Skip to main content
  • Nieuws
  • "Platonist blijf ik in hart en nieren, dat staat vast"

"Platonist blijf ik in hart en nieren, dat staat vast"

  • 04/08/2020

Suzan Maertens is HR-director van DAVO Group, specialist in netwerken. Haar bedrijf groeide de afgelopen jaren pijlsnel en daar zat Plato, het lerend netwerk voor ondernemers, mede voor iets tussen. "Met gelijkgestemden brainstormen in een ongedwongen sfeer om elkaars werking te verbeteren leek me enorm interessant."

DAVO
Suzan Maertens (in het midden, zittend op de bobijn)

 

Wat doet DAVO Group en wat is jouw rol binnen het bedrijf?

Doorheen de jaren is DAVO Group van telefoonspecialist tot netwerkspecialist uitgegroeid. We voorzien WiFi-netwerken maar even goed gestructureerde bekabeling of IP-camera's. Op die manier zorgen voor de bouwstenen van woonzorgcentra of kmo's hun bedrijfsnetwerk. Binnen het directieteam neem ik het volledige HR-, VGM- en marketingluik voor mijn rekening. 

Jullie groeiden de afgelopen jaren pijlsnel. Wat zijn jullie verdere ambities?

We willen de meest succesvolle en duurzame ICT-integrator van Vlaanderen worden. Dat doen we door te focussen op drie pijlers: People, Customers en Profit. Voor onze medewerkers streven we een zo aangenaam mogelijke werkomgeving na zodat mensen met veel plezier aan de slag gaan. Zij zorgen ervoor dat onze klanten volledig ontzorgd worden. En uiteraard proberen we dat zo winstgevend mogelijk te doen. De coronacrisis heeft ons zeker geleerd dat een gunstig financieel klimaat ons weerbaarder maakt dan ooit.

Maar op jullie pad waren er allicht ook enkele struikelblokken?

Ons grootste struikelblok was dat er nauwelijks of geen strategische doelstellingen waren. De machine draaide goed en we namen mensen aan zonder al te veel na te denken of ze wel voldoende de bedrijfscultuur in zich hadden. Onze sollicitatiegesprekken leken meer op informeel gesprek aan de toog van een café. Dat werkt voor eventjes maar nadien duiken er misverstanden en ongelijk lopende verwachtingspatronen op. Het besef kwam al snel dat een goede screening heel veel tijd en geld kan uitsparen. Nu is HR één van de belangrijkste aspecten binnen DAVO Group en zoeken we mensen die we 'totally DAVOted' kunnen noemen in de service naar onze klanten toe. 

Welke impact had de groei op jouw persoonlijk leven?

Ondernemen voor mij is 'a way of life'. De work-life balance, waar iedereen het over heeft, heb ik lang gezocht. Tegelijkertijd de ideale mama, dochter, collega of werkgever zijn, was voor mij een dagelijkse strijd. Dat heeft een hoop frustraties opgeleverd en nu ik stilaan 35 word, besef ik dat je keuzes moet maken. Een klassieker van formaat bij jonge ondernemers. Dat is niet gemakkelijk want een succesvol ondernemer herken je aan wilskracht, doorzettingsvermogen en een drang naar perfectie. Probeer dan maar eens iets los te laten. 

Ik besef meer en meer dat DAVO (of welke vorm van ondernemen dan ook) een deel uitmaakt van mijn leven en ik zou het niet anders willen. Het zijn de kicks die me doen doorgaan. Vroeger zag ik tegenslagen als problemen. Nu zijn het eerder uitdagingen. Waar ik vroeger de slaap liet voor dingen die niet goed liepen binnen het bedrijf, borrelt er nu een soort adrenaline van ideeën op. En als er echt iets is wat ik niet kan oplossen, dan geeft het me rust dat collega-ondernemers, Plato-peters of -meters en Voka klaarstaan om me op weg te helpen.

Je nam al deel aan twee Plato-trajecten. Waarom besloot je aan Plato deel te nemen en hoe is het je vergaan?

Enkele jaren geleden nam Voka zelf contact op voor een afspraak met Kenneth Remue, mijn levenspartner en oprichter van DAVO Group. Plato-sessies gingen toen voornamelijk 's avonds door en waren dus geen optie voor hem, maar wel voor mij. Met gelijkgestemden brainstormen in een ongedwongen sfeer om elkaars werking te verbeteren leek me enorm interessant. Voka probeert steeds de perfecte match te maken tussen ondernemers en legt de contacten waar nodig. Eigenlijk is het een professionele tinder, maar dan zonder het swipen of de 'super likes' (lacht). Platonist blijf ik dus in hart en nieren, dat staat vast.

Ben je door deel te nemen aan de trajecten een 'ander mens' geworden?

Bij alle Plato-trajecten kon ik steeds mezelf zijn. De eerste insteek om deel te nemen was om op professioneel vlak heel wat bij te leren en ervaringen te kunnen uitwisselen. Maar we zijn mensen en werken met mensen waardoor de grens werk-privé vervaagt. Volgens mij kan je enkel het maximum halen uit de sessies als je je volledig blootgeeft. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen. Ik besef nu dat iedereen zijn specialiteiten heeft en obstakels heeft overwonnen. 

En nu neem je deel aan Accelero, het traject voor snelgroeiende bedrijven. Was dat een logische volgende stap?

Mijn grootste uitdaging nu is mezelf misbaar maken. Vroeger wou ik in alles de beste zijn, nu is het mijn droom dat mijn back-ups beter worden dan mij. Er is geen plaats meer voor egotripperij bij DAVO. Elkaar op een gezonde en sportieve manier uitdagen is wat we nu willen. Ik sta te popelen om aan het Accelero-traject te beginnen. Drie jaar geleden verkondigden we nog dat we niet meer dan 20 medewerkers in huis wilden en nu fantaseer ik al over DAVO Group die over de landsgrenzen heen actief is met meer dan 100 medewerkers.  

Heb je nog een ultieme tip voor jouw collega-ondernemers?

Niet altijd het onderste uit de kan willen halen. Onderhandelen is part of the game maar de persoon aan de andere kant van de tafel is ook een ondernemer met kosten of een medewerker van een bedrijf die targets wilt halen. Dan is het zaak om naar een win-win-situatie te komen. Blijf naturel, sport af en toe en draag meer All Stars. Die zitten beter om jouw voeten en dat is belangrijk want we zijn altijd druk in de weer.

Meer weten over Accelero?

Neem dan een kijkje welke trajecten er opstarten in het najaar.

Meer info via https://www.voka.be/privacy

"Eigenlijk is Voka zoals een professionele tinder, maar dan zonder het swipen of de superlikes"