Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 3 vragen, 2 ondernemers, 1 leiderschapstraject

3 vragen, 2 ondernemers, 1 leiderschapstraject

  • 11/01/2023

Bart Menschaert en Dirk Van Maele zitten momenteel samen in Plato Leadership, een traject voor zaakvoerders die willen werken aan hun leiderschapskills. Ze krijgen elke drie dezelfde vragen. Lees hieronder hun antwoorden. 

Bart Menschaert

Waarom heb je besloten om deel te nemen aan Plato Leadership?

“In 2021 volgde ik het Plato traject SMarketing onder begeleiding van Inya Synhaeve. Ik vind het Plato concept TOP en dus wou ik wel een ander traject volgen maar wist niet meteen welke nuttig voor me zou zijn. Toen vroeg ik Inya wat zij denkt dat ik nu nodig heb of bij welke groep ze me zag passen. Het Leiderschapstraject kwam meteen ter sprake. Ik ging ervoor!”

Bart Menschaert

Wat is tot nu toe de grootste toegevoegde waarde geweest van het traject?

“De sessie waar het boek van Covey ‘de 7 eigenschappen voor effectief leiderschap’ aan bod kwam was voor mij een sessie die me meest is bijgebleven. Ik had het boek in het verleden wel eens gelezen en besloot de basisprincipes eens opnieuw door te nemen zodat er nu andere zaken zouden bijblijven dan toen. 
Elke ondernemer past bewust of onbewust die eigenschappen toe, maar door er eens in groep bij stil te staan, hoor je hoe anderen er mee omgaan en wat ze er van toepassen. Die interactie en zelfreflectie brengt me tot nieuwe inzichten om dagelijks mee aan de slag te gaan.”

Welke dingen heb je al concreet geleerd en toegepast in je bedrijf?

“In de sessie van effectief leiderschap kwam ook het ‘actief luisteren’ aan bod. Hoe dit te doen met als doel te luisteren zonder te oordelen. Ik heb toen een aantal weken de basisprincipes hiervan bij ons op kantoor uitgehangen om hier bewust aandacht aan te besteden.”

Dirk Van Maele

Waarom heb je besloten om deel te nemen aan Plato Leadership?

"Ongeveer 11 jaar geleden ben ik in contact gekomen met Plato. Zo heb ik reeds meerdere jaren aan verschillende Plato’s deelgenomen... Je kan mij dan ook een Plato believer noemen!

Hoe meer onze organisatie en intern team groeit, des te belangrijker leiderschap wordt. Het durven uit handen geven, je mensen kansen geven en ze juist ondersteunen is een uitdaging maar vereist ook constante aandacht. Als Plato deelnemer deel je dan ook ervaringen met collega ondernemers. Daarnaast worden er handvaten aangeboden die voor mij zeer waardevol zijn."
 

Dirk Van Maele

Tevens, doordat je jouw ei kan delen met collega ondernemers, krijg je of hoor je van hen hoe ze bepaalde zaken aanpakken. Dit heeft mij recent geholpen om een moeilijke beslissing te nemen. Een beslissing die je anders te gemakkelijk voor jou uitschuift.”

Wat is tot nu toe de grootste toegevoegde waarde geweest van het traject?

“Er zijn meerdere toegevoegde waarden. Maar als ik terugkijk naar de beide edities van Plato Leadership, dan is het delen van ervaring en kennis met andere deelnemers er zeker één van. 
Ook nieuwe zaken leren en ons stimuleren om er iets meer mee te doen, werkt bij mij. Recent ging de sessie over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Mijn interesse was groot en ik heb mij achteraf het boek gekocht van Stephen R. Covey. Het geeft mij nieuwe inzichten en maakt mij bewust hoe het ook kan.”

Welke dingen heb je al concreet geleerd en toegepast in je bedrijf?

“Aangezien dit reeds mijn 2de Leadership Plato deelname is, heb ik reeds bewust of onbewust dingen toegepast. Persoonlijk vind ik de SBI methode zeer bruikbaar voor het geven van feedback. Deze methode heb ik al meermaals toegepast. En het werkt!  Maar ook het breder kader rond verbindend communiceren komt aan bod. Onbewust ga je ook bepaalde zaken toepassen.”

Welke leiderschapskills wil jij aanscherpen in 2023? Stap met 15 ambitieuze zaakvoerders in Plato Leadership. 

Meer info vind je op de Plato Leadership pagina of contacteer Carolyn via carolyn.bednarz@voka.be of 0472 094 101.

Contactpersoon

Carolyn Bednarz

Groeitrajecten - Innovatie