Skip to main content
  • Nieuws
  • Pedeo Hogedrukgieterij pleit voor verbondenheid in coronatijd

Pedeo Hogedrukgieterij pleit voor verbondenheid in coronatijd

  • 03/03/2021

Corona zet meer dan ooit het vergrootglas op onze manier van leven en werken.  
2020 was ook voor Pedeo hogedrukgieterij in Oudenaarde een bijzonder woelig jaar met persoonlijk verlies en professionele bottlenecks. Een openhartig interview over veerkracht, ventileren en verbondenheid met HR-manager Lieven Barbier en preventieadviseur Jan Depraetere.
 

foto
Jan Depraetere, preventieadviseur en Lieven Barbier, HR-manager bij Pedeo

 

Een onschuldige reis van Lieven Barbier, HR-manager bij Pedeo, met vrienden naar Atlético Madrid begin maart 2020 loopt niet goed af: “We zijn met zijn allen ziek geworden. Op 18 maart, de start van de lockdown, werd ik opgenomen in het ziekenhuis met ernstige symptomen. Ik lag drie weken op de covid-afdeling; het duurde tot begin mei voor ik terug aan de slag kon in het bedrijf, zij het deeltijds want herstellen van Covid-19 ging traag. In die periode namen collega’s mijn taken over en daarvoor ben ik hen erg dankbaar”, zegt Lieven.

Jan Depraetere is preventieadviseur in de hogedrukgieterij en wordt ook al vroeg geconfronteerd met verlies: “In het begin van de pandemie verlies ik mijn vader aan het virus: een gezonde fitte man van 89 jaar. Twee weken na zijn besmetting overlijdt hij, afscheid nemen kon niet. Door mijn privésituatie en job ben ik het voorbije jaar volledig opgeslorpt door de risico’s van het virus, ik merk dat dit soms angst aanwakkert. Het is goed om regelmatig naar de positieve dingen te kijken, als een soort reset.” 

Medewerkers motiveren elkaar

Pedeo is een Oudenaardse hogedrukgieterij van onderdelen in aluminium- en zinklegeringen. Het bedrijf maakt onderdelen voor bedrijven uit 25 landen en voor sectoren als de elektronica, machine- en apparatenbouw, vervoer, bouw, interieur & verlichting, luchtvaart en scheepvaart. 
“Ik zag vooral veel onzekerheid bij de medewerkers”, zegt Lieven. “Het nieuws over bedrijven die in de problemen kwamen, onzekerheid over de toekomst, het maakte indruk op de medewerkers.” 
Jan vult aan: “Het was in het begin ook zoeken naar informatie: op officiële websites, via de arbeidsgeneesheer, tijdens webinars en in specifieke facebook-groepen,… Ik stemde af met experten ter zake om zicht te krijgen op het grotere plaatje en prioriteiten te kunnen stellen zonder belangrijke details uit het oog te verliezen. Zo moeten bijvoorbeeld ook alle contactoppervlakken meermaals ontsmet worden. Voor iedere uitdaging die werd afgevinkt, kwam er een nieuwe kopbreker bij. Ook onze medewerkers zelf brachten mogelijke risico’s aan het licht en motiveerden elkaar om de regels toe te passen.” 

“Angst is mogelijks een nog grotere bedreiging dan het virus zelf”

Het was ook een kwestie van intens afstemmen met klanten, partners en leveranciers. De hele keten stond onder druk. “Maar onze klanten waren blij dat wij konden blijven leveren en dat stelde ook de medewerkers gerust”, zeggen beide heren. Pedeo realiseert een omzet van bijna 10 miljoen euro. Dankzij een groei in nieuwe projecten was de corona-impact in omzet beperkt (ca. 5% omzetdaling 2020 t.o.v. 2019). Tijdens de eerste lockdown was er een tijdelijke omzetdaling van 60 % maar Pedeo Hogedrukgieterij hernam sterk. Het werd in 2020 trouwens als Trends Gazelle genomineerd. 

Lees verder onder de foto
foto

 

Telewerken in productie? Niet evident

Ook telewerken in een productieomgeving is verre van eenvoudig. “Er zijn functies waarbij dat kan, maar bij een aantal rollen ligt dat veel moeilijker. In de productiehal aanwezig zijn, een gietstuk in handen nemen, voor sommige functies is het cruciaal” vertelt Jan. 
De regels handhaven, zonder de angst te vergroten. Lieven beseft dat dit een belangrijk evenwicht is: “Ik ben soms emotioneel door wat ik heb meegemaakt, maar niet angstig. Angst is mogelijks een nog grotere bedreiging dan het virus zelf. Covid en mijn verblijf in het ziekenhuis hebben mij nog meer doen nadenken over de waarden van het leven, over het welbevinden van onze medewerkers. We zien ook dat de mensen elkaar en het bedrijf missen als ze veel thuis werken.”
Jan denkt als preventieadviseur ook aan ergonomisch werken van thuis uit: “Aan de telewerkers heb ik richtlijnen voor een gezonde zithouding gestuurd. Bij het thuiswerken is dit nog belangrijker omdat daar de stoel niet altijd afgestemd is op bureauwerk. Maar ik informeer hen ook over het belang van een goede verluchting, verlichting, de juiste werktemperatuur of voldoende bewegen. Door de crisis worden een aantal zaken op scherp gesteld, en dat is positief.” 

Ventileren geeft zuurstof

Verbondenheid met het bedrijf en de collega’s behouden is bij Pedeo altijd een prioriteit geweest, al vóór de pandemie en nu nog meer. Dit leverde aan aantal mooie initiatieven op.  “We hielden al ontbijtsessies met alle collega’s”, gaat Lieven verder,  “telkens in kleine groepjes, uiteraard helemaal coronaproof. Het management was daarbij, om te luisteren. Ventileren, tijd investeren in echt contact, dat geeft letterlijk zuurstof. Waarschijnlijk gaan we dit in de toekomst nog doen. Ook met de feestdagen stuurden we de collega’s een apero-mand. Toch leuk dat de crisis ook positieve dingen heeft meegebracht. Ik denk dat Jan als preventieadviseur en ikzelf als HR-manager elkaar goed aanvullen. Het is een verhaal van risico’s identificeren en aanpakken, om net daardoor een relatieve rust te brengen bij alle medewerkers.”
“Nu beseffen we maar al te goed hoe belangrijk kleine gebaren zijn: een telefoontje of een babbel op het bureau”, besluit Lieven. Zo blijf ik het ook heel ongemakkelijk vinden om geen hand te geven. Het is een symbool waarvoor we nog geen vervanger hebben gevonden.” 

De start van 2021 was professioneel alvast veelbelovend met een aantal nieuwe projecten die het bedrijf zal realiseren, zoals de behuizing voor een portefeuille voor digitale munten (i.s.m. NGRAVE). 
Beide heren beseffen echter dat het echte normaal nog niet onmiddellijk terugkomt. “Nog even volhouden, maar het komt goed.”