Skip to main content
Voka Community -

Arbeidsmarkt & Onderwijs Oost-Vlaanderen

Geert Moerman
Nieuws

Gentse praktijktesten rond discriminatie slaan bal mis: bedrijven ontvangen geschikte kandidaten met open armen

De Stad Gent publiceerde vandaag de resultaten van het onderzoek naar discriminatie bij Gentse ondernemingen. Met een regulerend kader en praktijktesten wil het stadsbestuur ontoelaatbare discriminatie op de arbeidsmarkt zichtbaar maken. Het stemt Voka tevreden dat er bij de voornaamste sectoren (industrie en diensten) geen discriminatie werd vastgesteld. Het is anderzijds verontrustend dat de Stad Gent de resultaten doelbewust uitvergroot en de Gentse economie in een negatief daglicht stelt.

Geert Moerman
Opinie

Wie discrimineert, schiet zichzelf in de voet

Twee opinies rond discriminatie trokken de jongste dagen mijn aandacht. Doorbraak-columnist en N-VA-medewerker Joren Vermeersch pleitte voor absolute vrijheid om te ondernemen en dus ook om aan te werven wie je wil. Astrid De Bruycker, Vooruit-schepen van o.a. Gelijke Kansen in Gent, argumenteerde dan weer dat enkel een regulerend kader met controles een oplossing kan bieden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Hoe inclusie op de werkvloer ook werkgevers geen windeieren legt
Nieuws

Hoe inclusie op de werkvloer ook werkgevers geen windeieren legt

Inclusie is al even het nieuwe modewoord in de HR-wereld. Maar wat betekent het precies en hoe creëer je een inclusieve werkvloer? Bert Boone, dagelijks bestuurder van De Werkplekarchitecten en verbonden aan Sterpunt Inclusief Ondernemen, vertelt er over.

Geert Moerman
Nieuws

Voka Oost-Vlaanderen en lokale besturen werken samen aan jobs in eigen streek

Voka Oost-Vlaanderen lanceert vandaag een online vacatureplatform, ‘jobsin’ en werkt daarvoor samen met lokale besturen om jobs in eigen streek zichtbaar en bekend te maken. Voka Oost-Vlaanderen wil zo de economische relance samen met gemeenten opzetten, de werkzaamheidsgraad opkrikken en een positieve bijdrage leveren aan de personenmobiliteit en duurzaamheid.

duaal leren
Opinie

Op naar 10.000 leerlingen per jaar in duaal leren

Duaal leren is in 2019 van start gegaan in het Vlaamse onderwijs. Toch blijft de verhoopte instroom voorlopig uit, zeker in voltijdse scholen die nog geen uitgebreide ervaring met werkplekleren hebben. Laat ons een duidelijke ambitie stellen: ten laatste in 2030 moeten er 10.000 leerlingen per jaar op een duale manier opgeleid worden.

talent met verrekijker
Nieuws

Voka leerstoel studieoriëntering in vraag en antwoord

Voka investeert in een leerstoel die de opdracht krijgt een instrument te ontwikkelen dat op een wetenschappelijke onderbouwde manier leerlingen helpt de juiste studiekeuze te maken. “Als we ervoor kunnen zorgen dat elk talent in Vlaanderen maximaal tot ontplooiing kan komen, dan kunnen we van Vlaanderen tegen 2030 weer een topregio maken”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Lees hier alles over de leerstoel in vraag en antwoord.

PhD zkt. kmo (en omgekeerd)
Nieuws

Ondernemers omarmen doctorandi

Na twee succesvolle edities organiseren UGent en Voka Oost-Vlaanderen opnieuw het eenjarige traject 'From PhD to SME'. Het doel: doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers kennis laten maken met de wereld van kmo's. Vier deelnemers van de eerste editie vertellen enthousiast over hun ervaringen.

Relanceplan voor arbeidsmarkt
Voka-Persbericht

Voka lanceert relanceplan voor arbeidsmarkt: nu ingrijpen om jobs en bedrijven te redden

Onze regeringen moeten nu dringend ingrijpen in de arbeidsmarkt om een historisch groot sociaal bloedbad te voorkomen. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, lanceert een relanceplan met noodzakelijke maatregelen om jobs en bedrijven te redden. “Onze arbeidsmarkt staat in brand.