vijf positieve lessen voor 2022

Het is vandaag makkelijk om doemscenario’s te bedenken voor 2022. Maar er zijn ook belangrijke positieve lessen van de voorbije twee jaar die we best niet vergeten. Als we die lessen doortrekken, dan is er in 2022 veel mogelijk.

kerstvideo
Nieuws

Voka wenst alle ondernemers een gezond en gelukkig 2022!

Wat een bochten en hordes hebben we dit jaar weer moeten nemen! Ook voor 2022 is het parcours nog lang niet helemaal duidelijk. Dit staat in elk geval vast: we zullen samen moeten oplossingen zoeken, samen moeten ondernemen om samen te groeien. Gedelegeerd bestuurder Hans Maertens en de Voka-medewerkers wensen in deze kerstvideo alle ondernemers in elk geval fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2022!

ING
SD  Worx