Skip to main content
 • Voka Digichange
Voka Community -

Voka Digichange

Voka Digichange

Werk aan je digitale strategie en organisatie

Werk aan je digitale strategie en organisatie 

Ondanks het enorme belang van digitalisering hinkt België nog steeds achterop ten opzichte van de rest van Europa, blijkt uit de DESI-index (2020). Daarom lanceert Voka een begeleidingstraject om ondernemingen te sensibiliseren en te ondersteunen in hun digitale omslag.

ESFAI

Waarom digitaal transformeren?

In het kader van het Plan Samen Groeien wil Voka ondernemers ondersteunen bij de digitalisering van hun organisaties. Dat is nodig omdat slechts een minderheid van de Vlaamse ondernemingen op dit moment bezig is met het uitwerken van een plan om digitaal te transformeren en zo te kunnen groeien. Nochtans is digitale transformatie de enige weg om competitief te kunnen blijven. We staan aan het begin van een digitaal tijdperk, met als motor allerlei innovaties en technologieën die razendsnel evolueren. Dit ontwricht de huidige businessmodellen en bedrijfstakken, waardoor elke organisatie moet nadenken over die digitale transformatie en de manier waarop medewerkers hier een cruciale rol moeten vervullen.

Zo mislukt 1 op de 4 digitale trajecten omdat de noodzakelijke kennis niet aanwezig is en medewerkers niet actief betrokken worden. En wist je trouwens dat slechts 1 op 10 bedrijven gebruik maakt van de mogelijkheden van AI? Maar ook dat 90% wél overtuigd is van het belang van digitale innovatie, maar de nodige investeringen vaak achterblijven? Wie morgen nog wil meespelen, moet vandaag de digitale transformatie actief aangaan.

Interesse in het traject?
Neem contact op voor meer informatie of meld je aan voor een intake.
 

Durven innoveren is van cruciaal belang voor de wereld van morgen. Elke organisatie zal vroeg of laat te maken krijgen met een noodzakelijke digitale transformatie.

Traject

Voka Digichange is een leidraad en actieplan om gestructureerd en systematisch het digitaal transformatieproces te doorlopen. Op basis van een opleidingstraject ondersteunt en coacht Voka ondernemers die bereid zijn om nu de stap te nemen naar een digitale toekomst.

Een overzicht van alle aspecten die komen kijken bij een digitale transformatie van een organisatie: 

Voka Digitaal Transformatie Traject onderdelen


We bieden een langdurig begeleidingstraject aan (3 jaar), waarbij we expertise en kennis tot bij jouw organisatie brengen. 

We identificeren de situatie as is en de situatie to be, waarop we een roadmap opstellen voor een digitaal transformatieplan op maat om die twee situaties naar elkaar toe te laten groeien. Aangezien menselijk kapitaal een cruciale factor is voor het succesvol digitaal transformeren, besteden we hier grote aandacht aan. Daarbij schakelen we experts in, bouwen we een ecosysteem op en zetten we een lerend netwerk op om inspiratie en kennis te delen met elkaar.

Gedetailleerd stappenplan

Intakegesprek (1u) 

 • Bekijken indien de case voldoende gemotiveerd is en wel degelijk gaat over elementen met een relevante HR insteek. 

Ontwikkeling digitaal actieplan (3 dagen) 

 • Bepaling To Be situatie: waar wil de onderneming binnen 3 jaar staan?
 • Analyse van de AS IS -situatie: waar staat de onderneming nu? 
 • GAP analyse: welke initiatieven zijn nodig voor de digitale transformatie?

Begeleiding actieplan (0.5 dag - 3 keer per jaar) 

 • Tussentijdse opvolging en adviesmomenten. 
 • Toeleiding naar het ecosysteem van aanbieders, bijhorende initiatieven of opleidingen.
 • Continue aanspreekpunt voor al je digitaliseringsvragen.

Evaluatie (0.5 dag per jaar) 

 • Klankbord van ervaren experten op maat.
 • Uitreiking certificaat & incentives. 

Voor wie?

Elke organisatie - ongeacht de grootte of sector - kan deelnemen indien die:
•    Gemotiveerd is om digitaal te transformeren
•    Het belang van het menselijk kapitaal erkent in een veranderingsproces
•    Een engagement vanuit de volledige onderneming kan voorleggen
•    De huidige werking van het bedrijf in vraag durft stellen
•    Op een onbevangen manier naar de toekomst wil kijken en het hokjesdenken wil overstijgen

Neem contact met ons op voor een intakegesprek

Digitale transformatie met Voka

 • Begeleiding & ondersteuning
 • Coaching
 • Doorverwijzing naar relevante leveranciers
 • Matchmaking met experten
 • Sterk netwerk 

Ontdek ons volledig digitaliseringsaanbod

Wat kost het?

De kostprijs voor deelname aan Voka Digichange bedraagt €3800, zowel voor leden als niet-leden van Voka.

Partners

Het Voka Digitaal Transformatie Traject is ontwikkeld in samenwerking met:

Knowhow op het gebied van extreme klantgerichtheid, innovatie in het digitale tijdperk, digitale visie en strategievorming, business model change, digital leadership, sales en marketing.

 • Cegeka – Anik Stalmans & Thibaut Heeren

Europese aanbieder van IT-oplossingen. Cegeka helpt organisaties om een efficiënte en gepersonaliseerde ervaring te creëren voor hun klanten, consumenten, medewerkers en burgers, steeds met aandacht voor de impact van technologie op menselijk kapitaal.

Expertisecentrum op het vlak van organisatieontwerp en helpt organisaties om slagvaardiger te worden en meer werkbaar werk te creëren in een steeds meer onvoorspelbare werk- en maatschappij context.

 • MINT – Ward Decraemer

Ondersteunt organisaties bij het uittekenen en implementeren van hun groei- en verandertraject. Interventies zijn zowel gericht op de culturele (visie, leiderschap, team- en individuontwikkeling) als op de structurele elementen (processen, organisatiestructuur, HR-systemen) van organisatieontwikkeling. 

Meer lezen over digitaliseren

Bekijk ons themadossier De Digitale Versnelling

Data zijn voor Ahlers cruciaal om een dienstverlening op maat te kunnen leveren.
Nieuws

De aanpak van Ahlers: data cruciaal voor dienstverlening op maat

Door innovatie en globalisatie worden supply chains steeds complexer én gevoeliger voor allerlei externe factoren. Cyberattacks die kristische systemen targeten of schade en diefstal tijdens transporten verstoren de keten ernstig en maken risicomanagement absoluut noodzakelijk. Daarom ontwikkelde logistiek expert Ahlers samen met IoT-developer Bagaar een realtime IoT based security solution dat ingezet wordt bij het organiseren van transporten die risico lopen op diefstal. De data die daaruit voortvloeien zorgen voor een veiligere, goedkopere en proactievere transportketen. 

Rik Vera
Nieuws

Rik Vera, Nexxworks: “Digitaal transformeren? Gewoon doen!”

Volgens digitaal expert Rik Vera zouden de grote jongens als Amazon en Bol.com best bang zijn voor de kruidenier op de hoek, en niet omgekeerd. En mochten de taxichauffeurs elke dag nagedacht hebben hoe ze de frustraties van de klant hadden kunnen omzetten in ‘delight’, dan had een bedrijf als Uber niet zoveel kansen gekregen. Verrassende inzichten van een digitale coach die predikt dat alle bedrijven de digitale transformatie moeten omarmen in een wereld waar online en offline steeds meer divergeren. “Je moet durven het ‘klein’ te zien.”
 

Digitale Quick Scan
Nieuws

Hoe digitaal is jouw bedrijf? Doe de digitale quick scan.

Onze samenleving digitaliseert aan een sneltempo. Digitale technologieën zoals het gebruik van big data en artificiële intelligentie hertekenen de industriële productie en dienstverlening. Als bedrijf kun je maar beter mee zijn. Maar hoe weet je nu of je al voldoende mee bent op digitaal vlak? Welke maatregelen moeten er nog in het bedrijf genomen worden en hoe ga je ermee aan de slag? Dankzij de digitale scan van Voka en Deloitte geraak je al aardig op weg.