Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws

Nieuws

DIGITALIS, een succesverhaal
Voka nationaal
Nieuws

DIGITALIS, een succesverhaal in een notendop

Met gepaste trots delen we het voortdurende succesverhaal van onze betrokkenheid bij de European Digital Innovation Hub (EDIH) DIGITALIS sinds november 2022. Als Voka Kamers hebben we ons met volle inzet ingezet binnen dit consortium van partners, waar we kmo’s ondersteunen bij het versnellen van hun digitale groei en transformatie. Samen met EDIH DIGITALIS streven we ernaar Vlaamse en Europese bedrijven te helpen hun digitale maturiteit te versterken door middel van expertise en financiering voor innovaties in AI, cybersecurity, AR/VR, IoT, en meer.

start-up
Voka nationaal
Nieuws

De overheid als vliegwiel voor start- en scale-ups

Overheidsopdrachten maken een goede 25% van de totale publieke uitgaven in ons land uit en vertegenwoordigen meer dan 15% van het bbp (OECD, 2020). Daarmee vult de overheid haar eigen en publieke noden in, gaande van IT-infrastructuur tot wegenwerken. Bovenstaande cijfers tonen het belang ervan voor onze economie duidelijk aan, maar zulke opdrachten kunnen ook een enorme hefboom vormen voor jonge en kleinere bedrijven. Helaas blijft dat potentieel dramatisch onderbenut. 

Voka Digihubs: brug slaan tussen ondernemingen en digitale vooruitgang 
Voka nationaal
Nieuws

Voka Digihubs: brug slaan tussen ondernemingen en digitale vooruitgang 

Meerdere studies tonen aan dat kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen zich bevinden in een nog aanzienlijke achterstand in het digitaliseringsproces. Deze digitale kloof tussen grote en kleine ondernemingen bedreigt niet alleen hun concurrentievermogen, maar heeft ook gevolgen voor de Vlaamse economie als geheel. In een tijd waarin digitale technologie de sleutel is tot groei en concurrentievoordeel, is het essentieel om deze kloof te dichten. 

Bloed, zweet & lactaat
Voka nationaal
Nieuws

Bloed, zweet & lactaat | IDRO schakelt versnelling hoger door Voka Digihub

Als doctoral researcher bij IDRO, een in 2020 opgerichte start-up, is Kevin Van Hoovels nauw betrokken bij het boeiende project van het ontwikkelen van een geavanceerde sensor voor het meten van lactaat in het zweet. "Lactaat, als bijproduct in de spieren, biedt cruciale inzichten in de inspanningsintensiteit, en ons doel is om deze metingen efficiënt, praktisch en real-time te maken," benadrukt Van Hoovels.

Nicolas Deruytter, CEO ML6
Voka nationaal
Nieuws

De impact van AI op de bedrijfswereld

Artificiële intelligentie. Sinds de lancering van ChatGPT zowat een jaar geleden zorgt de technologie voor verhitte debatten. Sommigen spiegelen ons een donkere toekomst voor, anderen wijzen op de troeven. Maar iedereen is het erover eens dat AI een impact zal hebben op onze wereld. Ook op het bedrijfsleven. We vroegen aan twee specialisten wat dat kan betekenen.

Stef De corte, CEO Smartphoto Group
Voka nationaal
Nieuws

Stef De corte, Smartphoto: “Vroeger wilde ik eerste minister worden”

“Toen ik zeventien was, wou ik eerste minister worden”, zegt Stef De corte (61), CEO van Smartphoto Group. Nu leidt hij de grootste fotocadeautjesfabriek van het land. Rust vindt hij thuis bij de kerstboom. En op het golfterrein. “Golf is een vorm van meditatie voor mij: dan is er een paar uur lang alleen dat witte balletje.”

De onderschatte phishingdreiging & praktische tips
Voka nationaal
Nieuws

De onderschatte phishingdreiging & praktische tips

In een wereld waarin technologische vooruitgang hand in hand gaat met toenemende cyberdreigingen, lijken veel kmo's nog steeds te geloven dat hun bedrijven onder de radar blijven bij cyberaanvallers. Echter, recente cijfers tonen aan dat maar liefst 43% van alle cyberaanvallen zich juist richt op deze kleinere ondernemingen. Siebe De Roovere, security consultant bij Toreon, benadrukt de cruciale rol van bewustzijn en benadrukt met name de toenemende dreiging van phishing.

De kostprijs van één klik op de verkeerde knop
Voka nationaal
Nieuws

De kostprijs van één klik op de verkeerde knop

In een tijd waarin technologische vooruitgang bedrijven efficiënter maakt, deelt Myriam Schepers, al 35 jaar CEO van Prefamac Chocolate Machines, haar aangrijpende verhaal over de schadelijke gevolgen van een phishingaanval enkele jaren geleden op haar bedrijf dat chocolade- en koekjesmachines produceert. Haar oproep tot meer aandacht voor cyberveiligheid is urgenter dan ooit.

Cyberaanvallen treffen meer dan 20% van de bedrijven
Voka nationaal
Nieuws

Cyberaanvallen treffen meer dan 20% van de bedrijven

In een gesprek met Patrick Hauspie, programma-adviseur voor artificiële intelligentie en cybersecurity bij VLAIO, komt de alarmerende realiteit van cyberaanvallen aan het licht. Volgens Patrick is het percentage bedrijven dat slachtoffer wordt van deze aanvallen aanzienlijk hoger dan de geschatte 20%.

Pilz trapt niet in de val en traint medewerkers continu
Voka nationaal
Nieuws

Pilz trapt niet in de val en traint medewerkers continu

In de wereld van industriële automatisering en machineveiligheid staat Pilz een reputatie van toewijding aan de bescherming van mensen die met industriële machines werken. Hun missie is ervoor te zorgen dat werknemers veilig naar huis kunnen keren, met behoud van al hun vingers. Recentelijk zijn ze echter geconfronteerd met een aanzienlijke uitdaging die hun systemen wereldwijd volledig heeft ontregeld. Renaat Vandelanotte, CEO van Pilz, deelt graag hoe ze deze uitdaging hebben aangepakt.

Greet Bontinck
Voka nationaal
Nieuws

Hoe de apps van In The Pocket bijdragen aan onze maatschappij

Digitale producten bouwen die én leiden tot klantentevredenheid én een grote maatschappelijke impact generen. Het mag dan wat vaag klinken, die ‘digitale producten’ zijn de apps en andere oplossingen die miljoenen Belgen iedere dag weer gebruiken. Geen wonder dat ze daar bij In The Pocket zo naarstig aan sleutelen. Strategy Team Lead Greet Bontinck voorziet ons van de nodige duiding over de werking van de ambitieuze digitale productstudio.

Cybersecurity
Voka nationaal
Nieuws

Cybersecurity blijft cruciaal aandachtspunt

Ondanks dat 1 op 8 bedrijven te maken krijgt met een cyberaanval, heeft slechts één op de twee bedrijven een eigen digitale beveiligingsstrategie. Dat blijkt uit de Digiscan van Voka, waarmee de afgelopen 2 jaar bij zo’n 2.000 Vlaamse ondernemingen een digitale doorlichting werd uitgevoerd. Die digiscan levert een beeld op van hoe digitaal matuur een onderneming is. Wij lijsten de 9 belangrijkste vaststellingen op.

DIGITALIS is open
Voka nationaal
Nieuws

Voka partner in nieuwe European Digital Innovation Hubs

In 2020 kwam een nieuwe oproep vanuit Europa voor het organiseren van European Digital Innovation Hubs (e-DIH's). Voka engageert zich om in twee e-DIH's actief te participeren. Projectmanager Ondernemerschap Financiering, Innovatie & Digitalisering Arnout Deriemaeker coördineert dit binnen Voka en vertelt meer over het partnership en aanbod. 

Voka digihub opleiding in de metaverse
Voka nationaal
Nieuws

Experimenteren in de metaverse met Voka Digihub

De metaverse - dé hype van 2022 - is wel degelijk een realiteit. Als eerste Technology Career Center in België heeft ClimIT uit Leuven besloten om deze virtuele omgeving in te zetten om cursisten te ondersteunen bij het communiceren met elkaar en hun trainer. Dankzij Voka Digihub vonden zij in Thomas More Hogeschool in Mechelen de juiste kennispartner om hiervoor te experimenteren met VR-technologie.

Voka Health Community paper preventie innovatie
Voka nationaal
Persbericht

Oproep Voka: verdrievoudig het budget voor preventieve gezondheidszorg

In België ligt het aantal verloren levensjaren – sterfte op jonge leeftijd die vermijdbaar is – véél hoger dan andere West-Europese landen. Per 100.000 inwoners gaan meer dan 4.000 levensjaren verloren. Dat zijn er 20% meer dan in Nederland en 40% meer dan in Luxemburg.

Pieter Janssens, CEO iO
Voka nationaal
Nieuws

iO: Stap voor stap naar Europees niveau

Met een duidelijke visie en een goed plan kom je al een heel eind. Sinds twee jaar biedt het Belgische iO zijn klanten een volledige digitale dienstverlening aan, van strategie en creatie tot marketing en technologie. Na de Benelux verovert het nu ook Scandinavië met een opvallende ‘buy & build’-aanpak. “We zijn geen bedrijf dat op elke hype springt”, stelt CEO Pieter Janssens.
 

“Kwaliteit van zorg moet te allen tijde centraal staan”
Voka nationaal
Nieuws

“Kwaliteit van zorg moet te allen tijde centraal staan”

Patrick Deferme van De Lovie vzw in de Westhoek en Ben Lambrechts van Hogeschool PXL uit Limburg wonen en werken dan wel aan de andere kant van het land, ze hebben een gemeenschappelijke drijfveer. Allebei gebruiken ze samenwerking en innovatie om de kwaliteit van leven van mensen te vergroten.

“Organische samenwerkingen opzetten”
Voka nationaal
Nieuws

“Organische samenwerkingen opzetten”

Voor dit gesprek in de reeks "Toekomstdenkers 10 jaar Voka HC" brengen we 2 mensen samen van organisaties die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben: vzw Zorg-Saam ZKJ en Cegeka.

Infographic V4
Voka nationaal
Spraakmaker

Hoe digitaal is jouw bedrijf? Doe de digitale quick scan.

Onze samenleving digitaliseert aan een sneltempo. Digitale technologieën zoals het gebruik van big data en artificiële intelligentie hertekenen de industriële productie en dienstverlening. Als bedrijf kun je maar beter mee zijn. Maar hoe weet je nu of je al voldoende mee bent op digitaal vlak? Welke maatregelen moeten er nog in het bedrijf genomen worden en hoe ga je ermee aan de slag? Dankzij de digitale scan van Voka en Deloitte geraak je al aardig op weg.

ING
SD  Worx