Skip to main content
  • Nieuws
  • VIB combineert wetenschappelijk onderzoek met ondernemersspirit

VIB combineert wetenschappelijk onderzoek met ondernemersspirit

  • 16/11/2020

VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, heeft een dubbele missie en daarom ook twee algemene directeurs, Jérôme Van Biervliet en Jo Bury. VIB is enerzijds zeer sterk in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, met zo’n 1.600 wetenschappers. Anderzijds is er de vertaling van wetenschappelijke resultaten naar toepassingen die de maatschappij ten goede komen. Onze gesprekspartner is algemeen directeur Jérôme Van Biervliet. 

foto Jerome
Jérôme Van Biervliet: “DE VIB-spin-offs zijn goed voor ruim 1,3 miljard euro aan equity financiering.” © VIB-Ine Dehandschutter

 

Tekst Marijke Van Gysegem

VIB werd opgericht als onderzoeksinstelling. Maar op vandaag gaan jullie veel breder dan dat en zijn jullie een oprichter, incubator en accelerator van/voor biotechbedrijven. Waarom? 

Jérôme Van Biervliet: “VIB is nog steeds een onderzoeksinstelling met fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in acht thema’s, zowel in de domeinen geneeskunde, landbouw als voeding. Een topinstelling, durf ik zelfs zeggen, want onze mensen werken allemaal in de top 10 van hun veld. Maar om de vertaalslag te maken naar commercialisatie en concrete toepassingen, heb je een ondernemende spirit nodig. Ten eerste heb je wetenschappers nodig die alert zijn voor opportuniteiten en veelbelovende projecten weten te identificeren. Ten tweede kunnen start-ups in deze complexe materie heel wat ondersteuning gebruiken om er een succes van te maken. Dat is wat wij doen: proactief op zoek gaan naar projecten die in aanmerking komen voor technologietransfer en ondersteunen van zowel start-ups als meer mature bedrijven.”

Wetenschappers doen fundamenteel onderzoek en in bepaalde gevallen wordt potentieel gedetecteerd om dit naar de markt te brengen. Hoe gaan jullie dan tewerk? 

“Het is inderdaad zo dat wij een zeer grote output hebben van wetenschappelijk onderzoek, en we scouten die constant op zoek naar potentiële projecten. Voor die projecten gaan we meteen op zoek naar het ondernemerstalent dat nodig is om van een start-up een succes te maken. Nog vóór een bedrijf wordt opgericht, trekken wij mensen aan, entrepreneurs in residence, die bij ons aan de slag gaan om mee hun schouders onder dat project te zetten. Tegen dat deze mensen aan de slag gaan, heeft mijn team al heel wat basiswerk verricht: de business case uitpuren, de intellectual property portfolio voorbereiden én, zeer belangrijk, nagaan welke proeven nog nodig zijn om de risico’s terug te dringen en het dossier aantrekkelijk te maken voor investeerders. Daarvoor hebben we een vast team van een 20-tal experts, VIB Discovery Sciences, die aan de dossiers werken zodat we aan de start komen met een sterk verhaal.”

Eens de start-up dan effectief wordt opgericht, gaan deze ondernemers mee met de start-up. Maar dat betekent niet dat ze er alleen voor staan?

“Zeker niet. We gaan heel ver in het ondersteunen van die start-ups. In onze bio-incubator bieden we ze kantoor- en laboruimte die aan alle eisen voldoet. We nemen zaken zoals finance en HR over zodat zij zich op hun corebusiness kunnen concentreren. We blijven hen ook ondersteunen op wetenschappelijk vlak, met hun research & development. Dat laatste doen we trouwens ook voor gevestigde ondernemingen.”

Hoe ver gaan jullie in die wetenschappelijke samenwerkingen? 

“Heel ver. Een voorbeeld: ARGX-118, een project van argenx, is ontsproten aan het wetenschappelijk onderzoek van Bart Lambrecht. Hij deed onderzoek naar astma, meer bepaald de ‘kristallen’ die de schadelijke reacties bij astmapatiënten veroorzaken. Dankzij creatieve wetenschap ontdekten ze dat de antistoffen waarmee argenx werkt in staat zijn om die kristallen op te lossen en onschadelijk te maken. Wij zijn dus een zeer belangrijke researchpartner in dit project.”

We hoorden ook dat het succes van de Gentse biocluster te danken is aan een heel ecosysteem. Welke rol speelt VIB daarin? 

“Er zijn inderdaad heel veel factoren die een rol spelen. Bijvoorbeeld: om internationaal talent aan te trekken, is het belangrijk dat er een internationale school is. We hebben heel hard aan die kar getrokken en waren in 2012 één van de oprichters van International School Ghent. Ook in Leuven deden we dat trouwens. Daarnaast ondersteunen we internationale ondernemingen die zich hier willen vestigen, bijvoorbeeld op Het Eiland in Zwijnaarde. Een andere factor die een grote rol speelt, is risicokapitaal. Biotech is een bijzonder kapitaalsintensieve sector. Wij stonden mee aan de wieg van V-Bio Ventures, een gespecialiseerd investeringsfonds. Eigenlijk proberen we alle elementen te versterken die een rol spelen: wetenschappelijk onderzoek op topniveau, ondernemerschap met inzicht in biotech, sterke vlaggenschipbedrijven in combinatie met ambitieuze start-ups, een goede ondersteuning op vlak van labo’s en R&D, investeringskapitaal, overheidssteun…”

Mogen we zeggen dat onze Gentse biotechcluster tot de wereldtop behoort?

“Ik zou het opentrekken naar de Belgische biotechscene, want ook in Wallonië hebben we een sterke evenknie. Ik kan volmondig ‘ja’ antwoorden. Enerzijds op vlak van wetenschappelijk onderzoek: als je wetenschappelijke instituten rangschikt volgens belangrijke publicaties die ze uitbrengen, dan staat VIB in de absolute top tussen reuzen als MIT, Cambridge en Oxford. Anderzijds op vlak van ondernemerschap in biotech: je ziet in België de voorbije vijf jaar een enorme acceleratie: er worden hier meer bedrijven opgericht dan in onze buurlanden én die start-ups halen meer kapitaal op dan andere Europese projecten. De VIB-spin-offs alleen zijn goed voor ruim 1,3 miljard euro aan equity financiering.“

Nanobodies®: het paradepaardje van VIB & VUB

Vijfentwintig jaar geleden ontdekten VUB/VIB-wetenschappers het potentieel van de antistoffen van kameelachtigen. VIB bracht de ontwikkeling van nanobodies® in stroomversnelling. Dit is een platform waar intussen al heel wat toepassingen op ontwikkeld zijn. Denk aan Ablynx, maar ook Biotalys (Gent) dat agrotoepassingen uitwerkt, argenx (Gent, dat wel met andere kameel-antilichamen werkt) en Confo Therapeutics (Gent) die medicatie ontwikkelen, Orionis Biosciences (Gent) en Oncurious (Leuven) die kankertherapieën ontwikkelen, Animab (Gent) dat veterinaire toepassingen uitwerkt en, last but not least, Exevir Bio