Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 08/05/2025

In een sterk geconnecteerde wereld en een groeiende afhankelijkheid van digitale netwerkinfrastructuur wordt cyberveiligheid steeds belangrijk. Cyberaanvallen komen niet alleen vaker voor, ze worden ook steeds geavanceerder en vaak aangedreven door AI-systemen.

Digitale kloof tussen kmo’s en grote bedrijven 

Volgens de recent gepubliceerde cybersecurity-barometer, was bijna de helft (45,8%) van de Vlaamse ondernemingen in 2024 slachtoffer van een cyberaanval. 1 op de 10 van deze aanvallen was ook succesvol, wat resulteerde in schade voor het getroffen bedrijf. Bijna de helft van de respondenten (42,8%) geeft aan dat een gebrek aan opleiding en bewustwording onder het personeel het grootste cyberrisico vormt. Hoewel een grote meerderheid van de bedrijven (71%) denkt goed beschermd te zijn tegen cyberaanvallen, blijkt vooral bij kmo's dat de procedures en maatregelen vaak ontoereikend zijn. Met andere woorden, er bestaat nog steeds een aanzienlijke digitale kloof tussen grote en kleine ondernemingen.  

Ook de Digitale Quick Scan van Voka, ondertussen ingevuld door een paar duizend ondernemingen, schetst eerder een somber beeld: bijna 6 op de 10 ondernemingen die de scan hebben ingevuld beschikt niet over een adequaat veiligheidsbeleid om cybersecurity gestructureerd aan te pakken.  
 

Vlaamse cijfers blijven alarmerend: bijna 1 op de 2 ondernemingen is slachtoffer van een cyberaanval volgens de cybersecurity-barometer.

Dieter Somers, Expert Digitale Transformatie

Hoopvolle signalen: meer aandacht én middelen voor cybersecurity 

Gelukkig zien we ook positieve tendensen. Volgens de CS-barometer nemen immers steeds meer ondernemingen actie en groeit het IT-budget voor cybersecurity, dat nu gemiddeld 22% van het totale IT-budget beslaat. De helft van de bedrijven gaf evenveel budget uit aan cybersecurity als in 2023, terwijl de andere helft meer uitgaf dan in 2023. De barometer toont eveneens aan dat er een toename is in het belang en de prioriteit die wordt toegekend aan een effectief cybersecuritybeleid. 1 op de 4 klanten oefent meer druk uit om cyberveiligheid te, en zo’n 1 op de 3 schakelt al snel gespecialiseerde cybersecurity-dienstverleners in bij problemen. 

Ook uit de Voka Digitale Quick Scan blijkt dat het percentage ondernemingen zonder digitale beveiligingsstrategie aan het afnemen is. De vele sensibiliseringsacties van Voka en partners lijken stilaan hun vruchten af te werpen. 

Vlaamse overheid stelt verschillende ondersteuningsmaatregelen ter beschikking 

Ook de overheid erkent het belang van cybersecurity en heeft meerdere ondersteuningsmaatregelen gelanceerd om de adoptie te bevorderen. Zo kunnen kmo’s bijvoorbeeld gebruikmaken van een verhoogd steunpercentage binnen de kmo-portefeuille. Dit betreft dan de aankoop van opleidingen en adviesdiensten ter ondersteuning van het invoeren van een cybersecurity-plan (steunpercentages tot 45% zijn mogelijk). Daarnaast kunnen kmo’s, maar ook grotere ondernemingen die onder de NIS-2 regulering vallen gebruik maken van de cybersecurity verbetertrajecten om hun onderneming te versterken. Tijdens deze verbetertrajecten kunnen ondernemingen via erkende cybersecurity-dienstverleners tot 50% van de kosten van de externe begeleiding laten terugbetalen door de overheid. Ook Voka-leden zoals CGK Group en INNI Group maakten hiervan gebruik en zorgden voor een positieve getuigenis. 

Hoe kan Voka jou helpen?

Voka zet sterk in op cybersecurity en speelt een actieve rol in het versterken van de digitale weerbaarheid in Vlaanderen. Zo hebben we al mede gezorgd voor de lancering van het Vlaams Beleidsplan Cybersecurity in 2019. Daarnaast zetten we in op het thema via allerhande ondersteuningstrajecten. Dit kan gaan van eerstelijnsadvies, tot info – en inspiratiesessies, coaching en lerende netwerken. Bovendien zitten we stevig vertakt in relevante ecosystemen en kunnen we gericht doorverwijzen naar private dienstverleners of kennisinstellingen indien nodig. 
 

Contactpersoon

Dieter Somers

Expert Digitale Transformatie, Teamlead Competitiviteit

imu - vzw - slimstock
imu - vzw - opt
ING
Orange
Logo SD Worx