Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • AI4 Your Business brengt kruim AI-experts bij elkaar in Gent

AI4 Your Business brengt kruim AI-experts bij elkaar in Gent

  • 17/03/2022

Voka voerde bij meer dan 900 Vlaamse ondernemingen een digitale doorlichting uit. Die digitale quickscan levert een beeld op van hoe digitaal matuur onze ondernemingen zijn. Uit de resultaten blijkt dat er nog veel verbetering mogelijk is. Dat het ook anders kan bewijst Voka Oost-Vlaanderen samen met het AI4 Your Business initiatief, dat industrieleiders, datawetenschappers en beleidsmakers bij elkaar bracht in de Gentse Sint-Pietersabdij. 

De digitale maturiteit van Vlaamse bedrijven is ondermaats: 7 op de 10 ondernemingen heeft nog steeds geen actieplan om werk te maken van de digitale transformatie. En 6 op de 10 ondernemingen heeft geen digitale beveiligingsstrategie. Daarnaast leert de recent gepubliceerde AI-barometer ons dat Vlaamse ondernemingen nog heel wat stappen kunnen zetten inzake artificiële intelligentie (AI). Drie op de vier Vlaamse bedrijven maakt geen enkel gebruik van AI-technologie.

Oost-Vlaamse bedrijven staan klaar om de AI-transitie te ondersteunen

Dat het implementeren van AI ook voor Vlaamse bedrijven mogelijk is bewijst AI4growth is de gemeenschap van AI-stakeholders in Vlaanderen. De leden zijn leveranciers van AI-technologie, bedrijven die op zoek zijn naar AI-toepassingen en bedrijfs- en academische experts en talent. Bedrijven zoals ML2 Grow, Robovision, Delaware, ML6, In The Pocket  en Crunch Analytics zijn slechts enkele onder hen die hier strategisch op inzetten.

We zijn ons bewust van de uitdagingen die in het verschiet liggen van heel wat ondernemingen,” stelt Hilde Schuddinck, Regiodirecteur Gent en manager start- en scale-ups bij Voka Oost-Vlaanderen. “Maar de technologie is er en de bedrijven staan klaar om voor die uitdagingen concrete oplossingen aan te reiken. We doen vanuit Voka onze uiterste best om deze transitie maximaal te ondersteunen en te versnellen. Ze zal cruciaal zijn voor het succes van de bedrijven in de komende jaren.”

Gent is AI-hoofdstad van België

Ons land telt 775 start-ups en scale-ups die met artificiële intelligentie (AI) werken, goed voor ruim 15 procent van het totale aantal Belgische digitale groeibedrijven.

Het grootste aantal AI-spelers is actief in Vlaanderen (515 of 67 procent), met de stad Gent op nummer één. Het Brussels Gewest huisvest meer dan 140 AI-bedrijven (18 procent), terwijl Wallonië er 115 telt (15 procent).
 

ai
© Alex Knight on Unsplash

 

Voka aanbod

Voka versterkt zijn aanbod om ondernemingen bij te staan in de digitale transformatie.

Het nieuwe programma Voka Tech@venture met de steun van VLAIO biedt technologische scale-ups alle kansen om internationaal door te breken. 

In de Voka Digihubs kunnen KMO’s die zelf niet over een onderzoeksafdeling beschikken digitale oplossingen komen uitdenken en testen. De Voka digihubs zijn een samenwerking tussen 28 Vlaamse kennisinstellingen, EFRO en VLAIO.

Voka Digichange neemt ondernemingen mee op een langdurig traject om je onderneming en je medewerkers digitaal te versterken. Voka Digichange wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van ESF. 

Daarnaast zijn er ook nog begeleidingstrajecten rond AI en Cybersecurity.

Meer info over het Voka-aanbod via Voka Digitaliseren.
 

Contactpersoon

Hilde Schuddinck

Gedelegeerd Bestuurder

Belangenbehartiging

Voka verdedigt jouw belangen op alle beleidsniveaus. Via analyses, opinies en positieve samenwerkingen werken we elke dag aan een gunstiger bedrijfsklimaat.

Lees meer