Skip to main content
  • Nieuws

Nieuws

ruwe diamant op rots
Nieuws

HB Antwerp brengt diamanten tot leven in de metaverse


“Vroeger waren diamanten naamloos, bij ons krijgen ze een eigen DNA en kan iedereen hun reis volgen in de metaverse.” De quantumshift van diamant- en techbedrijf HB Antwerp slaat aan: op twee jaar tijd konden ze 120 mensen aanwerven en willen de grootste modehuizen, gaande van Louis Vuitton tot Dior, met hen samenwerken.

Hans Maertens en Jan Jambon op de exportbeurs
Nieuws

Drie bedreigingen voor onze internationale handel

Vorige week vond de vierde exportbeurs van Flanders Investment & Trade (FIT) plaats in Brussels Expo. Tal van exposanten boden er hun diensten aan om ondernemers internationaal op weg te helpen. Het belang van de internationale handel voor onze kleine Vlaamse economie kan moeilijk overschat worden. Om de Vlaamse export alle groeikansen te geven, moeten we wel waken over drie domeinen: de internationale handelsomgeving overeind houden, de stijgende loonkosten beteugelen en de problemen in de aanvoerketens aanpakken.

“Kwaliteit van zorg moet te allen tijde centraal staan”
Nieuws

“Kwaliteit van zorg moet te allen tijde centraal staan”

Patrick Deferme van De Lovie vzw in de Westhoek en Ben Lambrechts van Hogeschool PXL uit Limburg wonen en werken dan wel aan de andere kant van het land, ze hebben een gemeenschappelijke drijfveer. Allebei gebruiken ze samenwerking en innovatie om de kwaliteit van leven van mensen te vergroten.

5G mast
Nieuws

De eerste horde voor de 5G-uitrol is genomen

Na jaren vertraging kon in juni eindelijk de veiling van de frequenties voor het nieuwe 5G-netwerk plaatsvinden. Ook frequenties om de continuïteit van 2G-, 3G-, en 4G-toepassingen te verzekeren, werden geveild. Deze week kwam het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) met het heugelijke nieuws dat de veiling na drie weken – sneller dan verwacht – al afgerond is. Deze veiling bracht 1,2 miljard euro op, ongeveer 400 miljoen euro meer dan verwacht.
 

Leeg klaslokaal
Nieuws

Eindtermen: terug naar af…

We waren er zo dicht bij, na meer dan 20 jaar waren er eindelijk nieuwe eindtermen met onder meer extra aandacht voor STEM en digitalisering. Deze gemoderniseerde eindtermen zouden het niveau van ons onderwijs opnieuw aanscherpen. Nu het Grondwettelijk Hof de eindtermen vernietigd heeft, moeten we opnieuw naar af…
 

Mensen samen aan het werk rond computer
Nieuws

Akkoord over arbeidsdeal: wat betekent dit voor jouw onderneming?

De kogel is eindelijk door de kerk: het kernkabinet raakte het eens over de details van de arbeidsdeal. Jammer genoeg bieden de maatregelen weinig extra kansen om meer mensen aan het werk te krijgen of langer te laten werken. Slechts een beperkt aantal maatregelen biedt meer flexibiliteit voor de onderneming, in het bijzonder die over e-commerce.

Themasessie Voka HC "Digitale competenties in welzijn en zorg"
Nieuws

Themasessie Voka HC "Digitale competenties in welzijn en zorg"

Digitalisatie raast doorheen de zorg- en welzijnssector: digitalisatie van medische gegevens, delen van data, en zorg- en raadplegingen op afstand deden hun intrede. Dat vergt nieuwe competenties voor zowel zorgprofessionals als patiënten.

Bart Van Craeynest
Opinie

Permanente schade dreigt door tijdelijke koopkrachtillusie

Door de overdreven focus op het kost wat kost vrijwaren van de koopkracht op korte termijn ondermijnen we ons economisch potentieel via een nieuwe loonhandicap. Om de koopkracht echt duurzaam te versterken zouden we beter focussen op ernstige structurele hervormingen.

foto
Nieuws

Prijs onze jobs niet weg: loonstijging van 15,2% is onbetaalbaar!

15,2% erbij en toch roepen de vakbonden op tot een nationale actiedag op 20 juni voor meer loon: wie begrijpt dit nog? Onze vleugels om samen te kunnen groeien, worden geknipt door de automatische loonindexering. Prijs alsjeblieft onze jobs toch niet weg.

foto
Nieuws

86% ondernemingen vraagt indexaanpassing

In een enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, geeft bijna 9 op de 10 ondernemingen aan dat een indexaanpassing overwogen moet worden om de stijgende loonkosten binnen de perken te houden.

Podcast "De Toekomst van Zorg"
Nieuws

Podcast "De Toekomst van Zorg"

Op 5 jaar tijd verdubbelde het aantal vacatures in de zorg van 10.334 naar 22.256. En door de vergrijzing stijgt de behoefte aan nieuw personeel pijlsnel.

Bart Van Craeynest
Opinie

Stijgende inflatie: zo hard lopen de loonkosten al op

De nog altijd toenemende inflatie zadelt onze economie via de automatische loonindexering op met een nieuwe belangrijke loonhandicap. Zonder ingrijpen dreigt die voor jaren op onze economie te wegen. De huidige overdreven focus op koopkracht op korte termijn dreigt op die manier de koopkracht op langere termijn te hypothekeren.

ING
SD  Worx