Skip to main content

Innoveren met Voka - KvK Limburg

ind 4.0

Met een uitgebreid netwerk én expertise ondersteunen en 
begeleiden wij bedrijven in hun innovatieprojecten. 

Innoveren is een must vandaag. Iedereen doet het - bewust of onbewust - om de 
toekomst van hun onderneming veilig te stellen. Voka - KvK Limburg wil bedrijven hierin maximaal ondersteunen. Wij bieden advies en vormen een klankbord voor 
zij die bezig zijn met innovatie. Via opleidingen brengen we de nodige kennis over. In onze community zetten we in op ervaringsuitwisseling en inspiratie. 
Samen verzekeren we de toekomst van ondernemend Limburg!

1

opleidingen

community

4

 

Advies & Klankbord

Als lid van Voka - KvK Limburg kan je bij ons terecht voor gratis eerstelijnsadvies. Of het nu gaat over de juiste subsidies voor jouw project, over je zoektocht naar partners of andere vragen, we helpen je graag verder. Door de combinatie van eigen kennis en een uitgebreid netwerk proberen we spoedig jouw vragen te beantwoorden. Indien je nog een stap verder wenst te gaan, komen wij ook graag langs om te luisteren naar jouw plannen. We merken dat veel ondernemers nood hebben aan een onafhankelijke blik op hun idee of project. Op basis van onze ervaring en kennis vervullen wij graag deze klankbordfunctie.

Heb je een vraag of wens je eens af te spreken met één van onze medewerkers? Geef een seintje!

FAQ

Er zijn een aantal vragen die frequent terugkomen als het gaat over innovatie. In onze FAQ, die regelmatig aangevuld zullen worden, bieden we hierop een antwoord.

 • Zijn er subsidies beschikbaar voor mijn innovatieproject? 
  Jawel! Je kan via verschillende kanalen subsidies krijgen. Op Vlaams niveau heb je het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio), die een aantal steunmaatregelen aanbieden. Ook Federaal is er steun mogelijk. De Provincie Limburg doet nog een extra duit in het zakje: voor bedrijven die samenwerken rond een innovatieproject kunnen hiervoor steun krijgen. Een volledig overzicht van alle subsidies in België vind je op deze pagina
 • 'Innovatie, daar hou ik me niet mee bezig'. Maar wat is het juist?
  Heel wat ondernemers zijn sceptisch bij het woord 'innovatie'. Ze denken dan aan totaal nieuwe producten, het warm water als het ware opnieuw uitvinden. Klopt, dat is zeker en vast innovatie. Maar onze kijk hierop is veel breder. Innovatie is de manier om de toekomst van jouw bedrijf veilig te stellen. Het gaat dan zowel om de ontwikkeling van nieuwe producten, of verbetering van bestaande, maar evenzeer diensten. Ook de verbetering van je interne processen valt hieronder. Tenslotte kan je je hele business model omgooien.
 • "Hoe kan ik mijn intellectuele eigendom en merken beschermen?"
   Het beschermen van intellectuele eigendom is essentieel voor innovatieve bedrijven om hun winstmarges en groei veilig te stellen. Echter is een doordachte en waardevolle bescherming maatwerk voor elke onderneming. Om u als ondernemer hierin zo goed mogelijk te begeleiden, kan u op ons rekenen voor eerstelijnsadvies, maar ook op onze partner Gevers die u in tweede lijn met raad en daad bijstaat. 
 • Wat is Industrie 4.0 juist en wat houdt het in voor mijn bedrijf? 
  Voor velen een nieuwe hype, maar het kan wel degelijk een grote impact hebben. We hebben er als werkgeversorganisatie speciale aandacht voor, zie deze pagina

Stond jouw vraag er niet tussen? Contacteer ons dan! 

Opleidingen

Ons opleidingsaanbod is samengesteld op basis van vragen en behoeften van onze leden. Het bestaat uit een combinatie van infosessie, (halve) dagopleidingen tot langere trajecten. Voor de meeste opleidingen is KMO-portefeuille mogelijk. Indien je liever een bepaald onderwerp specifiek op jouw bedrijf toepast, kunnen we ook een incompany opleiding uitwerken. 

We maken een onderscheid tussen de opleidingen die openstaan voor iedereen in de Kameracademie en deze specifiek voor eigenaars-ondernemers, in de Ondernemersuniversiteit.

Kameracademie 

17 september Growth hacking 14u00-17u00 info
19 september Het nieuwe werken 09u00-17u00 info
26 september 3D Printen 2.0 15u00-17u00 info
7 oktober Overtuigend communiceren voor technische profielen (Locatie: Corda Campus) 14u00-17u00 info
8 oktober Een neus voor smaakinnovatie (Locatie: Noordlink, Lommel) 14u00-17u00 info
10 oktober Innovaties geheimhouden of octrooieren 09u00-11u00 info
15 oktober Cryptocurrency en blockchain: hype of revolutie? (Locatie: Corda Campus) 08u30-10u30 info
18 oktober Circulaire economie voor dummies: de 17 SDG's 09u00-12u00 info
18 oktober Circulaire economie voor dummies: de sustatool 13u00-16u00 info
8 november Waste management: van kost naar opbrengst 14u00-17u00 info
12 november Adviesdag: Intellectuele eigendom 09u00-17u00 info
15 november
11 december
LAB: Klantgedreven innovatie 09u00-17u00 info
18 november Ondernemen in het 5G-tijdperk (Locatie: Corda Campus) 15u00-17u00 info
25 november Single use plastics (Locatie: Corda Campus) 15u00-17u00 info
28 november
5 december
LAB: Big data in de praktijk 09u00-17u00 info
10 december AI in de praktijk: chatbots 14u00-17u00 info
11 december Innovatie voor dummies: structuur in de fuzzy front end 09u00-17u00 info

Contacteer willem.degol@voka.be, +32 11 56 02 14

 

Ondernemersuniversiteit: cluster innovatie

De Ondernemersuniversiteit van Voka - KvK Limburg richt zich specifiek op eigenaars-ondernemers. In een aantal clusters wordt dieper ingegaan op specifieke onderwerpen. Eén van deze clusters is 'Innovatie'. Onder meer businessmodellen, service en productinnovatie en cultuur komt aan bod. Meer info via deze pagina

Incompany opleidingen

Indien je met meerdere medewerkers van hetzelfde bedrijf eenzelfde opleiding wilt volgen, kan het voordeliger zijn om deze als incompany te organiseren. Bovendien kan dan ook op maat gewerkt worden van jouw onderneming. Ook opleidingen die vandaag niet in ons aanbod staan kunnen bekeken worden. Indien je hierover nadenkt, geef ons een seintje en dan werken we een voorstel uit!

Community

Innoveren doe je niet alleen. Je kan je laten begeleiden of beroep doen op experten. Maar als ondernemer of innovatieverantwoordelijke hou je ook graag de touwtjes zelf in handen. En je bent niet de enige die met innovatie bezig is. In onze Community verzamelen we iedereen die bezig is met innovatie. We maken een onderscheid tussen:

nw io

Netwerken
Naast netwerking tijdens events, zijn er ook een aantal groepen van ondernemers of innovatieverantwoordelijken die regelmatig samenkomen om ervaringen uit te wisselen:

- Netwerk Big Data
- Netwerk R&D
- Netwerk Smart cities

Praktisch: 5 sessies per jaar onder leiding van een stuurgroep.
Doel: Praktijkervaring en kennis uitwisselen.

bc

Businessclub

Tijdens de Businessclub brengen we met een groep van 15 deelnemers een bezoek aan een aantal trendsetters op innovatievlak, zowel binnen als buiten Limburg. 

- Businessclub Innovatie
- Businessclub Artificial Intelligence

Praktisch: 10 sessies per jaar 
Doel: Inspiratie opdoen

award

Evenementen

Doorheen het jaar organiseren we een aantal evenementen en inspiratiemomenten om innoverend Limburg samen te brengen. In kleine groep of grootschaliger, telkens zetten we een bepaald aspect van innovatie in de kijker. Hoogtepunt zijn onze jaarlijkse Innovatie Awards

- ZigZag naar 2029: 21 november 2019

 

 

missie

Missies

Omdat innovatie wereldwijd plaatsvindt, brengen we de Limburgse ondernemers ook ter plaatse. We kiezen voor vernieuwende bestemmingen, in Europa en daarbuiten. In onze zoektocht proberen we net dat anders te zijn, waarbij we exclusieve toegang krijgen tot dé innovatieve bedrijven. 

Upcoming: 

- Roadtrip Industrie 4.0 Duitsland: 15 tot 17 oktober 2019
- Technology & venture capital inspiration mission to Tokyo, Japan:
van 14 tot 20 december 2019

 

Aarzel niet om ons te contacteren indien je interesse hebt in onze Community!

Focus: Industrie 4.0

Als werkgeversorganisatie bereiden we onze leden voor op de toekomst. Industrie 4.0 is dé toekomst voor de maakindustrie. 

Centraal in dit concept staat de toepassing van nieuwe (digitale) technologie in ondernemingen. Dankzij allesomvattende connectiviteit, intelligente machines en objecten wordt massaproductie op maat van de klant mogelijk. Het zijn tal van nieuwe technologieën en producten die samen een revolutie kunnen betekenen voor sectoren. Het gevaar is reëel dat je als bedrijf 'ge-Ubered' wordt wanneer je je onvoldoende bewust bent van wat er gaande is. Daarom zetten wij hier maximaal op in. Want nieuwe opportuniteiten zijn er eveneens voor zij die zich willen aanpassen.   

We organiseren een divers aanbod rond dit thema:

 • COTEMACO: dit Europees project is een samenwerking tussen verschillende partners in 4 landen, in België zijn dit Voka - KvK Limburg en Flanders Make. De focus ligt op de optimale samenwerking tussen machine en mens (cobots) in de automotive & voedingssector. Aan de hand van sessies en een fiedlab begeleiden we bedrijven in de implementatie van colloboratieve robotica. 
 • Netwerk Big Data: kennis- en ervaringsuitwisseling over de meerwaarde van (big) data in een bedrijfsomgeving. 
 • Netwerk Smart Cities: verzameling van bedrijven, overheden en academici die zich inzetten voor slimme oplossingen in steden. 
 • Voka Digital Factory: traject van 6 sessies waarbij het digitaliseren van je productieprocessen centraal staat.
 • Voka Digital Company:  traject van 6 sessies waarbij het digitaliseren van je bedrijfsprocessen centraal staat.

 

Hulp nodig?

cath Veroniek valerie birgit

 

willemdegol

 

Cathérine Dreesen

+32 477 61 82 62

 

Veroniek Hermans

+32 496 86 46 94
Netwerk Big Data

Valerie Jennes

+32 11 56 02 35
Netwerk R&D

Birgitt Deckers

+32 11 56 02 37

 

Willem Degol

+32 11 56 02 14

In samenwerking met

 

gevers

 

wingmen

 

 

Kunnen we jou helpen?

ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Logo KPMG
Logo Hands
Logo G4S
Logo JAM
Ethias
Trixxo