Skip to main content
  • Nieuws
  • Johan De Vriendt: "Iedere dag valt er wel iets nieuws te beleven bij Voka Oost-Vlaanderen"

Johan De Vriendt: "Iedere dag valt er wel iets nieuws te beleven bij Voka Oost-Vlaanderen"

  • 01/02/2021

Rond de eeuwwisseling kwam Johan De Vriendt de rangen van Voka Oost-Vlaanderen versterken. Sindsdien is hij al twintig jaar lang deel van de ploeg. Eerst als persoonlijk chauffeur, nu als logistiek medewerker. “De jeugd houdt me jong met al hun dynamiek. Iedere dag valt er wel iets nieuws te beleven."

Het was niet bepaald een groot feest, maar in november vorig jaar vierde Johan zijn 20-jarig jubileum. Toen hij op 40-jarige leeftijd in dienst trad bij Voka had hij al een hele carrière achter de rug. “Ik ben een tijd lang vertegenwoordiger geweest van industriële producten maar ook van broodautomaten. Zo moest ik bakkers overtuigen om een broodautomaat te nemen. Het idee dat je jouw brood uit een machine haalt, was helemaal niet ingeburgerd.”

Op een gegeven moment was het tijd voor een nieuwe uitdaging. “In het begin van mijn professionele loopbaan was ik vrachtwagenchauffeur. Transport is iets wat me altijd heeft kunnen bekoren. Ik vind het nog altijd een van de mooiste beroepen omdat je je zo vrij als een vogel voelt. Maar het leverde soms ook stress op omdat het alsmaar sneller moest. Toen zag ik een job passeren bij de Kamer van Koophandel: persoonlijk chauffeur van de gedelegeerd bestuurder. Tijd voor een nieuwe uitdaging, dacht ik.”

VAN EXTERNE NAAR INTERNE JOB

“In de jaren die erop volgden reed ik zowat overal naartoe met Karel Uyttersprot (de vorige gedelegeerd bestuurder). We woonden in elkaars buurt en reden dagelijks samen naar het kantoor. Van glijtijd was nog geen sprake want stiptheid was een absolute must. Ter plekke stak ik vaak een handje toe bij klusjes die moesten opgeknapt worden. ‘s Avonds was er altijd wel een of andere activiteit of receptie waar Karel moest aanwezig zijn. Van een flexibele job kon je dus wel spreken.”

Johan De Vriendt
Johan als persoonlijk chauffeur van Karel Uyttersprot, toenmalig gedelegeerd bestuurder.

 

Toen Karel in 2010 Voka verliet, volgde Geert Moerman zijn functie op. “Geert woont in de buurt van het Gentse dus hij had eigenlijk niet altijd een chauffeur nodig. Mijn uren op de baan slonken zienderogen en in 2013 al helemaal, met de voltooiing van het nieuwe kantoor in Gent. Mijn job veranderde naar een interne functie en nu help ik fulltime logistiek mee. Ik heb even getwijfeld of het wel iets voor mij was, maar de dankbaarheid die je van collega’s krijgt, gaf toch de doorslag om te blijven. Het werk dat ik verricht, is meestal achter de schermen en valt minder op. Maar eigenlijk ben ik de hulp van een 50-tal collega’s. En dat soms tegelijkertijd (lacht).”

KLAAR VOOR 2021

“Er is nog geen enkele dag geweest dat ik met tegenzin ging werken. Ik haal enorm veel voldoening uit mijn job en dat komt ook deels door de organisatie waarvoor we werken. Elke dag is anders en de collega’s geven zich voor de volle 100%. Hoewel ik al bij de oudere garde zit, houden de jonge collega’s me jong met al hun dynamiek.”
Met zijn pensioen is Johan helemaal nog niet bezig. “Normaal gezien zou 2022 mijn laatste werkjaar worden, maar daar denk ik bewust nog niet aan. Ik bekijk alles van dag tot dag. Dat is mijn levensfilosofie, net als mensen met het nodige respect behandelen en iedereen zijn/haar tijd waarderen.”

“Als alles goed gaat, openen we binnenkort het nieuwe kantoor in Aalst en dat is iets waar ik echt wel naar uit kijk. Ik ben Voka dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen. Laat 2021 maar komen want ik ben er klaar voor.”