Skip to main content

Over Voka

Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen is het grootste en meest nabije ondernemersnetwerk in Vlaanderen en vertegenwoordigt de belangen van ondernemingen tot op het hoogste niveau.

Het ontstond in januari 2004, toen het Vlaams Economisch Verbond en de acht regionale Kamers van Koophandel in Vlaanderen besloten om in een alliantie intensief samen te werken.

Vandaag bestaat Voka uit Voka vzw en zes Voka – Kamers van Koophandel. Voor de Vlaamse ondernemingen in Brussel is er bovendien Voka Metropolitan. Voka vzw legt zich vooral toe op standpuntbepaling, belangenbehartiging en projectwerking op Vlaams niveau, terwijl de Voka - Kamers vooral sterk staan in regionale belangenbehartiging, netwerking en een sterke dienstverlening aan bedrijven.

Sinds 2008 werkt Voka nauw samen met 29 sectororganisaties, wat het werkgeverslandschap nog verder versterkt.

Ondernemingen worden rechtstreeks lid van Voka en versterken zo de invloed van het grootste ondernemersnetwerk. Die leden zijn onze motor: Voka is een organisatie van, voor en door Vlaamse ondernemingen. Samen timmeren we aan een optimaal kader om vrij en succesvol te kunnen ondernemen in Vlaanderen.

Voka verdedigt je belangen als Vlaamse ondernemer

 • Als de stem van de ondernemingen, ondernemers en hun medewerkers maakt Voka hun belangen kenbaar en verdedigt ze.
 • Door te wegen op de politiek halen we onze slag thuis en plaatsen we de onderwerpen die belangrijk zijn voor ondernemingen hoog op de politieke agenda.
 • Dat doen we niet met holle slogans, wel met studies en onderbouwde standpunten waarbij we maximaal en permanent inspelen op de sociaal-economische uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen in het bedrijfsleven.
 • We bestuderen de belangen van onze leden, verdedigen ze en communiceren ze op lokaal, bovenlokaal, Vlaams, federaal en Europees niveau.
 • Voka vzw bouwt daartoe het meest slagvaardige kenniscentrum en het krachtigste lobby- en communicatieapparaat uit, in nauwe samenwerking met de bedrijven.

Voka verbindt je met collega-ondernemers

 • Voka is een organisatie van, voor en door ondernemingen in Vlaanderen. Op geregelde tijdstippen brengt Voka zijn leden samen op topevenementen en activiteiten.
 • Een van de hoogtepunten is de Voka Nieuwjaarsreceptie, waar Voka met krachtige boodschappen de toon zet voor het komende jaar. Begin september trapt Voka dan weer het nieuwe politiek-economische jaar af met de Voka Rentree. In oktober laten we het grote publiek proeven van het beste wat onze ondernemingen te bieden hebben tijdens de Voka Open Bedrijvendag, waar meer dan een half miljoen bezoekers op afkomen. En dat is nog maar een greep uit onze evenementen en activiteiten.
 • We staan dicht bij onze leden. Ook letterlijk. Voka wil het meest nabije netwerk van ondernemingen zijn. Daartoe zullen de Voka-Kamers het meest toegankelijke platform aanbieden voor netwerking en dienstverlening.
 • Dat netwerk reikt trouwens veel verder dan enkel en alleen het bedrijfsleven: échte impact en invloed kunnen we alleen maar hebben in verbinding met diverse en andere stakeholders in de maatschappij.

Voka versterkt je onderneming

 • Als ondernemersorganisatie bouwt Voka actief bruggen tussen ondernemers in verschillende sectoren. Daarnaast zoekt Voka ook naar samenwerkingsmodellen tussen diverse spelers in onze maatschappij.
 • Bijna 14.000 ondernemers hebben deelgenomen aan een van de vele trajecten waaronder Bryo, Plato, Familio, Transitio en Accelero, deden beroep op verschillende kortlopende trajecten, vroegen informatie en advies en waren aanwezig op de vele community- en inspiratiesessies.
 • Via het partnership met FIT ondersteunen we bedrijven in hun internationale ambities (deelname aan missies, ‘Week van het internationaal Ondernemen', opleidingen).
 • Ook werd in 2017 het ‘Voka Charter Duurzaam Ondernemen’ opgestart. Dat biedt bedrijven de mogelijkheid duurzaam ondernemen concreet vorm te geven.
 • Daarnaast zet Voka specifiek in op innovatie in de zorg via de Voka Health Community.

Word Voka lid

Als Voka lid heb je talloze voordelen.

Lid worden

Nog geen profiel?

Maak een profiel aan om gemakkelijk in te schrijven voor activiteiten, deelnemerslijsten te bekijken of inhoud te zien van communities waar je aan deelneemt.

Registreer hier
Propaganda
Accent
Domestic Services
Banque de Luxembourg
BMW Brussels
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
ING
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD Worx
BovaEnviro+
Tormans
G4S
CRM Group
Deloitte Private
pfl
Logo KPMG
Logo Premed
Logo Randstad
Soundfield
Jobat
alk
Logo JAM
Trixxo