Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Oost-Vlaanderen staat in de top 10 meest competitieve regio’s van Europa

Oost-Vlaanderen staat in de top 10 meest competitieve regio’s van Europa

  • 30/03/2023

Oost-Vlaanderen staat in de top 10 meest competitieve regio’s van Europa volgens de EU Regional Competitiveness Index. Die index wordt om de drie jaar opgesteld op basis van 64 parameters. Voka Oost-Vlaanderen is tevreden met deze mooie erkenning en vraagt aandacht voor een aantal elementen die onder druk staan of die niet in de benchmark opgenomen werden.

De hoge plaats op de ranking hebben we in de eerste plaats te danken aan een uitstekende score op innovatie, onderzoek en ontwikkeling & de nabijheid en kwaliteit van onze onderwijs- en kennisinstellingen in onze regio. Jan Geers, manager Belangenbehartiging bij Voka Oost-Vlaanderen zegt daarover: “Die innovatiekracht is iets om erg trots op te zijn, maar die troef staat op dit moment wel onder druk, onder meer door de fiscale hervorming waar de ondersteuning voor Onderzoek en ontwikkeling of auteursrechten voor technologiebedrijven gereduceerd of afgeschaft worden.”

Een tweede verklaring voor de hoge ranking, vinden we in de sterke arbeidsmarkt. Oost-Vlaanderen is met 80% de koploper in België en heeft ook de laagste werkloosheidsgraad van ons land. “Al betekent dat in de realiteit ook dat de arbeidsmarktkrapte het hardst te voelen is bij bedrijven uit onze provincie. Onze ondernemingen hebben het erg moeilijk om arbeidskrachten (zowel hoog als laag opgeleid) te vinden. Inzetten op activering is dus een belangrijk topic om onze concurrentiekracht te behouden.” Zegt Jan Geers.
 

Loonkosthandicap 

Zoals dat gaat bij rankings en lijstjes moeten we ook hier de nodige kanttekeningen maken. “De hoge score voor Oost-Vlaanderen is een erg mooie erkenning voor de innovatiekracht in onze provincie waarvan we hopen dat het bedrijven aantrekt om zich hier te vestigen. De belangrijkste bezorgdheid van bedrijven vandaag, zit hier jammer genoeg niet in verwerkt, namelijk de hoge loonkost onder impuls van de automatische loonindexering en het gebrek aan mogelijkheden om prestatiegericht en flexibel te verlonen. Hier beter op scoren zou ons in het absolute koppeloton kunnen brengen,” besluit Jan Geers. 


 

Heb je vragen of opmerkingen over dit persbericht? Laat het ons weten.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?

Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.

Contactpersoon

Jan Geers

Manager Belangenbehartiging - Manager Communicatie

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.