Skip to main content

Navigatie

Niet te missen

Voka Open Bedrijvendag

Virtuele Voka Open Bedrijvendag 2020

4 Okt 2020

Meer info
Verderkijkers - Kmo of the future

Verderkijkers - Kmo of the future

17 Nov 2020

Meer info
De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling De digitale versnelling

De digitale versnelling

Spraakmaker

Dieter Somers en Alexander Hoogewijs

'De digitale transformatie is een continu proces"

De wereld verandert aan een rotvaart. Digitalisering is de drijvende kracht achter nieuwe ontwikkelingen, technologieën en tendensen. Als onderneming moet je mee op die sneltrein, want als je hem mist word je in geen tijd uit de markt gewipt. Ons land en onze ondernemingen bengelen helaas ergens in de achterste wagons. Een stevige demarrage is nodig.

Podcast

Podcast Voka met Rik Vera, Dieter Somers, Sven Cornelis en Els Aerts

Digitaal transformeren? Gewoon doen!

"Door de digitalisering moeten bedrijven een nieuwe balans vinden, maar dat kan enkel door blijvend in beweging te zijn, net zoals bij fietsen." Zegt digitaal expert en keynote spreker Rik Vera. In deze podcast filosofeert hij over digitale transformatie en becommentarieert hij de ervaringen en uitspraken van Sven Cornelis van Acco Accountants en Dieter Somers die voor Voka een paper schreef over succesvol digitaal transformeren.

Kirkpatrick banner

 

Onderzoek

digitale ondernemers

Vlaamse ondernemingen worstelen met digitale versnelling

Bijna 7 op de 10 ondernemingen hebben geen concreet actieplan voor digitale transformatie, blijkt uit een doorlichting van Voka. Ontdek hierover meer én ons uitgebreid aanbod aan begeleiding om te helpen met digitale transformatie.

Expert Talk

Hoe kunnen ondernemingen digitaal transformeren?

Ondernemers beseffen maar al te goed dat ze digitaal moeten transformeren om ook morgen nog relevant te zijn. Maar hoe begin je daaraan? Peter Van Hoecke, CEO van meubelbeslagproducent Van Hoecke, deed het stap per stap. Digitaal expert van Voka Dieter Somers schreef er een paper over.

Bekijk video

"5G combineert beste van twee werelden”

5G, waarom is dat zo belangrijk? Waarom slagen we er niet in dit sneller uit te rollen? En hoe zou het ons in deze coronatijden kunnen helpen? Op deze en andere vragen formuleert expert digitale transformatie Dieter Somers een antwoord.

Bekijk video

Publicaties

Vul uw gegevens in en selecteer de publicaties die u wil downloaden.

Business cases

Net IT: “Dankzij digitalisering, menselijk kapitaal efficiënter inzetten”

De coronapandemie heeft de digitaliseringsgolf in een stroomversnelling gebracht, zoveel is duidelijk. De vraag naar intelligente bedrijfstoepassingen is nog nooit zo groot geweest, merken ze ook bij Net IT uit Zottegem. “Logisch, want met digitale tools kan je slimmer werken, klantervaringen verbeteren en bruikbare inzichten halen uit gegevens”, vertelt Managing Partner Jan Hofman.
 

De aanpak van Ahlers: data cruciaal voor dienstverlening op maat

Door innovatie en globalisatie worden supply chains steeds complexer én gevoeliger voor allerlei externe factoren. Cyberattacks die kristische systemen targeten of schade en diefstal tijdens transporten verstoren de keten ernstig en maken risicomanagement absoluut noodzakelijk. Daarom ontwikkelde logistiek expert Ahlers samen met IoT-developer Bagaar een realtime IoT based security solution dat ingezet wordt bij het organiseren van transporten die risico lopen op diefstal. De data die daaruit voortvloeien zorgen voor een veiligere, goedkopere en proactievere transportketen. 

Stas: “Betrek alle medewerkers bij digitale transformatie.”

Pieter-Jan De Man, director van Stas: “Het belangrijkste bij een digitale transformatie is ervoor zorgen dat je medewerkers mee zijn.” De producent van kippers en lossers heeft al zijn processen tegen het licht gehouden om waar nodig te digitaliseren. Wat bleek? Van een aantal wist niemand de meerwaarde. De meerwaarde van het menselijk kapitaal daarentegen bleek des te belangrijker.

Dirk Van Damme, OESO: “Pak digitalisering onderwijs doordacht aan”

Het is geen publiek geheim dat we in internationale vergelijkingen niet uitblinken op het vlak van digitale transformatie. Ook op het vlak van de digitalisering van ons onderwijs zijn we lang niet de beste leerling van de klas. In Vlaanderen wil men nu sterk inzetten op die digitalisering. Onderwijstopman van de OESO waarschuwt wel voor mogelijke valkuilen. “Het vraagt veel opleiding, een mentaliteitswijziging en vooral inhoudelijk denkwerk over een redesign van leerprocessen en -materialen, liefst van de leraren zelf.” Op 4 mei is Dirk Van Damme gastspreker op het online event 'Digital School today'.

Spraakmaker

Rik Vera

Rik Vera, Nexxworks: “Digitaal transformeren? Gewoon doen!”

Volgens digitaal expert Rik Vera zouden de grote jongens als Amazon en Bol.com best bang zijn voor de kruidenier op de hoek, en niet omgekeerd. En mochten de taxichauffeurs elke dag nagedacht hebben hoe ze de frustraties van de klant hadden kunnen omzetten in ‘delight’, dan had een bedrijf als Uber niet zoveel kansen gekregen. Verrassende inzichten van een digitale coach die predikt dat alle bedrijven de digitale transformatie moeten omarmen in een wereld waar online en offline steeds meer divergeren. “Je moet durven het ‘klein’ te zien.”
 

Steven Van Belleghem

Ondernemen na tijden van corona

“Ben je digitaal nog niet mee, dan heb je nu enkele maanden om je voor te bereiden op wat komt…” Steven Van Belleghem kijkt naar de impact van corona op onze samenleving en deelt zijn observaties. Zijn tips voor ondernemers zijn tegelijk digitaal en ook heel offline.

Advies

Kandidaten gezocht: digitaal Transformatie Traject

Voka lanceert een Digitaal Transformatie Traject om ondernemingen te sensibiliseren en te ondersteunen in hun digitale omslag. Ondanks het enorme belang van digitalisering hinkt België immers nog steeds achterop ten opzichte van de rest van Europa, zo blijkt uit de DESI-index (2020).

Voka biedt digihubs voor kmo’s aan

Voka zal in elke Vlaamse provincie een digitale experimenteerruimte inrichten. Het is de bedoeling dat kmo’s er terecht kunnen met al hun vragen over digitale transformaties. Ze krijgen er ook begeleiding voor hun projecten rond nieuwe (datagedreven) digitale technologieën en voor de integratie en toepassing ervan in hun concrete bedrijfsrealiteit. Uniek is de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld. Per provincie zijn de beste lokale partnerschappen aangegaan om de digitale experimenteerruimtes tot een succes te maken. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits maakt 5,14 miljoen euro vrij voor het project. 

CASE

Hololensbril met eindeloze mogelijkheden

Mr. Watts: letterlijk een blik op de toekomst met smart glasses

Worden smart glasses binnenkort even courant op werven en werkvloeren als een tablet? Niels Leunen, oprichter en managing partner van Mr. Watts, is overtuigd van wel. “Van instructies geven bij het assembleren van een auto tot het levensecht visualiseren van een gebouw waar je door kan lopen: de mogelijkheden van smart glasses zijn eindeloos.” En al helemaal als er 5G komt.

Menselijk kapitaal is een van de grootste succesfactoren van digitale transformatie

Dieter Somers  |  Senior Adviseur Digitale Transformatie
dieter.somers@voka.be
+32 499 46 42 10
Dieter Somers

Aan de
slag

Hoe digitaal transformeren?

Zorg voor een geïntegreerde aanpak waarbij je rekening houdt met alle bedrijfsdimensies die geïmpacteerd kunnen worden en zie digitale transformatie als een traject met feedbackloops en niet als eindbestemming.

Probeer een zo goed mogelijke klantenervaring te creëren. Ent je businessmodel en bedrijfsprocessen hierop.

Stel een duidelijke langetermijnvisie op met bijhorende strategie om die visie te verwezenlijken. Maak duidelijk als onderneming waar je je vlag wenst te plaatsen. Hou hier voldoende rekening met externe trends en voorzie voldoende budget en middelen.

Denk na over strategische partnerschappen en vorm een netwerk om je te versterken. Samenwerkingen kunnen divers zijn: het kan gaan over samenwerkingen met ondernemingen binnen of buiten de sector, maar evengoed met leveranciers en klanten.

Digitale transformatie kan enkel slagen als de medewerkers de verandering en technologie omarmen en als het draagvlak voldoende groot is. Investeer daarom voldoende in change management en de betrokkenheid van je mensen.

GRATIS DIGISCAN

Digitale Quick Scan

Hoe digitaal is jouw bedrijf? Doe de digitale quick scan.

Onze samenleving digitaliseert aan een sneltempo. Digitale technologieën zoals het gebruik van big data en artificiële intelligentie hertekenen de industriële productie en dienstverlening. Als bedrijf kun je maar beter mee zijn. Maar hoe weet je nu of je al voldoende mee bent op digitaal vlak? Welke maatregelen moeten er nog in het bedrijf genomen worden en hoe ga je ermee aan de slag? Dankzij de digitale scan van Voka en Deloitte geraak je al aardig op weg.

Ask now
/ poll

Ben jij klaar voor een digitaal transformatie traject?

Choices

Facts & figures

39%
België bengelt achteraan in de Digital Transformation Index 2018
Frankrijk
38%

Legende:
Digital Transformation Index, Dell Technologies, 2018. Noot: inmiddels verscheen de 2020 ranking, maar België werd daar niet in opgenomen.

Activiteiten

Lab: Cyber target or cyber secure?

Lab: Cyber target or cyber secure?

24 Nov 2020

Kortrijk
Meer info

Activiteiten

Updates van dit dossier in uw mailbox

Ik ontvang graag updates van Voka omtrent dit dossier

Meer info via https://www.voka.be/privacy