Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Inclusie in hart en nieren, of beter gezegd chipolata's en hamburgers

Inclusie in hart en nieren, of beter gezegd chipolata's en hamburgers

  • 05/04/2024

In het sfeervolle West-Vlaamse Westrozebeke heeft de Belgian Pork Group sinds 1966 zijn hoofdkantoor gevestigd. Hier wordt niet alleen varkensvlees van A tot Z geprepareerd, maar ze omarmen ook inclusie op de werkvloer en beschouwen dit als kernwaarde in het familiebedrijf. Anthony Van Eeckhout, die sinds mei 2020 als Head of People fungeert, neemt ons mee doorheen de diverse aspecten van hun bedrijfscultuur en de voortdurende inspanningen om een inclusieve werkomgeving te creëren en te behouden. 

Familiewaarden van de Belgian Pork Group

Als een familiebedrijf dat zijn oorsprong vindt in 1966, heeft Belgian Pork Group een rijke geschiedenis van vakmanschap en toewijding aan kwaliteit. Met meer dan 1600 medewerkers, vertegenwoordigd door maar liefst 52 nationaliteiten, is de bedrijfscultuur doordrongen van een sterk gevoel van gemeenschap en familie.

"Voor ons is het behoud van het familiegevoel cruciaal", legt Anthony uit. "Meer dan 40% van onze werknemers is hier al meer dan een decennium. We streven ernaar een omgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en thuis voelt." 

Investeren in menselijk kapitaal

Anthony benadrukt het belang van het vinden van de juiste match tussen persoon en functie. "Er is geen one-size-fits-all oplossing", legt hij uit. De Belgian Pork Group investeert in internationale werving en opleiding om ervoor te zorgen dat medewerkers de nodige vaardigheden hebben om succesvol te zijn in hun rol.

"De oprichting van onze Butchers Academy is essentieel voor diegene die een opleiding tot beenhouwer willen volgen," zegt Anthony. "Het stelt ons in staat om mensen te trainen in alle aspecten van ons bedrijf." Daarnaast werkt het bedrijf nauw samen met sociale tewerkstellingsinstanties om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. 

In de kern draait het om de details - van het kennen van de namen van je collega's tot het verschaffen van huisvesting aan teamleden die verder weg wonen. Elk gebaar draagt bij aan een omgeving van inclusie en samenwerking

Anthony Van Eeckhout, Belgian Pork Group

Taal en leiderschap op de werkvloer

Een inclusieve werkomgeving vereist ook aandacht voor taaldiversiteit en leiderschapsontwikkeling, legt Anthony uit. "We hechten veel belang aan taalcoaching," benadrukt hij. Met een divers personeelsbestand dat verschillende talen spreekt, is effectieve communicatie essentieel. "Daarom streven we ernaar dat alle medewerkers aan de hand van taalcoaching een van de vier vooraf bepaalde talen voldoende beheerst: Nederlands, Frans, Engels of Roemeens." Op deze manier willen ze ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt, goed kan functioneren en vooral effectief kan communiceren op de werkvloer.

"Het is niet alleen belangrijk om medewerkers te begeleiden, maar ook om leidinggevenden op te leiden", voegt hij eraan toe. "Onze leiderschapsprogramma's zijn op maat gemaakt om ervoor te zorgen dat onze operationeel leidinggevenden de vaardigheden hebben om een inclusieve cultuur te bevorderen."

Groeien in inclusie

Hoewel de Belgian Pork Group al veel heeft bereikt op het gebied van inclusie, erkent Anthony dat er altijd ruimte is voor verbetering. "Het draait om de kleine dingen", zegt hij. "Van het kennen van de namen van je collega's tot het bieden van huisvesting voor medewerkers die verder weg wonen, elk gebaar draagt bij aan een meer inclusieve werkomgeving."

Voor Anthony is inclusie niet alleen een kwestie van moraliteit, maar ook van zakelijk gezond verstand. "Investeringen in mensen zijn de sleutel tot duurzame groei", legt hij uit. "Een tevreden medewerker is een productieve medewerker, en dat komt zowel het individu als de onderneming ten goede."

Terwijl we het interview afronden, benadrukt Anthony dat inclusie een voortdurende reis is. "Verandering kost tijd", zegt hij. "Maar elke stap die we zetten, brengt ons dichter bij een toekomst waarin elk individu de kans krijgt om te gedijen." 

Samen bouwen aan inclusieve werkvloeren

Ontdek Welt!

Logo ESF

Contactpersoon

Eugenia Cuyt

Projectmanager Arbeidsmarkt

Samen bouwen aan inclusieve werkvloeren

Maak vandaag nog het verschil voor jouw onderneming

Ontdek Welt
imu - vzw - Altez
Proximus