Skip to main content
  • Plato blaast 30 kaarsjes uit

Plato bracht al 18.000 ondernemers samen

Plato is intussen al 30 jaar lang Voka’s lerend netwerk bij uitstek, waarbij ondernemers bijleren van de ervaringen van anderen om de eigen onderneming verder te kunnen uitbouwen. Plato zweert bij het meter- en peterschapsprincipe: zowel ondernemers als kaderleden uit grote bedrijven fungeren als klankbord voor kmo’s met groeiambities, om hen te helpen bij het uitbouwen en professionaliseren van het bedrijf.

Plato verbindt grote en kleine bedrijven

Bedenker van deze formule is baron Bob Stouthuysen, de vroegere directeur Personeel en Organisatie bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Samen met oprichter Paul Janssen deed hij het Kempense farmabedrijf uitgroeien tot een wereldspeler. Tussen 1976 en 1981 was hij ook voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond, later Voka. Om kleinere bedrijven te helpen in hun professionalisering en tegelijk grotere bedrijven te laten leren van diens wendbaarheid, legde hij de fundamenten van wat vandaag hét leerplatform voor ondernemers in Vlaanderen is.

Plato zet ondernemers aan tot en ondersteunt hen bij het ondernemen

Opgestart binnen het Streekplatform Kempen kreeg het concept de naam Plato, als letterwoord voor peterschapsleertrajecten arrondissement Turnhout en omgeving. De Kamer van Koophandel Dendermonde pikte het concept als eerste binnen het huidige Voka-netwerk op, waarna andere Kamers al snel dat voorbeeld volgden. De voorbije drie decennia bracht Plato in Vlaanderen meer dan 18.000 ondernemers bij elkaar, de jongste vijf jaar steeds zo’n duizendtal in uiteenlopende groepen. Vandaag is het een van de initiatieven waarmee Voka in samenwerking met Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) ondernemers aanzet tot en ondersteunt bij het ondernemen.

Bent u ook benieuwd naar Plato? Ontdek Plato

Contactpersoon