Info & advies
Internationaal ondernemen, verleg je grenzen!
Internationaal gaan met je onderneming brengt heel wat zich mee: plots zaken doen in een vreemde taal/cultuur, nieuwe regelgeving, formaliteiten en documenten. Dit, en veel meer, zijn typische vragen die we bij Voka - KvK Limburg krijgen van internationaal actieve bedrijven.
Gratis eerstelijnsadvies
Je hebt een vraag gerelateerd aan zakendoen in het buitenland? Dan kan je als lid van Voka - KvK Limburg beroep doen op ons gratis eerstelijnsadvies. Dit zijn bijvoorbeeld vragen rond bepaalde uitvoerdocumenten, invoerrechten van een specifiek product, het checken van de betrouwbaarheid van partners, contacten in het buitenland, veranderingen omtrent brexit, … De adviseurs internationaal ondernemen gaan steeds tot het uiterste om jou een helder antwoord te bezorgen. Als we de kennis niet in huis hebben, dan doen we een beroep op ons wereldwijd netwerk.
Naast algemene vragen, kan je hieronder de meest gestelde vragen terugvinden rond 'Rusland-Oekraïne' en 'Brexit'
Kennis
Ben je ook van plan jouw product of dienst ook in het buitenland aan te bieden? Of ben je al internationaal actief maar wil je hier nog verder in groeien? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres! In een aantal thema's hebben we de belangrijkste aspecten van internationaal ondernemen gebundeld. Als je nog bijkomende vragen hebt of advies wenst, contacteer ons dan zeker.
Ok, je gaat naar het buitenland, maar hoe begin je eraan? Best begin je met een exportplan. Want goed voorbereid is half gewonnen. Zo'n exportplan geeft een beeld van de sterktes en zwaktes van je product/dienst en je bedrijf. Daardoor is het een leidraad naar internationaal succes. In het plan bespreek je of je organisatie er klaar voor is, naar welke markt je gaat, hoe je dit gaat doen, welke risico's je loopt & hoe je je hiertegen gaat beschermen en tenslotte het financiële plaatje.
Via Flanders Investment & Trade (FIT) vind je trouwens een handig boekje over dit Exportplan. Hier vind je zeer nuttige tips over bv. de opstelling van je interne/externe analyse, marktkeuze, marketing, … Lees het zeker en denk goed na over je strategie.
Twijfel je nog over een bepaalde aanpak? Ben je nog niet zeker over het gebruik van een agent of een distributeur? Heb je bedenkingen over je externe analyse en zit je wel op het goede spoor omtrent je internationale prijszetting?
Vraag het dan zeker aan onze adviseurs!
Samen met Voka – KvK Limburg kijken we verantwoord over de grenzen.
De rompslomp die er bij komt kijken om goederen naar het buitenland te exporteren wordt nogal eens als een obstakel gezien. We leggen je het in een notendop uit.
Elk land heeft het recht om een eigen handelsbeleid te voeren. Binnen de EU is dit een exclusieve bevoegdheid van de Europese Commissie; zij sluiten in naam van België en de andere lidstaten akkoorden met andere landen. Klik hier voor een overzicht van de huidige handelsakkoorden van de EU.
Elk bilateraal akkoord is echter anders en bevat veel uitzonderingen. Heb je een vraag over invoerrechten, bepaalde documenten, (niet-)tarifaire belemmeringen of productnormen? Bespaar jezelf tijd en laat ons het uitzoeken. Zo kun jij jezelf bezighouden met wat belangrijk is: ondernemen!
Als je goederen koopt en verkoopt, is het belangrijk om deze tijdig op de juiste bestemming te krijgen. Naast het vervoeren van goederen, komt er ook een juridisch luik bij kijken. Want wat als er iets misloopt met de goederen onderweg? Of als er een bepaald document niet in orde is? Gelukkig bestaat er een internationaal kader om dit te regelen: de Incoterms. Wil je weten welke incoterm je het best kan gebruiken en wat de voorwaarden zijn? Gebruik deze tool of vraag het simpelweg aan een ervaren adviseur bij Voka – KvK Limburg.
Opgelet: eigendomsoverdracht wordt niet geregeld door Incoterms, dit wordt geregeld door het vervoersdocument of contractuele afspraken.
De Europese Unie heeft veel voordelen omtrent internationaal zakendoen. Al zijn er echter belangrijke regels op vlak van btw om rekening mee te houden. Zo zijn er verschillende uitzonderingen waar niet altijd iedereen het fijne van weet.
- Wanneer moet ik de btw betalen in het land van bestemming?
- Wat is het verschil tussen verkoop B2B en B2C?
- Hoe zit het met Zwitserland en Noorwegen?
- Wat moet ik op mijn factuur zetten om vrijstelling van btw te genieten?
- Btw bij levering van diensten?
Dit zijn vragen die simpel lijken op te lossen, maar er kan altijd wel een uitzondering van toepassing zijn. En een fout is immers snel gemaakt. Om onze leden bij te staan werken we samen met een partner. Deze is expert op vlak van (internationale) fiscale maatregelen.
Naast de btw zijn er andere financiële aspecten die belangrijk zijn voor je onderneming: kredietverzekering, exportfinanciering, subsidies, … Vragen hierover? Onze adviseurs staan voor je klaar!
Wie is wie in internationaal ondernemen?
Er zijn verschillende organisaties en diensten die je kunnen ondersteunen als je internationaal wil groeien. We geven even een overzicht:
De Belgische Douane is het aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met vergunningen en documenten zoals EUR1. Via het kantoor in Hasselt kan je hen bereiken. Zij hebben ook een aantal attachés in het buitenland die kunnen helpen met problemen op lokale markten.
Flanders Investment & Trade is het Vlaams overheidsagentschap dat bedrijven stimuleert om naar het buitenland te gaan. Via hun website kan je per land heel wat marktinformatie en regelgeving terugvinden. De sterkte ligt in hun aanwezigheid van lokale attachés in veel landen, die de markt kennen en geïnteresseerde bedrijven o.a. helpen met een kleine marktstudie.