Skip to main content

Innovatie³ bij Bekina

  • 14/09/2020

Sensoren in laarzen en duurzame ambities bij Bekina Boots, een nieuw product bij Bekina Indurub: bestuurder Thomas Vanderbeke over drie toekomstgerichte projecten bij de groep uit Kluisbergen.

hoofdfoto
Bij Bekina Boots voorzien ze elk paar laarzen van een rfid-tag.Thomas Vanderbeke: “Er zijn zoveel toepassingen, o.a. voor efficiënt stockbeheer of toegangscontrole.”

 

Tekst Marijke Van Gijsegem – foto Wim Kempenaers

Sinds kort is elk paar laarzen van Bekina Boots voorzien van een rfid-tag (radio-frequency identification: een zeer kleine tag of chip die kan worden ingelezen door een elektromagnetische lezer, met radiogolven). Ze zijn daardoor individueel identificeerbaar, zonder scanner. “Intern maken we hier gebruik van om foutloos laarzen te behandelen, labelen en verzenden. We hebben ook proeftrajecten lopen waarbij we aan eindgebruikers nieuwe laarzen ter beschikking stellen, die ze aan het einde van hun levenscyclus terugbezorgen. De slijtagepatronen zijn zeer interessant, we kunnen zo nieuwe materialen en componenten testen. We dromen ervan om de volledige customer journey van onze producten te kunnen volgen.”

Daarnaast droomt Thomas Vanderbeke van mooie toepassingen voor de eindgebruiker. “We denken bijvoorbeeld aan bedrijven waar sommige ruimtes alleen voor bepaalde mensen toegankelijk zijn. Een badge kan je makkelijk vergeten of uitlenen aan collega’s. Laarzen houd je sowieso aan. Waarom dan niet de rfid-tag in de laarzen gebruiken om de toegang te controleren? Of je kan ze, in kleinere bedrijven, gebruiken voor efficiënt stockbeheer. Het enige wat we nodig hebben, is een partner die deze platformen en totaaloplossingen uitwerkt, die met de eindklant meedenkt en het systeem softwarematig realiseert.”

Circulair werken

Tot slot is Bekina ook steeds op zoek naar manieren om meer circulair te gaan werken. “Er zijn stoffen, zoals PET (polyetheleentereftalaat), die telkens opnieuw kunnen smelten en weer stollen; die kan je relatief makkelijk telkens opnieuw gebruiken. Daarvoor bestaan al zeer goede afvalstromen. Het wordt tijd dat we ook de ‘moeilijkere’ gaan aanpakken. Polyurethaan, waarvan onze laarzen gemaakt worden, raakt ‘uitgereageerd’. Zoals bijvoorbeeld beton, dat je ook niet zomaar kan gaan malen en hergebruiken. Dat maakt het moeilijker, maar we laten ons niet afschrikken: op een dag zullen we deze afvalstroom volledig kunnen benutten. Ook hiervoor zijn we op zoek naar de juiste partner. Bij voorkeur een lokale partner, zodat we de logistieke flow efficiënt kunnen houden. 

‘Hands free’ deurhendel

Bij Bekina Indurub vielen wat bestellingen weg in coronatijd. De vrijgekomen tijd werd meteen geïnvesteerd in een nieuw product: een deurhendel om klinken te openen met de elleboog. “Er was op dat moment vraag naar en je moet het ijzer smeden als het heet is. Maar misschien nog belangrijker: dit was een goede oefening voor onze organisatie om iets heel anders te doen: het ontwikkelen en op de markt brengen van een afgewerkt product, een totaaloplossing. Bekina Indurub is immers een b2b-leverancier van onderdelen. Op die manier innoveren we ook in onze marktbenadering.” 

Het is een leerzaam traject, met kruisbestuiving vanuit de divisie Bekina Boots, dat met de marketingaspecten meer ervaring heeft. “We hebben zeker nog plannen met dit product, los van de coronasituatie. Ten eerste is er meer bewustzijn ontstaan rond hygiëne: mensen zijn er niet meer tuk op om in bijvoorbeeld horecagelegenheden de klinken van toiletten aan te raken. Ten tweede zijn er nog voordelen. Denk bijvoorbeeld aan woonzorgcentra waar werknemers dagelijks verschillende keren de kamers binnen en buiten moeten met plateaus in de handen. Onze hendel kan daar een mooie efficiëntiewinst opleveren.”

Bekina Indurub viert 50ste verjaardag

Bekina bestaat al sinds 1962. De groep telt 100 werknemers en omvat drie divisies: Bekina Boots, Bekina Compounds en Bekina Indurub. De laatste divisie werd 50 jaar geleden opgericht door Georges Vanderbeke, vader van huidig bestuurder Thomas. Hij zag ook andere toepassingsmogelijkheden voor het rubber waarvan de laarzen werden gemaakt, en richtte een bedrijf op dat onderdelen produceert voor andere ondernemingen. Vandaag is Bekina Indurub gespecialiseerd in het spuitgieten van zachte kunststoffen voor bijvoorbeeld veerelementen van lattenbodems, mondstukken voor dental bleaching, voetjes voor ladders, afdichtingen voor biervaten ... Met 23 mensen en 25 spuitgietmachines realiseert de divisie op vandaag een omzet van 6 miljoen euro per jaar. 70% daarvan komt uit export, voornamelijk binnen Europa.

Advertentie Festival van Vlaanderen