Skip to main content
  • Nieuws
  • Met falen en opstaan: Katrien Devos (HRbuilders) over haar leermoment

Met falen en opstaan: Katrien Devos (HRbuilders) over haar leermoment

  • 06/09/2018

Een dikke twaalf jaar geleden startte Katrien Devos als zelfstandige in sales. Ze had een overeenkomst met een internationale onderneming voor wie ze zou gaan werken en het enthousiasme was groot. Katrien nam ontslag, lichtte haar hele netwerk in over haar project, ging een persoonlijke lening aan en smeet zich in de nieuwe uitdaging. Het contract was nog niet getekend, dat was een formaliteit, nietwaar?

HRBuilders

Niet waar. Na maar liefst vier maanden hard werken, puur op commissie, en intussen leven van de geleende centen, kreeg Katrien te horen dat de samenwerking niet door kon gaan. Een beslissingsnemer in Londen had er een stokje voor gestoken. “Op zo’n moment voel je je een mislukkeling”, getuigt Katrien. “Je hebt je hele netwerk enthousiast ingelicht, en voor je het weet, moet je alweer gaan zeggen dat het anders is gelopen.” 

Binnen de week contacteerde Katrien haar netwerk en via een agency had ze snel een eerste opdracht als HR-consultant. “Ik voelde me heel klein, maar kon niet bij de pakken blijven zitten. Een man en een gezin weet-je-wel, dat rijmt niet met schulden en blijven jammeren. Vanuit mijn ervaring was recruitment mijn vangnet en ik wilde zo snel mogelijk een inkomen. Toen ik als freelancer on site werkte, voelde ik aan dat zelfstandigen ondergewaardeerd werden en behoefte hadden aan een kwalitatief netwerk. Tijdens die twee jaar ontstond het idee voor HRbuilders. Met de hulp van mijn netwerk kwam er een minnelijke schikking en toen besloot ik om de sprong te wagen. Ik gebruikte die compensatie om mijn eerste bedrijf op te richten. Met HRbuilders heb ik trouwens onmiddellijk geïnvesteerd in (dure) contracten die voor alle partijen duidelijk en correct zijn.” 

“Life is not fair”, concludeert Katrien. Maar evenzeer:  "It doesn’t matter how many times life knocks you down. What matters is how many times you get up.“ 

Onderhandelen kan je oefenen 

Al snel na de opstart leerde Katrien een andere harde les: zij betaalde de freelancers zeer snel, terwijl de klanten, grote ondernemingen, veel langere betaaltermijnen hanteerden. “Daar heb je banken voor, dacht ik”, vertelt Katrien. “Maar ook al kon ik aantonen dat ik getekende contracten had met verschillende grote bedrijven en dus verzekerd was van de betaling op termijn, de banken weigerden mij een overbruggingskrediet. Dienstverlening is niet tastbaar, kreeg ik als antwoord, mocht je nu een machine hebben gekocht, dan konden we je wel lenen… Dit was een grote frustratie: banken stoppen met meedenken eens ze de materie minder goed kennen, en nemen gewoon géén risico’s. Een harde les: ik realiseerde me dat je failliet kan gaan als starter, zelf al ben je succesvol en heb je (veel) klanten.”   

Opnieuw bracht het netwerk van Katrien de oplossing, een bevriende ondernemer schoot voor. En Katrien paste haar manier van werken aan. “We betalen onze freelancers nog steeds tijdig (sneller dan onze klanten) en correct, wel werd de termijn realistischer. Aan de andere kant onderhandelen we grondig met de bedrijven om sneller te betalen. Houden ze vast aan hun betaaltermijnen, prima, dan werken we wel met een ander tarief. Dat is correct voor alle betrokkenen.” 

Ook hier zit een wijze les in voor elke ondernemer: “Onderhandel. Oefen jezelf in je privéleven: vanaf een aankoop van 250 euro onderhandel je. Uiteindelijk moet iedereen onderhandelen, ook een werknemer over zijn loopbaan en loon. Veel mensen zien hier tegenop. Maar het is, zeker als ondernemer, zó belangrijk. En wees creatief. Onderhandel bijvoorbeeld een voorschotfactuur.” 

Tot slot toont het verhaal van Katrien duidelijk het belang van een netwerk aan. “Ik heb altijd op lange termijn gedacht als het op netwerken aankomt. Je weet nooit waarmee je elkaar kan helpen in de toekomst, elke relatie is kostbaar en de moeite om te onderhouden.”

It doesn’t matter how many times life knocks you down. What matters is how many times you get up.

Advertentie Festival van Vlaanderen