Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Wie neemt de handschoen op voor Vlaamse techscene?

Wie neemt de handschoen op voor Vlaamse techscene?

  • 02/12/2022

De Vlaamse techscene gaat door woelig weer. Aandelenopties als verloningswijze voor werknemers zijn te complex en te duur, waardoor succesvolle bedrijven als Collibra naar het buitenland trekken. Nu de vergoeding via auteursrechten door de federale regering in het vuur wordt gegooid en bedrijven in januari een stevige indexatie moeten verwerken, zijn ondernemers op zoek naar iemand die de handschoen opneemt op het politiek toneel.

Collibra, de Brusselse techstart-up die als eerste Belgische starter een waardering boven 1 miljard dollar verwierf, en daarbij de mythische status van 'unicorn' verkreeg, kiest voor een verhuis naar Nederland (De Tijd, 30/11/22). De reden die daarvoor gegeven wordt, is de complexe en dure procedure om in België werknemers te verlonen via aandelenopties, een populaire manier om talent aan te trekken bij start- en scale-ups. 

“Het is opnieuw een sterk signaal dat de techscene onder druk staat,” vertelt Hilde Schuddinck directeur regio Gent bij Voka Oost-Vlaanderen. “We worden de laatste dagen en weken bestookt met vragen van bezorgde ondernemers, zowel van start- als van scale-ups. Na de vergoeding via auteursrechten die door de federale regering in het vuur werd gegooid en de stevige indexatie die eraan komt in januari, is dit opnieuw een problematiek die boven komt drijven. Jonge groeiende bedrijven lijken vandaag enkel tegenwind te vangen, terwijl ze net de motor zijn van de economie van morgen.” 

hilde
Hilde Schuddinck, directeur regio Gent

 

Aandelenopties te complex en te duur 

Het beschikbare talent is schaars vandaag voor bedrijven die op zoek gaan naar programmeurs en ontwikkelaars. De internationale concurrentie is moordend. Bedrijven moeten zich kunnen onderscheiden, willen ze sterke mensen aanwerven én aan boord houden. Aandelenopties voor werknemers zijn een courante manier om dat te doen. Jan Geers, directeur belangenbehartiging bij Voka Oost-Vlaanderen verduidelijkt: “Door talentvolle werknemers de mogelijkheid te bieden om gedeeltelijk verloond te worden via aandelenopties, geef je hen de kans om op een later tijdstip de effectieve aandelen van het bedrijf te kopen, tegen een vastgestelde prijs. Op die manier bind je je werknemers aan het bedrijf, maar geef je hen ook de kans om te delen in de winsten als het goed gaat.”

jan
Jan Geers, directeur belangenbehartiging 


België onderscheidt zich echter van de buurlanden door werknemers die hier op ingaan direct te belasten bij het intekenen op de aandelenopties, tegenover de reële marktwaarde van de uitoefenprijs van die aandelen. Dat is geen groot probleem voor bedrijven die in een opstartfase zitten, aangezien de waarde van het bedrijf dan meestal nog relatief beperkt is.

Voor bedrijven die die fase voorbij zijn, wordt het wel een huizenhoog probleem. “Op het moment dat bedrijven internationaal hun waarde beginnen te tonen moeten werknemers die hierop willen intekenen een enorme gok én investering wagen, want je bent uiteraard nooit zeker van de effectieve waarde die de aandelen uiteindelijk zullen hebben, maar je wordt er wel al op belast, stelt Geers.” 

Met aandelenopties bind je je werknemers aan het bedrijf, en geef je hen de kans om te delen in de winsten als het goed gaat. De fiscale regels in België maken dit echter erg complex en duur.

Jan Geers, directeur belangenbehartiging

Respecteer rulings voor auteursrechten

De federale regering heeft bovendien eerder dit jaar al kwaad bloed gezet bij de techsector. Met haar plannen om het bestaande fiscaal stelsel van de auteursrechten sterk in te krimpen, bemoeilijkt ze het techbedrijven op de internationale arbeidsmarkt.

“We vragen de federale regering om de belangen van de techbedrijven niet uit het oog te verliezen”, zegt Jan Geers. “De bestaande regeling is zonder twijfel een element in de federale fiscale koterij. Maar het is er wel één met een heel duidelijk en tastbaar economisch voordeel. Het stelt onze tech- en softwarebedrijven in staat om te concurreren met Amerikaanse of andere internationale hubs in de strijd om schaars talent. Noem het eerder een orangerie in plaats van een koterij”. 

Rulings -akkoorden met de fiscus over het gebruik van de uitzonderingsregel voor een bepaalde tijd- voor afloop schrappen, druist bovendien in tegen het principe van rechtszekerheid dat cruciaal is voor het ondernemersvertrouwen en het aantrekken van investeringen. “Er werden de voorbije jaren duidelijke rulingtermijnen afgesproken tussen bedrijven en de FOD Financiën, daar mag je niet zomaar aan voorbij gaan. Het zou de regering sieren om die te respecteren.”

Minister van Rimpelloze Zaken 

“We vragen ons oprecht af of er nog iemand op het politiek toneel deze sectoren als speerpunt ziet in Vlaanderen en België,” besluiten Hilde Schuddinck en Jan Geers. “Het huidige beleid en vooral het gebrek eraan doet vermoeden van niet. We hebben iemand nodig die inziet welke boost de start- en scale-ups van ons land aan onze economie geven, en voor welke drive het kan zorgen bij alle andere bedrijven. Iemand die de handschoen opneemt, met de techscene aan tafel gaat zitten en hen wind in de zeilen geeft, over alle beleidsdomeinen heen.  Een minister van Rimpelloze Zaken, dat hebben we nodig.” 

de croo
Jan Geers en Hilde Schuddinck in gesprek met premier Alexander De Croo over het manifest Rimpelloze Zaken in 2021. ©Nathalie Dolmans

 

Heb je vragen of opmerkingen over dit persbericht? Laat het ons weten.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?

Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.

Contactpersoon

Maarten Dheedene

Belangenbehartiging – Manager Duurzaam Ondernemen

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.