Skip to main content
  • Nieuws
  • Laboratorium ECCA ontsmet mondmaskers voor hergebruik

Laboratorium ECCA ontsmet mondmaskers voor hergebruik

  • 28/04/2020

Drie Vlaamse bedrijven sloegen de handen in elkaar om het tekort aan mondmaskers op te vangen. Laboratorium ECCA, Jansen Cleanrooms en GreenX ontwikkelden een ontsmettingscontainer die 6.000 FFP2- en FFP3-maskers per dag snel en veilig kan reinigen. Wit-Gele Kruis Limburg was proefkonijn en is lovend.

Labo ECCA
De mondmaskers in de CMDR aan het 'wasrek'.


De ‘Clean Mask Decontamination Room’ (CMDR) bevat heel wat technisch vernuft. Dankzij een nieuwe en gevalideerde technologie kan de mobiele container op grote schaal FFP2- en FFP3-maskers zuiveren. De installatie reinigt per run van 6 uur wel 1.500 maskers. Op de site van Laboratorium ECCA in Merelbeke staat zelfs al een heuse decontaminatie-unit waar mondmaskers voor de zorgsector en industrie klaargemaakt worden voor hergebruik.

Een samenwerking tussen drie partijen zorgde ervoor dat de container tot stand kwam. Het Gentse Laboratorium ECCA, een van de eerste private en onafhankelijk labs in Vlaanderen, werkte samen met specialist in decontaminatie GreenX en ontwerper-bouwer van kiemvrije reuimtes Jansen Cleanrooms.

Goed voor het milieu

Laboratorium ECCA was niet aan zijn proefstuk toe. “We gebruikten de decontaminatieprocedure al in ons eigen microbiologisch laboratorium”, vertelt gedelegeerd bestuurder dr. Tom Benijts. “Daar hebben we de efficiëntie van het proces al uitgebreid kunnen valideren. Toen het idee werd geopperd om dezelfde techniek te gebruiken voor de decontaminatie van mondmaskers, twijfelden we geen seconde.” 

“We zijn overtuigd van de technologie en bieden op deze manier een oplossing voor het tekort aan mondmaskers”, gaat Tom door. “Niet alleen in de zorgsector, maar ook binnen de industrie. Het hergebruik van mondmaskers is bovendien een goede zaak voor het milieu. Daar zijn we – als laboratorium actief in de milieusector – gevoelig voor.”

Snelle, goedkope en veilige oplossing

“Door creatief met bestaande technologie om te gaan, bieden we een oplossing voor een heel reëel probleem”, stelt Peter Van Eylen (CEO GreenX). “Kleine en middelgrote partijen kunnen bij Laboratorium ECCA terecht. En organisaties die grote aantallen willen decontamineren, kunnen zelf een CDMR in gebruik nemen.”

De vraag is groot, stelt Eric Vanhees (COO Jansen Cleanrooms) vast. “Op langere termijn bouwen instellingen mogelijk een vaste inrichting om mondmaskers te reinigen. Maar de CDMR is alvast een snelle, goedkope en veilige oplossing voor het tekort aan mondmaskers. We krijgen momenteel dan ook vragen uit verschillende hoeken. Zo liet het Wit-Gele Kruis 1.500 maskers als test reinigen. Daarnaast laten verschillende steden en gemeenten hun interesse blijken. Hun insteek? Maskers aanbieden aan de kleinschaligere zorgverleners in hun regio.”

Voor het Wit-Gele Kruis Limburg zijn beschermingsmiddelen schaars, waardoor de prijzen de hoogte in schieten. Johan Peeters van het Wit-Gele Kruis is enthousiast over de CDMR: “Nu deze technologie ‘proven’ is, kunnen we ze inzetten voor de decontaminatie van FFP2-maskers en herbruikbare beschermschorten voor onze thuisverpleegkundigen.” 

Hoe werkt de Clean Mask Decontamination Room?

Gebruikte beschermingsmiddelen zoals mondmaskers worden in een afgesloten ruimte opgehangen. De behandeling gebeurt met een droge mist van waterstofperoxide waardoor bacteriën, gisten en schimmels gedood worden. 

De decontaminatie-unit op de site van Laboratorium ECCA bestaat uit drie zones:

  1. Een ontvangstzone met tussentijdse opslag van de te ontsmetten mondmaskers
  2. Een zone waar het fumigatieproces gebeurt
  3. Een inpakzone waar men de ontsmette mondmaskers sorteert, labelt en inpakt

Alle mondmaskers worden onderworpen aan een visuele controle. Zo worden beschadigde of zichtbaar vervuilde maskers verwijderd. Nadien worden ze op voldoende afstand van elkaar opgehangen. 

Nu kan het vernevelingsproces beginnen. Na de ontsmettingscyclus worden indicatoren die het vernevelingseffect controleren, uitgelezen. Ook nu vindt er een visuele controle plaats in een aparte ruimte. Tot slot verpakt Laboratorium ECCA de gemarkeerde mondmaskers in zakjes en dozen. 

Enkele foto's

Foto 1: Eric Vanhees en Nadia Jansen (Jansen Cleanrooms)
Foto 2: Peter Van Eylen (GreenX)
Foto 3: Een medewerker van het Wit-Gele Kruis met een mondmasker
Foto 4: Eva en Tom Benijts (Laboratorium ECCA)

Clean Mask Decontamination Room

rsz

Streekfonds Oost-Vlaanderen
Advertentie Festival van Vlaanderen