Skip to main content
Map

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is essentieel in het creëren van welzijn en welvaart - vandaag én morgen. Voka kan je helpen bij duurzamer ondernemen. 

Duurzaam en succesvol ondernemen gaan hand in hand. Sterker nog ze versterken elkaar. Duurzaam ondernemen is niet langer het speelveld van dromers. Het gaat over omgaan met schaarse grondstoffen, zuinig energieverbruik, investeren in menselijk kapitaal, inspelen op de behoeftes van morgen,… Dat betekent winst op vele vlakken

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Voka trekt mee aan die kar via het Charter Duurzaam Ondernemen en tal van andere opleidingen en activiteiten. Duurzaamheid in al haar aspecten staat ook hoog op de agenda tijdens lobbywerk bij de verschillende overheden. Zo zetten we samen duurzaam ondernemen om in praktijk. 

Sustainable Development Goals

De Verenigde Naties gaven in 2015 een nieuwe push aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Meer dan 150 wereldleiders ondertekenden de Sustainable Development Goals, en verbinden zich ertoe om samen in te zetten op people, prosperity, partnerships, peace en planet. 

Voka omarmt dit initiatief, vertaalt de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen naar het bedrijfsleven en helpt duurzaamheid te verankeren in het DNA van ondernemingen, onder meer binnen het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Om onze bedrijven hiermee ook internationaal uitstraling te geven, kunnen zij op basis van vooraf bepaalde voorwaarden de Unitar certificaten SDG Pionier, SDG Champion en SDG Ambassador bekomen via het partnership van Voka met Cifal Flanders. 

Elke Vlaamse onderneming of organisatie kan zich kandidaat stellen voor deelname, ongeacht grootte van de onderneming, aantal werknemers of aard van de activiteit. De enige voorwaarde is het engagement om te voldoen aan de sociale, welzijns- en milieuwetgeving, en het opmaken en realiseren van een actieplan. 

Elk jaar lichten laureaten hun mooiste actie toe en zetten hierbij ook de milieu, financiële en sociale voordelen in de verf. Op die manier willen zij andere ondernemers inspireren en uitdagen om zelf ook duurzaam aan de slag te gaan. Want duurzaam ondernemen inspireert!