Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Mensen zijn het grootste competitieve voordeel van bedrijven”

"Mensen zijn het grootste competitieve voordeel van bedrijven”

  • 25/03/2024

Tijdens het afgelopen XpertFinders-evenement in maart konden bezoekers slimme tools en applicaties ontdekken die de workflow van HR-afdelingen vereenvoudigen. Heel wat HR-techspelers bieden met hun unieke software een oplossing voor specifieke uitdagingen. “Omarm artificiële intelligentie waar het kan, maar vergeet je medewerkers niet in het transitieproces”, aldus AI-expert Maarten Verschuere die de meer dan 230 aanwezige deelnemers inspireerde met zijn keynote.  

Omarm verandering, focus op je core business en blijft geïnspireerd. Met die drie lessen roept AI-expert Maarten Verschuere het publiek op om met AI aan de slag te gaan. 


Tekst Laurens Fagard – foto Nathalie Dolmans

“Math teachers protest against calculator use”. De krantenkop uit 1966 die Maarten Verschuere toont in zijn presentatie over het gebruik van artificiële intelligentie op het XpertFinder-evenement, is vandaag meer dan verbijsterend. "Net zoals er een wereld voor en na internet of smartphones was, zal dat bij AI hetzelfde zijn. Het is zaak om ons niet blind te staren op de gevolgen van nieuwe technologie, maar ze eerder te omarmen en te gebruiken zodat we ons huidig denkbeeld overstijgen”, zegt Maarten Verschuere, oprichter van Cleverland waarmee hij bedrijven zo goed als mogelijk op weg helpt naar de digitale toekomst.

Tijdens Voka’s XpertFinder ligt de focus vooral op het samenbrengen van bedrijven, die op zoek zijn naar een digitale vereenvoudiging in hun processen, en start- en scale-ups die met hun softwareoplossing de hand reiken. Het vorige evenement draaide specifiek rond verbeteringen in het HR-beleid. “Bij de vorige digitale transformatie is er al heel wat geëvolueerd, maar er zijn heus nog wat winsten te boeken op HR-vlak", verzekert Maarten. “Er gaat nog altijd veel tijd naar administratieve beslommeringen zoals contracten of onkostennota’s. Zulke dingen kunnen vandaag perfect geautomatiseerd worden met AI-tools.  

“Het stelt ons in staat om meer aandacht aan de menselijke HR-kant te geven en acties op te zetten rond welzijn of werkervaring. En dat is absoluut nodig, want je merkt dat AI het speelveld tussen bedrijven gelijktrekt. Veel tools zijn betaalbaar geworden zodat je vandaag met een klein budget al even efficiënt kan werken. Het zorgt er voor dat mensen stilaan het echte competitieve voordeel worden. Het is niet meer allemaal operational excellence dat de klok slaat. Hoe je jouw mensen opleidt en hoe teams zich ontwikkelen, zijn ook cruciaal.”

Nuanceer het doembeeld

Met ‘AI is going to replace you’ opende Maarten zijn presentatie. Een doembeeld dat gaandeweg volledig genuanceerd wordt. “Die boodschappen blijven vaak hangen bij mensen. Maak je als bedrijf gebruik van AI, moet je ook je medewerkers daarbij betrekken. Het heeft geen zin om eerst technologie te implementeren om daarna de angst die op de werkvloer leeft, weg te werken. Een transformatie start bij mensen meenemen in een verhaal. Wat is AI en hoe kan het een meerwaarde zijn voor jouw job? Als mensen taken die ze vervelend vinden, kunnen automatiseren, heb je ze gegarandeerd mee.”

“Nadien is het zaak om de pijnpunten in jouw bedrijf bloot te leggen. Dat kan je perfect met al je medewerkers doen. Iedereen heeft immers frustraties in zijn of haar job. Arbeiders zijn bijvoorbeeld de mensen bij uitstek die weten wat er fout loopt in de productie. Maar het is wel belangrijk om enkel tijdrovende processen te automatiseren. Krijg je als HR-dienst steeds dezelfde vragen over verlofregeling of wat te doen bij ziekte? Een chatbot is snel gemaakt en helpt mensen in de eerste lijn al een stuk verder. Je moet AI dus gebruiken als het echt een meerwaarde is. Daar liep het vroeger al eens mis met de opkomst van apps. Iedereen ontwikkelde er eentje. Maar als je jezelf niet eens in vraag stelt of dat wel nodig is, sterven apps een stille dood.” 

(lees verder onder de foto)

 

AI-sausje

Een beurs zoals XpertFinder die alle AI-toepassingen voor HR bundelt, toont tegelijk aan hoe versnipperd het landschap is. Voor fietsleasing heb je de ene applicatie nodig en voor onkostennota’s dan weer een andere. In de toekomst ziet Maarten wel een kentering komen. “Ik vergelijk het met de opvolger van de smartphone. Er zijn een aantal waanzinnige ideeën zoals Neuralink, een bedrijf onder de vleugels van Elon Musk dat experimenteert met chips in het brein waar je mee kan communiceren. Dat zie ik persoonlijk minder snel gebeuren. Een andere kanshebber die ik in januari zag op de CES-beurs (de grootste techbeurs ter wereld, red.) was een toestel waar geen apps meer op staan. Het is een soort AI-assistent waar je opdrachten aan geeft: stuur een bericht naar die persoon of regel een taxi.”

“Dat zie ik ook gebeuren bij HR-processen bijvoorbeeld. AI kan een abstractie van andere apps maken en er als een saus overheen gegoten worden. Op lange termijn zie ik eerder dat individuele tools meer naar de achtergrond verdwijnen en zullen communiceren met elkaar. Je ziet het ook al bij ChatGPT dat zowel teksten als afbeeldingen of QR-codes genereert. Binnen een aantal jaar gebruiken we misschien geen toestellen meer voor dit interview en schrijft AI alles uit in jouw eigen schrijfstijl. De echte vaardigheid ligt in hoe je met de tools overweg kan. Prompts (of geprogrammeerde opdrachten) opmaken is de meest nuttige programmeertaal van de toekomst. En hoewel het eigenaarschap van AI-gegenereerde teksten wel ter discussie ligt, vind ik niet dat wanneer je AI als middel gebruikt, je dan per definitie geen eigenaar bent. Een balpen waar je een tekst mee schrijft, is daarom ook niet de rechtmatige eigenaar.”

Ook voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt ziet Maarten AI als gamechanger. “Levi’s maakt al gebruik van AI-gemaakte modellen en zelfs een gegenereerde versie van jezelf. Zo kan je meteen zien hoe die broek je zit en zo zal je misschien sneller overgaan tot een aankoop. Als bedrijf kan je op dezelfde manier een vacature als heftruckchauffeur in de schijnwerpers plaatsen. Voeg daar nog een gepersonaliseerde vacaturetekst aan toe en mensen krijgen echt het gevoel dat bedrijven op zoek zijn naar jou persoonlijk. Het haalt automatisch ook heel wat issues rond discriminatie weg omdat de vacature op maat geschreven is.”

Omarm verandering, focus op je core business en blijft geïnspireerd. Met die drie lessen roept Maarten het publiek op om met AI aan de slag te gaan. “Vooral dat laatste is niet altijd evident. Naast evenementen en podcasts die je kan meepikken, heeft innovatief bedrijf nexxworks met ‘The Day After Tomorrow’ een interessant concept. Ze nemen bedrijven mee op inspiratiereis om uit hun bubbel van het dagelijkse werk te ontsnappen en te ontdekken hoe andere bedrijven nieuwe technologieën toepassen. Die externe inspiratie helpt om een perspectief te bieden over hoe het bedrijf er in de toekomst zal uitzien en welke stappen je kan nemen. Dat is voor mij cruciaal: niet in je cocon blijven zitten en dingen uitproberen. Als je dat niet doet, ervaar je hoe dan ook de gevolgen binnen de kortste keren.” 

Voka biedt HR-ondersteuning voor je onderneming.

Bekijk onze activiteiten, opleidingen en events rond HR. 

Contactpersoon

Céline Vermeeren

Arbeidsmarkt - Groeitrajecten