Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voorspellen van acute verwardheid via AI: AZ Groeninge als pionier in zorginnovatie

Voorspellen van acute verwardheid via AI: AZ Groeninge als pionier in zorginnovatie

  • 06/09/2024

In de moderne gezondheidszorg spelen technologie en innovatie een steeds grotere rol. Bij AZ Groeninge zetten ze momenteel een ambitieuze stap richting de toekomst door het gebruik van artificiële intelligentie (AI) om acute verwardheid, ook wel delier genoemd, te voorspellen. Dr. Wouter De Corte, dokter intensieve zorg, en Louis Van Slambrouck, manager patientcare, vertellen hoe dit baanbrekende project vorm krijgt en welke impact het heeft op zowel de patiëntenzorg als de ziekenhuiswerking.

Delier, een groot probleem in de zorg

Delier is een acute vorm van verwardheid die vaak voorkomt bij gehospitaliseerde patiënten, vooral na operaties of op de afdeling intensieve zorg. Dr. Wouter De Corte legt uit waarom dit fenomeen zoveel aandacht krijgt: “Delier komt heel frequent voor in het ziekenhuis. We zien dat één op de vier patiënten postoperatief een delier kan ontwikkelen, en het komt ook vaak voor op de afdeling intensieve zorg, waar kritiek zieke patiënten liggen.”

De gevolgen van delier zijn ingrijpend. “Het kan de verblijfsduur in het ziekenhuis verdubbelen en verhoogt het risico op dementie en opname in een woonzorgcentrum,” aldus De Corte. Daarnaast is het ook een traumatische ervaring voor patiënten en familie. “Delier kan ertoe leiden dat een patiënt gefixeerd moet worden om zichzelf geen schade toe te brengen. Dit alles heeft ook een grote impact op de werkdruk van het zorgpersoneel en brengt hoge kosten met zich mee.”

AI als oplossing

Om het probleem van delier proactief aan te pakken, ging AZ Groeninge in zee met het Zwitserse AI-bedrijf Pipra. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van algoritmes die helpen bij de preventie van delier. Door gebruik te maken van geavanceerde voorspellingsmodellen, kan het zorgteam nu al in een vroeg stadium risico’s detecteren en preventieve maatregelen nemen.

“Het algoritme laat ons toe om een voorspelling te doen van welke patiënten het risico lopen op delier,” vertelt De Corte. “Hierdoor kunnen we sneller optreden en met preventieve maatregelen aan de slag gaan, wat niet alleen de kwaliteit van zorg verbetert, maar ook toelaat om onze middelen efficiënter in te zetten.”

De kracht van data

AI kan echter enkel goed functioneren als er voldoende en betrouwbare data beschikbaar zijn. Bij AZ Groeninge hebben ze al lange tijd ingezet op digitalisering. “We werken nauwelijks nog met papier,” legt De Corte uit. “Alle gegevens zijn gedigitaliseerd en worden geanonimiseerd via de cloud doorgestuurd naar het Zwitserse bedrijf. Op basis van deze gegevens krijgen wij een delier-score teruggestuurd, waarmee we onze zorg kunnen aanpassen aan de noden van de patiënt.”

Een van de grootste voordelen van dit systeem is het overzicht dat het biedt aan het zorgteam. “Op het dashboard van de verpleegafdeling zien we precies welke patiënten risico lopen op delier,” aldus De Corte. “Zo kunnen we gericht onze zorgverlening en middelen inzetten.”

Alle gegevens zijn gedigitaliseerd en worden geanonimiseerd via de cloud doorgestuurd naar het Zwitserse bedrijf. Op basis van deze gegevens krijgen wij een delier-score teruggestuurd, waarmee we onze zorg kunnen aanpassen aan de noden van de patiënt

Dr. Wouter De Corte, AZ Groeninge

Kosten en toekomstperspectief

Louis Van Slambrouck, manager patientcare bij AZ Groeninge, benadrukt de investeringen die het ziekenhuis doet om dit AI-project te ondersteunen. “We dragen de investering zelf, onder andere door gespecialiseerde IT-medewerkers in te zetten om het model op te bouwen en zorgpersoneel en artsen om het in de dagelijkse praktijk te integreren,” vertelt Van Slambrouck.

Maar hij gelooft sterk dat deze investering zich op termijn zal terugbetalen. “Door AI te gebruiken, kunnen we vroegtijdig ingrijpen en delier zoveel mogelijk vermijden. Dat zal niet alleen de zorguitkomsten verbeteren, maar ook de ziekenhuiskosten reduceren. Hoewel we de investering waarschijnlijk niet volledig terugverdienen, zien we wel dat het op lange termijn rendabel kan zijn.”

Innovatie in de zorg

Het gebruik van AI bij AZ Groeninge gaat verder dan alleen kostenbesparing. Van Slambrouck ziet het als een noodzakelijke stap richting innovatie in de gezondheidszorg. “We blijven als ziekenhuis investeren in nieuwe technologieën en innovaties. We hopen ook dat de overheid ziekenhuizen zal blijven ondersteunen om dergelijke projecten op te zetten, zodat de zorg in de toekomst blijft verbeteren.”

AZ Groeninge toont met dit project dat de integratie van AI niet alleen een modegril is, maar een krachtige tool kan zijn om zowel de zorgkwaliteit als de efficiëntie in ziekenhuizen te verhogen. Dr. De Corte besluit: “AI geeft ons de mogelijkheid om onze zorg te verbeteren en patiënten op een persoonlijker en effectiever niveau te helpen. Dit is de toekomst van de gezondheidszorg.”

Contactpersoon

Tom Brysens

Projectmanager Health Community

Ontdek meer over DigiZorg

Meer info
Banner belgian coast hotels oktober
imu -vzw - groep maatwerk
imu - vzw - bebat
imu - vzw - brussels airport
Proximus