In een tijd waarin digitale oplossingen steeds prominenter worden, kijken we naar een bedrijf dat vooroploopt in de transformatie van de gezondheidszorg: Doktr. We spraken met Jan Van Wijnendaele, Managing Director van Doktr en Jan Van Acoleyen, HR manager bij Proximus, om meer te leren over hun innovatieve aanpak en de rol van videoconsultaties in de moderne gezondheidszorg.
Een Belgische onderneming met een digitale missie
"Zoals je misschien wel weet zijn wij een Belgische onderneming," begint Jan, "een digitale speler in gezondheidszorg en we bieden videoconsultaties aan voor patiënten en zorgverleners." Het concept van zorg via een videocall klinkt voor sommigen wellicht nog futuristisch, maar voor Doktr is het inmiddels dagelijkse praktijk.
Het ontstaan van Doktr
"We zijn opgestart in volle COVID-periode," legt Jan uit. "Met als bedoeling om patiënten digitaal toegang te bieden tot de huisarts. En op die manier kunnen we eigenlijk consultaties vanop afstand mogelijk maken."
Het idee om zorg digitaal toegankelijk te maken kwam dus voort uit een noodzaak die tijdens de pandemie steeds zichtbaarder werd. Maar nu de pandemie achter ons ligt, vroegen we ons af of de oplossing die Doktr biedt nog steeds relevant is.
Relevantie na de pandemie
"COVID heeft eigenlijk een aantal uitdagingen in de gezondheidszorg blootgelegd," vervolgt Jan. "De eerste grote maatschappelijke uitdaging is de toegang tot de huisarts, die staat zwaar onder druk. Denk maar aan 75% van de praktijken die een geheel of gedeeltelijke patiëntenstop hebben ingelast." Deze uitdagingen maken het duidelijk dat de noodzaak voor innovatieve oplossingen in de zorg groot blijft, zelfs na de pandemie.
Focus op mentaal welzijn en werknemersgezondheid
Naast de druk op huisartsenpraktijken, richt Doktr zich ook op mentale zorg en de gezondheid van werknemers. "Het duurt gemiddeld vrij lang vooraleer iemand de stap durft te zetten voor zorg," vertelt Jan. "En het derde domein waar we ons op inzetten is de gezondheid van werknemers van bedrijven en de langdurig zieken."
De drempel voor psychologische zorg verlagen
"Het is een complementaire bouwsteen op de klassieke fysieke interactie," antwoordt Jan. "Met digitaal bied je eigenlijk een laagdrempeliger instapkanaal en ook de manier waarop we het hebben uitgewerkt, we werken samen met een groep van beschikbare psychologen, zorgt ervoor dat we makkelijker toegang kunnen bieden aan diegenen met een zorgvraag."
Heel wat uitdagingen maken het duidelijk dat de noodzaak voor innovatieve oplossingen in de zorg groot blijft.
Jan Van Wijnendaele, Managing Director van Doktr
De evolutie van Doktr
Sinds de oprichting van Doktr is er veel veranderd. "In de zomer van 2021 zijn we als aparte businessunit bij Proximus gestart," vertelt Jan. "Ondertussen is er al veel gebeurd, sinds de zomer van 2022 zijn we een apart bedrijf geworden waarin ook de mutualiteit, CM en Solidaris mee zijn ingestapt." Het bedrijf heeft sindsdien zijn dienstenaanbod uitgebreid en richt zich nu zowel op de consumentenmarkt als op zakelijke klanten.
Samenwerken met partners
Een cruciaal aspect van Doktr’s succes is hun samenwerking met diverse partners in het zorglandschap. "Heel belangrijk," benadrukt Jan. "Van voor de start van Doktr zijn we met veel actoren in gesprek gegaan. De mutualiteiten kwamen heel snel op ons pad. We hebben een heel belangrijke partnership met Domus Medica. We hebben een samenwerking met Cohezio." Deze samenwerkingen helpen Doktr om hun diensten verder uit te breiden en in te spelen op de uitdagingen in de gezondheidszorg.
Proximus en de gezondheid van werknemers
Ook Proximus, een van Doktr's belangrijkste partners, ziet de waarde van deze innovatieve benadering. We spraken met Jan Van Acoleyen, HR-verantwoordelijke bij Proximus, over hoe zij Doktr inzetten om de gezondheid van hun werknemers te ondersteunen. "Eigenlijk start het vanuit het belang dat we als Proximus hechten aan het welzijn van onze medewerkers," legt hij uit. "Binnen ons flexibele benefitsplan zit er een mogelijkheid om te opteren voor ambulante gezondheidszorg en binnen dat pakket zitten ook consultaties via Doktr indien medewerkers daar beroep op willen doen."
De preventieve rol van bedrijven
Waarom is dit zo belangrijk voor een organisatie als Proximus? "Kijk eens hoeveel mensen er zich vandaag eigenlijk niet op de arbeidsmarkt begeven door ziekte," zegt Jan Van Acoleyen. "Als je kijkt naar Proximus, dan vinden wij dat we hier een preventieve rol in dienen te spelen. Zodat mensen minder uitvallen en dat we eigenlijk finaal iedereen gemotiveerd, geëngageerd en gezond hebben en houden." Dit preventieve gezondheidsbeleid is stevig verankerd in de bedrijfswaarden van Proximus.