
FAQ | CER richtlijnen
Een overzicht van de Europese CER-richtlijn (EU-richtlijn 2022/2557).
Een overzicht van de Europese CER-richtlijn (EU-richtlijn 2022/2557).
"Als verzekeraar in België willen wij natuurlijk ook onze sociale en maatschappelijke rol ten volle spelen. Langdurige afwezigheid op het werk kan je enkel concreet aanpakken aan de hand van een holistische benadering, van a tot z."
“We kunnen het ons als samenleving gewoonweg niet permitteren om níét in te zetten op preventie.”
"Preventie gebeurt ook waar zorg al aan de gang is. En daar hebben verpleegkundigen een sleutelrol.”
De echte uitdaging is niet 'te veel screening', maar meer slimme, gerichte, goed georganiseerde en toegankelijke screening. Alleen zo vermijden we dat mensen onnodig sterven aan ziekten die we op tijd hadden kunnen opsporen. Het onderscheid tussen officiële en ongepaste screening is cruciaal.
Sinds begin dit jaar zet AZ Oostende sterk in op digitale innovatie met de lancering van NeoParent, een communicatie-app die speciaal ontwikkeld werd voor ouders van baby's die opgenomen zijn op de afdeling Neonatologie.
Digitale transformatie is essentieel voor het verbeteren van toegankelijkheid en kwaliteit in de zorgsector, een visie die wordt gedeeld door Sander Bijl van BeterDichtbij en Tom Brysens van de Voka Health Community.
Verken de huidige gezondheidsstatus van België op deze uitgebreid geïnformeerde pagina.
Verken de huidige gezondheidsstatus van België op deze uitgebreid geïnformeerde pagina.
Verken de huidige gezondheidsstatus van België op deze uitgebreid geïnformeerde pagina.
Verken de huidige gezondheidsstatus van België op deze uitgebreid geïnformeerde pagina.
Verken de huidige gezondheidsstatus van België op deze uitgebreid geïnformeerde pagina.
Een overzicht van steunmogelijkheden voor de zorgsector.
Personeelstekort, financiële druk, een stijgende vraag naar zorg door de vergrijzing: onze gezondheidszorg staat voor flinke uitdagingen. Rapporten hameren erop dat we tegen 2030 top-notch zorg moeten leveren, maar wel met beperkte middelen. Digitale transformatie kan (een deel van) de oplossing zijn, vinden we bij Voka Health Community. In deze artikelenreeks laten experts hun licht schijnen over de rol van digitalisering en innovatie om de zorg van de toekomst te bouwen. Dit keer aan het woord: Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van Vlozo.
Ellen Vandenschrick begon haar carrière bij AZ Jan Portaels in 2019 als projectmanager en LEAN-coördinator. Sinds november 2023 richt ze zich voornamelijk op innovatie en nieuwe technologieën binnen het ziekenhuis. Een gesprek over haar inzichten op de huidige en toekomstige digitaliseringsprojecten van AZ Jan Portaels en de rol van digitalisering en technologie in het ziekenhuis van morgen.
Lieven Janssens (Gezondheidshuis Pioen) benadrukt het groeiende belang van een geïntegreerde aanpak binnen de gezondheidszorg. Hij stelt dat zorg niet langer enkel de verantwoordelijkheid is van traditionele gezondheidsinstellingen. Moderne zorgmodellen vereisen actieve deelname van lokale besturen en informele netwerken, wat leidt tot een effectievere en meer toegankelijke zorgverlening.
De gezondheidszorg in Vlaanderen heeft te maken met een dubbel probleem. De zorgvraag van de totale bevolking neemt toe en het aantal zorgprofessionals neemt af. Een productiviteitsgedreven aanpak is nodig om iedereen die zorg nodig heeft, te kunnen blijven helpen. Investeren in digitale zorg kan het personeelstekort in de zorgsector met een derde doen verminderen. Technologie kan zorgvragers en zorggevers ondersteunen en aanvullen. Voka doet in een nieuwe expertenpaper vijf voorstellen om de digitalisering in de zorg te versnellen.
Lost digitale zorg het productiviteitsprobleem op en in welke mate? Zorgen de investeringen voor return on investment? En niet onbelangrijk: wat is de impact op kwaliteit? In dit derde luik bekijken we de businesscase van digitale zorgprocessen. Hoe kunnen we op middellange termijn een digitale omslag realiseren die zowel zorgvragers, zorgverleners als zorginstellingen meeneemt?
Naast strategische en gerichte investeringen is de zoektocht naar schaalvoordelen essentieel. Schaalvoordelen ontstaan eerst en vooral door tussen welzijn- en zorgspelers investeringen samen te brengen. Een voldoende grote schaal laat toe expertise te bundelen, kosten te delen en dubbele investeringen te vermijden. In de meest optimale vorm zorgen schaalvoordelen ook voor een duurzaam businessmodel. Dit vraagt om innovatieve organisatievormen waarin samenwerking tussen verschillende zorgactoren de digitale transformatie een boost geeft.
Strategische investeringen in digitale transformatie kunnen enkel succesvol zijn wanneer ze deel uitmaken van een bredere hervorming van het zorgsysteem. Dit vraagt om een duidelijke visie die digitale innovatie koppelt aan organisatorische aanpassingen in de planning, erkenning en financiering van zorg.
Een digitale transformatie van welzijn en zorg biedt mogelijkheden om het productiviteitsprobleem aan te pakken. Internationaal onderzoek toont immers aan dat digitalisering en datagedreven zorgmodellen de productiviteit, de efficiëntie én de kwaliteit van zorgsystemen aanzienlijk kunnen verhogen.2,3 De Wereldgezondheidsorganisatie, de OESO en Europese Commissie, het Belgisch Kenniscentrum voor Gezondheidszorg: zowat alle grote onderzoeksinstellingen zijn het eens over het potentieel van digitale zorg.
De Belgische zorg- en welzijnssector staat op een kantelpunt. De toenemende vergrijzing en de daarbij horende groeiende zorgvraag leiden tot een structureel productiviteitsprobleem. Daardoor is een fundamentele herziening van ons zorgsysteem onvermijdelijk. Zonder fundamentele hervormingen dreigen zowel de toegankelijkheid als de kwaliteit van de zorg ernstig onder druk te komen staan. We kunnen het niet langer uitstellen om dit productiviteitsprobleem aan te pakken: er is nu dringend actie nodig.
De vraag naar zorg stijgt sneller dan het aanbod: we leven langer, maar dat maakt dat we vaker te maken krijgen met meerdere chronische aandoeningen tegelijk. Het aantal ouderen en zieken neemt bovendien sterker toe dan het aantal werkenden. Die tendens is al langer bezig en zorgt vandaag voor een verhoogde werkdruk in de zorgsector. Zorgprofessionals zetten zich dagelijks in met veel kennis van zaken en een enorm engagement. Nog harder werken gaat niet: er is een andere én slimmere aanpak nodig.
Personeelstekort, financiële druk, een stijgende vraag naar zorg door de vergrijzing: onze gezondheidszorg staat voor flinke uitdagingen. Rapporten hameren erop dat we tegen 2030 top-notch zorg moeten leveren, maar wel met beperkte middelen. Digitale transformatie kan (een deel van) de oplossing zijn, vinden we bij Voka Health Community. In deze artikelenreeks laten experts hun licht schijnen over de zorg van de toekomst. Dit keer aan het woord: Stefan Gijssels, voorzitter van het Patient Expert Center.
Maak een profiel aan voor:
Ben je Voka-lid? Dan krijg je ook: