Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe pianowinkel dankzij vingervlug handelen tijdens lockdown

Nieuwe pianowinkel dankzij vingervlug handelen tijdens lockdown

  • 24/02/2021

Klaviercentrum Quatre Mains opent tweede zaak in Mechelen

De alarmbellen vanuit de evenementsector klinken luider maand na maand. Dat verhinderde klaviercentrum Quatre Mains uit Gent niet om een tweede winkel te openen in het Hof van Cortenbach in Mechelen. “De snelheid waarmee we tijdens de eerste lockdown hebben gereageerd, blijkt nu onze redding.”

foto
Benedikte Van Garsse en Chris Taerwe aan de piano.

 

Het verhaal van Quatre Mains start midden jaren negentig. Oprichter Chris Taerwe houdt zich voornamelijk bezig met piano’s stemmen en nakijken. Plots staat er een pianohandelaar voor de deur met al zijn klantgegevens, netjes bewaard in een fichebak. “Je mag al mijn klanten overnemen want ik ga met pensioen”, vertelt hij. Chris twijfelt geen seconde en stampt een bedrijf uit de grond.

“De eerste piano verkocht ik vanuit mijn keuken”, lacht Chris. “Doorheen de jaren bleef Quatre Mains meer onder de radar. Terwijl de zaak verder groeide, werkte ik samen met een Engelse stemmer die klavecimbels en orgels verhuurde aan grote Europese operahuizen. Het begin van een passie. Soms was ik wekenlang weg en verbleef ik in kleine appartementen. Daar was nooit een piano te bespeuren, dus toen ik in 2004 mijn eerste winkel in Gent opende, bood ik daarnaast woonunits aan voor mensen op doorreis in Europa die zich na het werk graag willen uitleven op de piano. Het was een manier om me verder te diversifiëren naast de verkoop en verhuur en dat blijkt nu wel goed uit te draaien.”

Saudi’s in Mechelen

In 2015 verhuisde Quatre Mains naar een statisch pand aan de Kwaadham, waar de winkel nu nog altijd is. Met het Hof van Cortenbach in Mechelen komt daar in het voorjaar van 2021 een tweede hub bij. “We waren al even op zoek om onze ambities extra kracht bij te zetten”, vertelt Benedikte Van Garsse, levenspartner van Chris. “Enkele maanden geleden zagen we het pand op een vastgoedwebsite en we waren meteen verkocht. Geografisch gezien is Mechelen een strategische plek tussen Brussel en Antwerpen. Zo spelen we onze positie nog beter uit om Belgisch marktleider in concertverhuur te worden.”

Ook op internationaal vlak willen Chris en Benedikte uitgroeien tot een winkel met naam en faam. “We willen focussen op kwaliteit en daarvoor moeten we de lat heel hoog leggen. Iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige vleugelpiano zal zijn gading vinden in Gent of Mechelen. In München en Wenen zie je al rijke Aziaten of Saudi’s die speciaal afreizen om een piano te kopen. Van het Hof van Cortenbach willen we ook een internationale hotspot maken.”

Actie-reactie

De nieuwe winkel in Mechelen kwam er niet zomaar. Ook bij Quatre Mains sloeg corona genadeloos toe. “Net voor de eerste lockdown had ik op donderdagavond een Plato-sessie bij Voka Oost-Vlaanderen. Gaandeweg kwamen berichten binnen dat het land op slot ging. Bij een aantal bedrijven in onze Plato-groep drong de impact nog niet meteen door, maar ik wist beter. Ondertussen stond Chris in de winkel waar de telefoon roodgloeiend kleurde. In één dag veranderde de volle planning van 2020 naar een blanco blad. Toen ik naar huis reed, zag ik berichten passeren in een WhatsApp-groepje van een vorige Plato-groep. Een van de deelnemers vertelde vanuit zijn eigen ervaring met het begeleiden van bedrijven in Griekenland en zag paralellen met de crisis. Hij lijstte onmiddellijk enkele actiepunten op die volgens hem nodig waren”, vertelt Benedikte.

Die avond staken Chris en Benedikte de handen uit de mouwen. “Dat ons bedrijf een duik zou nemen stond als een paal boven water, dus ondernamen we meteen actie. We besloten om in onze kosten te snijden en namen van enkele medewerkers afscheid in goede verstandhouding. De week nadien zat ik al bij de bank met een nieuwe begroting, nog voor de regering kwam met een resem maatregelen. De dingen die we voorheen uitbesteed hadden, namen we terug in handen. Achteraf gezien hebben we het moment gegrepen om ons bedrijf te herevalueren en alles op scherp te zetten”, besluit Chris.

foto