Skip to main content
  • Nieuws
Aanpassen om te overleven
Nieuws

Aanpassen om te overleven

Bedrijfsartsen zijn eindelijk aan het prikken geslagen. Na maandenlang aandringen mogen 7 grote Vlaamse bedrijven eindelijk deel uitmaken van de vaccinatiecampagne en ook zelf boosterdosissen plaatsen. Prikken op de werkvloer is een volgende stap in een ongetwijfeld nog lange strijd tegen het coronavirus. Het inschakelen van bedrijfsartsen zou wel eens de voorbode kunnen zijn van een vernieuwde invulling van bedrijfsgeneeskunde. Past die zich net als het virus aan om te overleven?

Nieuws

Vlaamse Overheid financiert innovatieve projecten voor vitaal & gezond telewerk

De kogel is door de kerk: de jury van de projectoproep ‘Vitaal en gezond telewerken’ heeft 14 projecten gekozen uit de 38 ingediende voorstellen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw lanceerde die projectoproep begin juli in opdracht van minister Wouter Beke. Daarmee wilden ze Vlaamse bedrijven of organisaties ondersteunen om de fysieke en mentale gezondheid van telewerkers te verbeteren.

Podcast 'in de Lift' - Ellen Batens, BloomUp
Nieuws

BloomUp: Mentale gezondheid bij jonge ondernemers

Voor de zeventiende aflevering van seizoen 2 van 'In de Lift' bracht Smart Media Agency een bezoekje aan Ellen Batens van BloomUp, en zij vertelde alles over hoe zij er met BloomUp naar streeft om mentale gezondheidszorg even toegankelijk te maken als fysieke gezondheidszorg.

Efficiënte in de zorg is niet genoeg
Nieuws

Efficiënte in de zorg is niet genoeg

Zorgondernemingen – zowel in ouderenzorg, ziekenhuizen als kinderdagverblijven – stuurden de voorbije weken noodsignalen uit: zonder bijkomend personeel zullen ze bewoners, patiënten of kinderen moeten weigeren of zelfs afdelingen sluiten. Zonder voldoende artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals is er immers geen zorg mogelijk. Laat staan kwalitatief hoogstaande zorg. We nemen ons zorgsysteem maar beter niet voor vanzelfsprekend.

Radicaal hertekenen van zorgberoepen
Nieuws

Radicaal hertekenen van zorgberoepen

Het vinden van de juiste medewerkers is dé topprioriteit van onze welzijn- en zorgondernemingen. We zoeken steeds meer personeel dat er al niet meer was. We spreken dan ook niet meer van personeelsschaarste, maar van personeelstekort in welzijn én zorg.

foto
Nieuws

De grote bevrijding

Sinds 10 maart 2020 zijn duizenden zorgprofessionals in oorlog met het SARS-CoV-2-virus en verlangen zij naar het moment van de grote bevrijding: het einde van de Coronapandemie. Het is nog maar de vraag of deze bevrijding er snel zal komen.

ziektebriefje
Nieuws

Voka erg sceptisch over voorstel om ziektebriefje af te schaffen

Om langdurige afwezigheid wegens ziekte aan te pakken, gaan we het ziektebriefje voor korte afwezigheden afschaffen. Met die uitleg lanceerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een nieuw idee. Hij wil het verboden maken dat werkgevers voor enkele dagen afwezigheid om een doktersbriefje vragen. Voka staat erg sceptisch tegenover dit voorstel. Het zet de poort naar misbruik open. En vooral: het is geen antwoord op de sterke stijging van het aantal langdurige zieken.

Health Community Congres: WAT? Working Apart Together!
Nieuws

Health Community Congres: WAT? Working Apart Together!

Op dinsdag 28 september verzamelden zo'n 200 deelnemers in welzijn en zorg op de eventlocatie Den Berg te Londerzeel voor het jaarlijks congres van Voka Health Community. Thema van de dag: "WAT? Working Apart Together! - Samen over werk, welzijn en werkgeluk in het nieuwe normaal.".

“De brug slaan met het bedrijfsleven”
Nieuws

“De brug slaan met het bedrijfsleven”

CAW Boom Mechelen Lier heeft heel wat expertise als het gaat over het versterken van psychosociaal welzijn van mensen. Het wil die kennis in de toekomst nog meer delen met bedrijven en hun medewerkers. “Want we zijn ervan overtuigd dat één plus één drie is”, vertelt algemeen directeur Bart Claes.

In gesprek met Brieuc Van Damme over value based prikkels
Nieuws

In gesprek met Brieuc Van Damme over value based prikkels

Om “de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment" te realiseren zijn prikkels nodig die zorgorganisaties, zorgverleners en patiënten in de juiste richtingen duwen. Tijdens de themasessie "Value based prikkels" op vrijdag 10 september gingen we hierover in gesprek met Brieuc Van Damme.

Hans Wilmots
Nieuws

“Nog te weinig aandacht voor presenteïsme”

Op basis van objectieve fysiologische metingen in real time stress in kaart brengen? Nee, het is geen sciencefiction. BioRICS, een spin-off van de KU Leuven, ontwikkelde er unieke technologie voor. CEO Hans Wilmots legt uit hoe die kan bijdragen aan het welzijn van medewerkers.

Emmaus
Nieuws

“Inzetten op veerkracht”

Emmaüs samenvatten: het is geen evidentie. De groep is in Vlaanderen actief in bijna alle sectoren uit de gezondheids- en welzijnszorg. Het is een netwerk met ruim 7.000 medewerkers en 24 voorzieningen die houvast, nabijheid en vooruitgang centraal zetten.