Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Hersenaandoeningen visualiseren & hierop anticiperen met behulp van Epihunter

Hersenaandoeningen visualiseren & hierop anticiperen met behulp van Epihunter

  • 03/09/2024

Tim Buckinx, CEO van Epihunter, leidt een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van technologie om het leven van mensen met neurologische aandoeningen te verbeteren. In dit interview deelt hij zijn inzichten over de missie van Epihunter, de uitdagingen die ze tegenkomen, en de toekomst van digitale gezondheidszorg.

Wat doet Epihunter precies?

"Bij Epihunter ontwikkelen we digitale technologie voor mensen met een hersenaandoening, zoals epilepsie. Het doel is om de impact van die aandoening op het dagelijkse leven te verminderen, of zelfs volledig weg te nemen," legt Tim uit. "Het idee komt voort uit een persoonlijke ervaring. Mijn zoon heeft refractaire epilepsie. Dat zette me aan het denken over hoe we met technologie verborgen signalen in de hersenen zichtbaar kunnen maken, zodat we tijdig kunnen ingrijpen."

Jullie richten je dus op neurologische aandoeningen. Hoe kan het zichtbaar maken van hersenactiviteit helpen?

"Die signalen zijn inderdaad vaak onzichtbaar voor het blote oog, wat leidt tot late diagnoses of suboptimale behandelingen. Door hersenactiviteit zichtbaar te maken, krijg je waardevolle inzichten. Met realtime AI kunnen we bovendien digitale interventies koppelen aan deze inzichten," vertelt Tim. "Bijvoorbeeld, voor jonge kinderen zoals mijn zoon, kan een eenvoudig lampje op een gsm in de klas aan gaan wanneer een aanval plaatsvindt. Zo ziet de leerkracht welke instructies of content gemist worden. Thuis kan dit bijvoorbeeld een geluidssignaal geven of de aanval automatisch filmen. Op deze manier verzamelen we ook veel data voor artsen en voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen."

We verzamelen veel data voor artsen en voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Tim Buckinx, CEO van Epihunter

De implementatie van zulke technologieën is vast niet eenvoudig. Wat waren de grootste uitdagingen?

Tim zucht even en denkt na. "Er zijn uitdagingen op verschillende niveaus. In België hebben we eigenlijk alle troeven in handen om een ideale pilotmarkt voor digitale gezondheidszorg te zijn – we hebben universiteiten en academische ziekenhuizen. Toch slagen we er niet in om dit waar te maken vanwege een gebrek aan een volwassen terugbetalingsprocedure. Maar ondanks die uitdagingen zijn we in een ontzettend boeiende fase. We ontwikkelen ons platform verder richting twee digitale therapieën. Enerzijds werken we aan een therapie om de duur en frequentie van absence-aanvallen te verminderen met behulp van geluidssignalen. Anderzijds gebruiken we dezelfde technologie voor mensen met Parkinson die last hebben van 'freezing of gait', waarbij we geluidssignalen inzetten om deze freezes te voorkomen. Dit project loopt momenteel in samenwerking met Health House, UZ Leuven en de KU Leuven, en wordt gefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant."

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?

"Ik ben heel enthousiast over wat de toekomst in petto heeft. We hopen dat onze technologie de levenskwaliteit van mensen met neurologische aandoeningen aanzienlijk kan verbeteren. Dit is nog maar het begin. De weg is lang, maar ik heb er vertrouwen in dat we een verschil kunnen maken."

Contactpersoon

Tom Brysens

Projectmanager Health Community

Ontdek meer over DigiZorg

Meer info
imu - vzw - Altez
Proximus
OV - Festival van Vlaanderen