
De Hamvraag | Stijn Slabbinck (FishEye): "Zorgt het aanwerven van de juiste mensen voor duurzame groei?"
De Hamvraag met Stijn Slabbinck (FishEye): "Zorgt het aanwerven van de juiste mensen voor duurzame groei?"
De Hamvraag met Stijn Slabbinck (FishEye): "Zorgt het aanwerven van de juiste mensen voor duurzame groei?"
‘Als we in Vlaanderen niet toelaten dat arbeidskrachten uit India, Brazilië of Mexico legaal in onze bedrijven aan de slag gaan, dan ontzeggen we onszelf economische groei en doen we onze buurlanden een cadeau. Dat de Vlaamse regering arbeidsmigratie verder wil inperken, is onbegrijpelijk’, schrijft Hans Maertens, de topman van Voka.
Van 4 tot 12 oktober 2025 leidt Prinses Astrid een Belgische economische missie naar Californië, met bezoeken aan San Francisco en Los Angeles. Deze missie, georganiseerd door het Agentschap voor Buitenlandse Handel in samenwerking met Flanders Investment and Trade (FIT) biedt Belgische bedrijven een unieke kans om hun internationale netwerk uit te breiden en nieuwe zakelijke mogelijkheden te verkennen in een van 's werelds meest dynamische economische regio's.
In een sterk geconnecteerde wereld en een groeiende afhankelijkheid van digitale netwerkinfrastructuur wordt cyberveiligheid steeds belangrijk. Cyberaanvallen komen niet alleen vaker voor, ze worden ook steeds geavanceerder en vaak aangedreven door AI-systemen.
Ambachtelijke opleidingen zoals molenaar of potten bakken zitten vandaag in de lift. Ze spelen in op de wens naar creativiteit en de zin iets te doen met de handen en dit als tegengif op een stressvol bestaan en een druk hoofd. De passie siert de cursist die graag exotische talen wil leren, aan zijn eigen koersfiets wil sleutelen of zijn renovatieproject zelf in handen wil nemen. Maar is er evenveel passie voor de opleiding die bijdraagt aan de job en de loopbaan? Of is dit toch vooral een zaak van moeten en dus liefst van de overheid en de werkgever die het maar moeten organiseren en vooral financieren? Bij voorkeur dan nog tijdens de werkuren.
De nieuwe federale legislatuur hervormt vrij ingrijpend het arbeidsmarktbeleid met nieuwe en oude, heropgeviste voorstellen. Eén daarvan betreft de activering van het ontslagrecht die inmiddels voor de 5de keer op tafel belandt. De achterliggende idee is dat mensen die ontslagen worden, best zo snel als mogelijk elders weer aan de slag gaan en dat ze daarin moeten geholpen worden via ‘inzetbaarheidsbevorderende’ maatregelen. In concreto gaat het dan vooral om opleiding en begeleiding richting een nieuwe job. Het is een van de pijlers waarop het concept flexicurity leunt: flexibiliteit én zekerheid bieden aan werkgevers en werknemers. De vraag is: hoe ver reikt de rol van de werkgever?
Voka formuleert beleidsaanbevelingen in nieuwe expertenpaper
In een sterk geconnecteerde wereld met een groeiende afhankelijkheid van digitale infrastructuur wordt cyberveiligheid steeds belangrijk. Zeker nu cyberaanvallen niet alleen frequenter voorkomen, maar ook steeds geavanceerder worden. Hoe kunnen we slim en veilig omgaan met die uitdagingen? Met deze 6 aandachtspunten versterken we de cybersecurity in Vlaanderen.
De Vlaamse ondernemers blijven zich grote zorgen maken over de economische situatie in de komende maanden. Dat wordt bevestigd in een nieuwe Voka-enquête bij 700 Vlaamse bedrijven eind april. Het sentiment bij de Vlaamse ondernemers is al geruime tijd vrij negatief.
Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns wil nieuwe afstandsregels invoeren voor windmolens hoger dan 200 meter. Vandaag bestaan er vergunningsregels rond geluid en slagschaduw, maar nog niet voor de afstand tot woningen en bedrijven. Volgens het voorstel zou een turbine voortaan minstens drie keer haar tiphoogte van de eerste woning moeten staan.
De Hamvraag met Sigrid Put (Vatana): "Is openheid en vertrouwen cruciaal om van mede-ondernemers bij te leren?"
Er komt dan toch een volledig uitstel van de PV-verplichting voor grote elektriciteitsafnemers in Vlaanderen tot 1 april 2026.
Merel Dutry, doctoraatstudente aan de UGent, ontwikkelde samen met de universiteit en Voka testen om leerlingen te helpen ontdekken waar hun talenten en interesses liggen.
Witte rook rond de tijdelijke besparing voor schooljaar 2025-2026 in het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Een regeling waarbij werknemers tijdens het werk tijd vrij krijgen om een opleiding naar keuze te volgen, met behoud van loon tijdens hun afwezigheid.
Vlaamse bedrijven denken dat 2025 een somber economisch jaar wordt en daar heeft de internationale handelsoorlog veel mee te maken. Dat blijkt uit een nieuwe Voka-enquête bij 750 Vlaamse ondernemingen die begin deze week werd uitgevoerd.
De stakingsacties van dinsdag zullen de economie weer grote schade toebrengen. De luchthavens en de zeehavens zijn opnieuw geïmpacteerd, met alle gevolgen van dien voor de internationale reputatie van ons land. België is op weg om stakingskampioen te worden in Europa, met nu al 88 aangekondigde stakings- en actiedagen. Voka roept de vakbonden op om de stakingsacties te beëindigen en te kiezen voor overleg.
De Hamvraag met Nele Maris (Maris Green Solutions): "Is inclusief aanwerven een sleutel tegen de krapte op de arbeidsmarkt?"
"Dankzij STEMpact kunnen we leerlingen en leerkrachten optimaal voorbereiden op een toekomst waarin innovatie, technologie en duurzaamheid centraal staan en tegelijkertijd een concreet antwoord bieden op de krapte op de arbeidsmark."
De langdurige handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten zijn de afgelopen weken geëscaleerd tot een van de meest ingrijpende fases sinds het begin van het conflict.
Deze week kwam het IMF met hun nieuwe vooruitzichten voor de wereldeconomie.
De federale regering heeft haar paasakkoord gesloten. In dat zogenaamde paasakkoord is onder meer beslist om extra miljarden te investeren in defensie en om werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken. Wat zit erin voor jouw onderneming?
Op economisch vlak waren de voorbije weken historisch (en op langere termijn zo goed als zeker historisch idioot).
Met de modernisering van het secundair onderwijs kunnen leerlingen uit arbeidsmarktgerichte richtingen voortaan afstuderen na het zesde jaar, zonder zevende specialisatiejaar. Wat een logische vereenvoudiging lijkt, dreigt cruciale vakkennis en praktijkervaring overboord te gooien.
De hervorming van de buitenschoolse kinderopvang schuift lokale besturen nog meer naar voren als spil van het opvangbeleid. Maar geeft die autonomie wel voldoende garantie op een kwalitatief aanbod aan buitenschoolse kinderopvang?
Maak een profiel aan voor:
Ben je Voka-lid? Dan krijg je ook: