Skip to main content
  • Nieuws
  • Constructiemaatwerkbedrijf Verhofsté (Zele) investeert 2,5 miljoen euro

Constructiemaatwerkbedrijf Verhofsté (Zele) investeert 2,5 miljoen euro

  • 25/06/2020

De jongste tien jaar verdubbelde Verhofsté zijn omzet en verdrievoudigde het aantal medewerkers. Om het constructiemaatwerkbedrijf futureproof te maken, investeerde zaakvoerder Marc Verhofsté, tweede generatie, 2,5 miljoen euro in nieuwe kantoren, magazijn, atelier en state-of-the-art machines op het Zeelse industrieterrein. En terwijl nu vele bedrijven vrezen voor jobverlies, is Verhofsté op zoek naar technisch talent, momenteel staan 10 vacatures open. “Maatwerk zit in ons DNA, al sinds 1963."

Verhofsté
Marc Verhofsté, zaakvoerder tweede generatie: “Mijn pa was ook een durver. Om te innoveren, heb je lef nodig.”

Verhofsté Metaalconstructies zag het levenslicht in 1963, toen André Verhofsté, de vader van Marc, een bedrijf opstartte in landbouwmachines en stalinrichtingen als een soort boerensmid. Nadien schakelde hij over naar fietsrekken en -bergingen, overkappingen en luifels, alles in metaal. Zoon Marc Verhofsté kwam in 1992 in het bedrijf, dochter Marianne in 1995 en zoon Filip in 1998. Marianne en Filip verlieten het bedrijf in 2013 en 2014 en sindsdien leidt Marc Verhofsté het bedrijf solo, samen met 70 medewerkers, waarvan er 35 in Zele actief zijn en 35 in Slowakije.

“We bieden totaaloplossingen aan en beschikken over een eigen opmeet- en studiedienst én een ervaren team van projectleiders en ingenieurs. De productie gebeurt in eigen beheer met lassers in het atelier en vaste teams voor de montage. Maatwerk zit in ons DNA, al sinds 1963. Mijn pa was ook een durver. Om te innoveren, heb je lef nodig.”
Vanuit het maatwerk ontstond een gamma standaardproducten, zoals fietsenrekken, fietsenbergingen en straatmeubilair zoals vuilnisbakken, zitbanken en wachthuisjes. Sinds 2000 heeft Verhofsté een productiebedrijf in Slowakije, dat tot voor kort enkel voor de standaardafdeling produceerde. Door het tekort aan technische vakmannen in België worden daar nu ook onderdelen voor de maatafdeling gemaakt. Het gros van het constructiemaatwerk gebeurt wel nog in België. 

Veel meer dan een metaalboer

Het groeibedrijf wil efficiënte en aangename leef- en werkruimtes creëren en inrichten. “Daarbij willen we uitblinken in veelzijdigheid, innovatie en durf”, zegt Marc. “In ons constructiemaatwerk verwerken we heel veel verschillende materialen, zoals staal, inox, aluminium, glas, kunststoffen en hout. Daarom kozen we ook voor een naamswijziging van Metaalconstructies Verhofsté naar Verhofsté, shaping open spaces. We zijn nooit de klassieke metaalconstructeur of staalboer geweest. We zijn geen designers, maar streven er wel naar om mooie objecten te maken. Zo creëerden we o.a. paviljoenen in staal voor het Brugse Gruuthusemuseum en een gewaagde overkapping in glas boven op de Rubens-portiek in Antwerpen. Het crematorium in Hofheide bekleedden we met 120 ton CorTenstaal. Dat had ons nog niemand voorgedaan in België. We hebben drie ingenieurs die fulltime bezig zijn met R&D en met procesoptimalisatie; dat is veel voor een kmo van onze grootorde. Door hen die vrijheid te geven, ontwikkelen we nieuwe producten en halen we ook steeds grotere contracten binnen.” 

Verhofsté

 

Het constructiemaatwerkbedrijf telt veel verschillende productgroepen, zoals straatmeubilair, zelfreinigende toiletten, fietsenrekken en – bergingen en maatwerk met luifels en overkappingen. Die veelzijdigheid ziet het als een troef. “Overal in Vlaanderen verrijzen nu Mobipunten, plaatsen waar verschillende vormen van mobiliteit elkaar ontmoeten, zoals trein, bus en fiets. Daar heb je een zitbank nodig, fietsenrekken en – bergingen, een overkapping,…”, vertelt Marc. De zaakvoerder ziet veel toekomst in mobility as a service, met een hoofdrol voor de fiets. “Er is veel vraag naar fietsenstallingen met toegangscontrole. We werken nu samen met een start-up die een platform ontwikkelt waardoor fietsers overal hun fiets veilig kunnen stallen, lockers openen, etc… Onlangs haalden we nog een raamcontract binnen voor alle fietsenrekken bij de NMBS.” 

Nieuwe kantoren tonen wat Verhofsté doet

Verhofsté
In de bedrijfsruimtes, zoals het atrium (foto) worden veel materialen gebruikt die Verhofsté ook verwerkt in projecten, zoals blauwstaal, hout,… “Zo tonen onze kantoren de verschillende graden van afwerking van materialen.” 

 

De jongste tien jaar zijn de omzet (nu 12,6 miljoen euro) verdubbeld en het aantal medewerkers (nu 64 FTE) verdrievoudigd. Omdat letterlijk iedereen te krap zat, startte Verhofsté in 2018 met de herstructurering van het atelier en de bouw van een nieuw magazijn en kantoren, werken die eind december 2019 werden afgerond. Op dit moment investeert het bedrijf in een lasrobot, nieuwe snijmachines en een vrachtwagenkraan. Vooraan het bedrijfsgebouw komt nog een inkomluifel met groendak en ‘slimme’ fietsenstallingen. De totale investering bedraagt 2,5 miljoen euro. “Nu hebben we ruimte zat”, zegt Marc, “en kunnen we perfect op anderhalve meter werken indien nodig. We zullen ook kleine events en seminaries organiseren.” Opvallend: in de ruimtes werden bewust veel materialen gebruikt die ze ook verwerken in hun projecten, zoals cortenstaal, blauwstaal, hout,… “We tonen de verschillende graden van afwerking van materialen, maar evengoed de ‘problemen’ zoals lasverkleuringen of de gevolgen van verlijming. Elk materiaal heeft specifieke eigenschappen en ‘gebreken’.” 

Ook in digitalisering werd fors geïnvesteerd het voorbije halfjaar. “Ik zou kunnen zeggen dat ik profetisch gehandeld heb, maar ik heb gewoon veel geluk gehad. Begin 2020 hebben we alle vaste pc’s vervangen door laptops op een nieuwe server. En deze maand lanceren we onze totaal vernieuwde website. We waren net klaar met ons digitaal huiswerk, één week voor de coronamaatregelen van kracht werden halfweg maart. Mensen af en toe thuis laten werken, is een kwestie van vertrouwen. Zolang er nergens een wiel afloopt, waarom zou je argwaan koesteren?”

Verhofsté
Overkapping van de tramhalte aan UZ Gent, een van de realisaties van Verhofsté. 

 

Gezocht: handige Harry's 

Verhofsté is een groeibedrijf en voortdurend op zoek naar technisch talent. “Door corona krijgen de werkgevers misschien tijdelijk weer wat meer ‘macht’, maar het tekort aan technisch personeel is structureel in België. We blijven heel lokaal rekruteren voor monteurs in ons atelier, maar een verkoper kan in de toekomst evengoed uit Wallonië komen. We rekruteren ook steeds meer internationaal voor bepaalde functies, zoals onlangs nog drie tekenaars. We gaan die nu opleiden via videocall. In totaal staan nu 10 vacatures open.” 

Elke crisis stelt de zaken op scherp, besluit Verhofsté. “We zijn tijdens en na elke crisis blijven groeien. Onze interne optimalisatie) heb ik door corona versneld doorgevoerd. We zijn ook nooit helemaal gestopt tijdens deze coronacrisis. Misschien krijgen we een kleine terugslag binnen zes maanden, indien openbare besturen investeringen uitstellen, maar eerlijk, ik maak me weinig zorgen.”
 

Tekst Sam De Kegel

Net als Verhofsté snel aan het groeien?

Marc Verhofsté nam in het verleden deel aan groeitraject Accelero. Is jouw bedrijf ook klaar voor een snelle groeifase? Ontdek alles over Accelero.

Accelero

“We hebben drie ingenieurs die fulltime bezig zijn met R&D, dat is veel voor een kmo als de onze”

Accelero

Net als Verhofsté pijlsnel aan het groeien?

Dan is het groeitraject Accelero vast en zeker iets voor jou!

Ontdek Accelero
Advertentie Festival van Vlaanderen