Innovatie is een absolute must voor de groei van je bedrijf. Innoveren is niet alleen je producten en diensten vernieuwen, maar evengoed nieuwe materialen en moleculen ontwikkelen, nieuwe business modellen vormgeven, nieuwe processen invoeren, digitaliseren en zo veel meer.
Enkele van onze topprioriteiten en -verwezenlijkingen:
1. Naar een structurele innovatiesteun van meer dan 3%
In 2019 sprong Vlaanderen eindelijk over de lat van 3% van het bbp dat geïnvesteerd wordt in onderzoek en ontwikkeling. Toch is het te vroeg voor hoeraberichten, want de inspanningen moeten permanent volgehouden worden en zijn momenteel nog te ongelijk verdeeld. Zo droeg de private sector voor 2,55% bij en de overheid slechts voor 0,80%. Voka blijft daarom ijveren voor extra inspanningen van de overheid. Lees meer.
2. Naar een versnelde uitrol van 5G
Met de uitrol van 5G lopen we inmiddels meerdere jaren achter op de voorlopers. Met de geplande federale spectrumveiling medio 2022 kunnen we gelukkig bijna starten met het opzetten van het 5G-netwerk, maar toch zijn er nog verschillende struikelblokken die een snelle én volledige 5G uitrol in de weg staan (e.g. het moeizame vergunningsbeleid en de toenemende taksen op de zendmasten). Voka blijft hameren op het aanpakken van deze struikelblokken zodat zowel bedrijven als de burger snel kunnen genieten van de vele opportuniteiten van het 5G netwerk. Lees meer.
3. Naar een cultuur en strategie van datadeling
Het belang van data binnen digitale transformatie kan niet voldoende benadrukt worden. Dit ontgaat ook de overheid niet en meerdere overheidsinstanties hebben inmiddels een datastrategie en bijhorende activiteiten gelanceerd. Voka juicht deze initiatieven toe maar probeert deze strategieën en activiteiten mee te sturen naar een optimale invulling. Lees meer.
4. Naar een optimale invulling van de impulsprogramma’s AI en CS
In 2019 lanceerde de Vlaamse overheid twee impulsprogramma’s rond artificiële intelligentie en cybersecurity met als doel om deze technologieën verder te ontwikkelen in Vlaanderen en zijn ingang te laten vinden in de integrale samenleving. Voka is structurele partner binnen deze programma’s en zorgt ervoor dat ze een goede invulling en opvolging kennen. Lees meer.
5. Vlaanderen als anker- en broedplaats voor snelle groeiers
Al langer dan vandaag benadrukt Voka het belang van snelle groeiers. Zij dragen immers het meest bij aan de netto jobcreatie en zorgen voor de nodige economische dynamiek. Helaas bestaan er in ons land én Europa nog enkele hinderpalen die hun groei in de weg staan. Voka maant de verschillende overheden dan ook aan om hierrond actie te ondernemen. Lees meer.
6. Naar een optimaal ecosysteem voor innovatie
In Vlaanderen gebeurt heel wat rond innovatie en zijn we wereldtop in een aantal onderzoeksdomeinen zoals biotechnologie, health, machinebouw, … en kennen we heel wat beloftevolle snelle groeiers. Toch worden er kansen gemist en zakken we in een aantal internationale rankings weg. Voor Voka is het daarom van prioritair belang om deze zwakheden aan te pakken. Lees meer.
Publicaties
contact
Contact

Dieter Somers
Expert Digitale Transformatie, Teamlead Competitiviteit
Full bio of Dieter Somers
Gerelateerde artikels

"Elk woord werd gewikt en gewogen, maar we kozen radicaal voor transparantie”
“Binnen het uur zaten we rond de tafel. Je voelt meteen: dit is serieus. Niet enkel IT, maar ook communicatie, juridische diensten en management moesten schakelen.”

Cybersecurity groeit in Vlaanderen aan beide fronten
In een sterk geconnecteerde wereld en een groeiende afhankelijkheid van digitale netwerkinfrastructuur wordt cyberveiligheid steeds belangrijk. Cyberaanvallen komen niet alleen vaker voor, ze worden ook steeds geavanceerder en vaak aangedreven door AI-systemen.

6 aandachtspunten om de cybersecurity in Vlaanderen te versterken
In een sterk geconnecteerde wereld met een groeiende afhankelijkheid van digitale infrastructuur wordt cyberveiligheid steeds belangrijk. Zeker nu cyberaanvallen niet alleen frequenter voorkomen, maar ook steeds geavanceerder worden. Hoe kunnen we slim en veilig omgaan met die uitdagingen? Met deze 6 aandachtspunten versterken we de cybersecurity in Vlaanderen.

Hoe cyberaanvallen het bedrijfsleven in Vlaanderen beïnvloeden
Dit artikel belicht de impact van cyberaanvallen op het bedrijfsleven in Vlaanderen en biedt inzichten in hoe bedrijven zich effectief kunnen beschermen.

Het opstellen van een effectief Incident Response Plan voor mogelijke cyberincidenten
Een goed ontworpen incident response plan (IRP) is essentieel om snel en efficiënt te reageren op beveiligingsincidenten en de impact ervan te minimaliseren.

De meest voorkomende cyberdreigingen voor ondernemingen
Dit artikel biedt een overzicht van de meest voorkomende cyberdreigingen waarmee bedrijven vandaag de dag worden geconfronteerd.

Generative AI als gamechanger in de industrie
Thomas Kusmirczak, data en AI lead bij Yitch, is expert op het gebied van Generative AI binnen de industrie. "Generative AI stelt ons in staat om productieprocessen te optimaliseren en waardevolle inzichten te genereren die anders moeilijk te verkrijgen zouden zijn."

Verplichtingen AI Act: alles wat jouw onderneming moet weten
Na drie jaar onderhandelen is de AI Act op 1 augustus 2024 in werking getreden. Deze verordening heeft als doelstelling om een 'verantwoorde' ontwikkeling en uitrol van AI in de EU te bevorderen door duidelijke eisen en verplichtingen te stellen voor specifieke AI-toepassingen.

Vlaamse kmo’s kunnen productiever worden dankzij generatieve AI
De komst van artificiële intelligentie biedt grote groeikansen aan ondernemingen. De toepassing van generatieve AI zou de productiviteit van (kennis)medewerkers met maar liefst de helft kunnen laten toenemen. Voka en Antwerp Management School (AMS) bieden nu ook kmo’s de kans om op de snel voortrijdende AI-trein te stappen. Met de steun van VLAIO bieden ze opleidingstrajecten aan. De opleiding biedt kmo’s de kans om de kracht van generatieve AI te integreren in hun bedrijfsvoering en zo hun digitale transformatie te versnellen.

Eén derde van personeelstekort in de zorg kan weggewerkt worden door digitalisering
De gezondheidszorg in Vlaanderen heeft te maken met een dubbel probleem. De zorgvraag van de totale bevolking neemt toe en het aantal zorgprofessionals neemt af. Een productiviteitsgedreven aanpak is nodig om iedereen die zorg nodig heeft, te kunnen blijven helpen. Investeren in digitale zorg kan het personeelstekort in de zorgsector met een derde doen verminderen. Technologie kan zorgvragers en zorggevers ondersteunen en aanvullen. Voka doet in een nieuwe expertenpaper vijf voorstellen om de digitalisering in de zorg te versnellen.