We staan in Vlaanderen voor heel wat milieu- en klimaatuitdagingen. Het aanpakken van deze uitdagingen zal ook een invloed hebben op de bedrijfsvoering. En om aan alle uitdagingen te kunnen voldoen, staan ons nog vele grote bouw- en infrastructuurprojecten te wachten, wat in Vlaanderen geen evidentie is. Voka volgt dit dan ook op de voet op.
Enkele van onze voornaamste topprioriteiten en -verwezenlijkingen
1. Meer circulaire economie
De transitie naar circulaire economie is een belangrijke hefboom om de milieu- en klimaatuitdagingen aan te gaan. Minder grondstoffen gebruiken, grondstoffen langer in de keten houden door hergebruik, recyclage en nieuwe businessmodellen zijn hierbij belangrijke begrippen. Hierover lopen heel wat initiatieven. Lees meer.
2. Naar een duurzaam en robuust waterbeleid
De Europese Kaderrichtlijn Water beoogt tegen 2027 een ‘goede’ ecologische toestand van de waterlopen en het grondwater. Via het Wezerstappenplan wordt de impact van bedrijfslozingen op de kwaliteit van de waterlopen gemeten. Daarnaast worden we meer en meer geconfronteerd met terugkerende droogteperiodes. Als we deze willen voorkomen, is er nood aan een structurele aanpak waarbij waterbevoorradingszekerheid een prioriteit is voor Voka. Lees meer.
3. Naar een rechtszeker normenkader
We staan in Vlaanderen en Europa bij uitbreiding voor heel wat milieu-uitdagingen. Zo legt Europa ons doelstellingen op om de ‘goede’ toestand te halen van water- en luchtkwaliteit… Daarnaast moeten er eveneens oplossingen gezocht worden voor de emerging contaminents’ (mogelijk schadelijke stoffen) in de verschillende milieucompartimenten. Vanuit Voka streven we naar een rechtszeker normenkader. Lees meer.
4. De Omgevingsvergunning optimaliseren
De Omgevingsvergunning moest komaf maken met absurde toestanden waarbij adviezen en vergunningsbeslissingen binnen één project elkaar tegenspraken. Maar 4 jaar praktijkervaring leert ons dat nieuwe procedures ook voor nieuwe problemen zorgen. In 2021 volgde een evaluatie van het omgevingsvergunningendecreet en verschillende verbetervoorstellen van Voka werden overgenomen in de conceptnota van februari 2022 van de Vlaamse regering over de hervorming van de omgevingsvergunning. Lees meer.
5. Ruimtelijke ordening: visie en planning
De strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) van 2018 geeft de krijtlijnen weer van een nieuw ruimtelijk beleid: we moeten meer doen met minder ruimte zodat we open ruimte maximaal kunnen vrijwaren. Voka onderschrijft deze ruimtelijke ambities met weliswaar de belangrijke kanttekening dat deze ruimtelijke doelstellingen streefdoelen horen te zijn en geen absolute drempels. Lees meer.
6. Stikstof terugdringen, rekening houdend met geleverde inspanningen
De Vlaamse regering zette met haar conceptnota van 23 februari 2022 een belangrijke stap richting een broodnodig definitief stikstofkader dat voor meer rechtszekerheid moet zorgen. Voka staat achter de beslissing om bij het nemen van maatregelen een onderscheid te maken tussen verschillende sectoren waarbij rekening wordt gehouden met de al geleverde inspanningen en de kostenefficiëntie van maatregelen in verhouding tot de mogelijke milieuwinsten. Lees meer.
Publicaties
Contact
Contact

Steven Betz
Business Development Manager Oosterweelverbinding
Full bio of Steven Betz

Katelijne Haspeslagh
Expert Milieu en Klimaat
Full bio of Katelijne Haspeslagh
Gerelateerde artikels

Hoe anticipeer je als onderneming op droogte?
De grondwaterreserves die we de afgelopen jaren hadden opgebouwd zijn alweer volledig tenietgedaan. We evenaren het historisch neerslagtekort van 1976 en dit laat zich voelen in onze watervoorwaarden. Hoe anticipeer je als onderneming op droogte?

Wijziging impactbeoordeling voor de lozing van bedrijfsafvalwater
Bij vergunningsaanvragen voor lozing van bedrijfsafvalwater wordt de impact van die lozing op het ontvangende water beoordeeld. VMM gebruikt daarvoor sinds 2021 het zogenaamde Wezer-stappenplan. Om de vergunningsaanvragen en adviezen voldoende juridisch robuust en toekomstgericht te kunnen onderbouwen, in lijn met de Europese Kaderrichtlijn Water, was een bijsturing nodig. VMM stuurde het stappenplan grondig bij en vernieuwde haar tools voor de impactberekening. De wijzigingen gaan in vanaf 1 juni 2025.

Lancering nieuwe Voka Paper: 'Ruimte om te ondernemen'
Vlaanderen staat op een kantelpunt. Terwijl onze buurlanden strategisch investeren in ruimte voor ondernemerschap, dreigt Vlaanderen zichzelf klem te zetten. Bedrijven die willen uitbreiden, herlokaliseren of een nieuwe locatie zoeken, botsen steeds vaker op een muur van ruimtegebrek.

Voka studie: binnen 2 jaar alle beschikbare bedrijfsgrond opgebruikt in Vlaanderen
Ondernemingen kunnen vandaag amper uitbreiden in Vlaanderen omdat er een tekort is aan bedrijventerreinen. Een nieuwe paper van Voka wijst uit dat binnen twee jaar elke beschikbare hectare bedrijfsgrond opgebruikt zal zijn.

Voorkom Nederlandse toestanden op het net
Eind maart stelden de elektriciteitsnetbeheerders Fluvius en Elia hun versterkte actieplannen rond congestiebeheer voor. Voor het eerst communiceerden zij over het aantal industriële elektriciteitsaansluitingen die niet zomaar aangesloten kunnen worden omwille van netcongestie. Concreet gaat het bij Fluvius, de distributienetbeheerder, om zo’n twintig aanvragen, terwijl Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, 15 dossiers meldt.

4 aandachtspunten voor een competitieve waterfactuurhervorming
Water is van essentieel belang. En toch blijft Vlaanderen achter door onvoldoende investeringen en middelen. Terwijl waterkwaliteit en klimaatverandering dringende actie vragen, schiet de financiering tekort. De aangekondigde hervormingen bieden kansen, maar mogen de lasten niet doorschuiven naar onze bedrijven.

Waarom vandaag investeren in duurzaam watergebruik de basis voor morgen legt
Vlaanderen kampt met een structurele droogteproblematiek, versterkt door klimaatverandering en toenemende watervraag. Vooral de industrie, als grootste watergebruiker, speelt een cruciale rol in duurzaam waterbeheer. Bedrijven zetten steeds meer in op efficiënt watergebruik, hergebruik en alternatieve waterbronnen. Om droogte te bestrijden en de economie veerkrachtig te houden, is een structurele en collectieve aanpak nodig. Acties zoals watermonitoring, hergebruik en samenwerking tussen bedrijven kunnen een groot verschil maken.

“Laat gezond verstand primeren in milieudossiers”
De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 Vlaamse sector- en werkgeversfederaties, roepen het Vlaamse bestuursniveau op om in milieudossiers meer gezond verstand aan de dag te leggen.

Gemengde vergunningscommissie moet vergunningenknoop ontwarren
Voka pleit ervoor dat deze commissie de vergunningenknoop aanpakt gebaseerd op drie pijlers.

Von der Leyen II: tijd voor actie met een Clean Industrial Deal
De start van de tweede Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen markeert een cruciaal moment voor de Europese Unie. Na maanden van politieke debatten en onderhandelingen, is het tijd voor concrete beleidsacties. Een van de meest urgente prioriteiten is de lancering van een Europese Clean Industrial Deal in de eerste 100 dagen, zoals eerder dit jaar benadrukt in de Antwerp Declaration. In dit artikel belichten we drie prioriteiten die essentieel zijn op korte termijn voor het succes van deze deal: financiering van de transitie, betere regelgeving en concurrerende energieprijzen.