Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
Toekomstdenkers aan het woord | Voka Health Community
Voka nationaal
Nieuws

Toekomstdenkers aan het woord | Voka Health Community

Op donderdag 26 september houdt Voka Health Community haar jaarlijkse congres. Dit jaar staat het thema 'Technologie die Zorgt' centraal. Tijdens het evenement verkennen we vijf essentiële vragen over de invloed van technologie op de zorg. Voorafgaand delen enkele toekomstdenkers hun visie op welzijn en zorg. Maak hieronder kennis met onze toekomstdenkers.

Investering in preventie leidt tot reductie van de gezondheidszorgkosten
Voka nationaal
Nieuws

Investering in preventie leidt tot reductie van de gezondheidszorgkosten

Op donderdag 26 september organiseert Voka Health Community haar jaarlijks congres. Dit jaar is het centrale thema "Technologie die Zorgt”, met focus op technologische oplossingen die de efficiëntie verhogen en de zorguitkomsten verbeteren. In de aanloop naar het congres laten we traditiegetrouw enkele ‘toekomstdenkers’ aan het woord. In dit artikel: Evelyn Verlinde, head of science bij Leadlife. Leadlife combineert wetenschap, technologie en expertise in een digitaal platform – de perfecte start dus om deze artikelenreeks mee af te trappen.

wetten
Voka nationaal
Opinie

Minder langdurig zieken met nieuwe federale welzijnswet

Oproep Mensura en Voka om arbeidsartsen meer verantwoordelijkheid te geven. België is Europees kampioen, maar dan wel in de foute discipline. Meer dan een half miljoen mensen is vandaag langdurig ziek en daardoor afwezig van het werk. Nog nooit stonden meer mensen aan de kant en het gaat verder de verkeerde richting uit. De arbeidsmarkt, het bedrijfsleven en de sociale zekerheid komen onder een onhoudbare druk. De voorstellen die politieke partijen in deze campagne opwerpen zijn nuttig, maar volstaan geenszins. Een fundamentele aanpassing van de regelgeving is noodzakelijk. De codex welzijn en gezondheid op het werk moet dringend vernieuwd worden.

webinar eu-regelgeving en ai in de zorg
Oost-Vlaanderen
Nieuws

Opname webinar: EU-regelgeving & AI in de zorg

Tijdens de webinar op dinsdag 4 juni 2024 wijzen we je de weg door het complexe labyrint van de nieuwe regelgeving van de Europese Unie, specifiek toegespitst op jouw behoeften als zorg- of IT-professional werkzaam in diverse zorginstellingen, ziekenhuizen en thuiszorgdiensten.

ouderenzorg
Voka nationaal
Opinie

Een strategische financiering van ouderenzorg

De ouderenzorg in Vlaanderen staat onder immense druk. Het VRT-programma Factcheckers legde onlangs pijnlijk bloot wat velen in de sector al weten: de zorg voor ouderen is vandaag niet altijd even kwalitatief. Vlozo wees er bovendien op dat de vergrijzing harder toe slaat dan gedacht: de verschillende overheden in dit land zijn niet voorbereid om iedere oudere met een zorgvraag de gepaste ondersteuning te bieden. Hoe kunnen we de middelen vinden voor een strategisch ouderenzorgbeleid?

Voka x Rode Kruis
Voka nationaal
Nieuws

Voka en Rode Kruis-Vlaanderen roepen bedrijven op om plasma te doneren

Voka en Rode Kruis-Vlaanderen lanceren het project ‘Onderneming met een groot hart’, een initiatief dat bedrijven aanspoort om hun medewerkers te motiveren samen plasma te doneren in een van de 14 donorcentra in Vlaanderen. Dit project heeft als doel de noodzakelijke plasmareserves te verhogen om levensreddende medicatie en behandelingen te blijven waarborgen.

verpleegkundige
Voka nationaal
Opinie

Keur de hervorming van het verpleegkundig beroep goed

We staan voor een enorme uitdaging: de vergrijzing vergt dat we meer en meer complexe zorg bieden aan de sterk groeiende groep ouderen. Het is essentieel dat we voldoende zorgprofessionals hebben om deze uitdaging aan te gaan. De helft van onze zorgprofessionals zijn verpleegkundigen. Zij vervullen zeer diverse rollen in zowat alle sectoren van welzijn en gezondheidszorg. De federale regering werkt aan een hervorming van het verpleegkundig beroep. Voor 12 verpleegkundige vakorganisaties, Vlozo en Voka is het essentieel dat deze hervorming er komt.

Masterclass strategische zorginnovatie
Voka nationaal
Nieuws

DigiZorg | Masterclass strategische zorginnovatie

Op 20 september gaan we van start met deze masterclass waarbij je de mogelijkheid krijgt om je te ontwikkelen als bruggenbouwer en change agent. Je zult de verbinding leggen tussen innovatieve technologie, digitalisering en de welzijns- en gezondheidssector.

kinderopvang
Voka nationaal
Nieuws

Samen voor een betere werk-kinderopvang balans

In een tijd waarin het vinden van kinderopvangplaatsen een ware uitdaging is, slaan kinderopvang en werkgevers de handen ineen. Momenteel kampt onze samenleving met een tekort van zo'n 30.000 kinderopvangplaatsen. Daardoor worstelen bedrijven met het vinden van personeel, een problematiek die versterkt wordt door de structurele krapte op de arbeidsmarkt.

professional
Voka nationaal
Opinie

De zorgprofessional van morgen moet niet harder, maar slimmer werken

Tegen 2030 hebben we nood aan 100.000 bijkomende zorgverleners. De voorbije legislatuur werd dan ook sterk ingezet op verloning om nieuwe zorgverleners aan te trekken. Ons land kent intussen de bestbetaalde zorgverleners in de EU, maar paradoxaal genoeg heeft de extra verloning niet geleid tot meer zorgverleners.

Dokter
Voka nationaal
Opinie

Kapitein huisarts

De West-Vlaamse huisartsen trekken aan de alarmbel. Het is de zoveelste noodkreet van huisartsen die overal te lande patiëntenstops inroepen om de instromende vergrijzing af te dammen. Nochtans komt de vloedgolf niet onverwacht. We weten al 2 decennia dat de vergrijzing genadeloos zou toeslaan in de gezondheidszorg. Valt de huisarts nog te redden?

Verpleegkundige
Voka nationaal
Opinie

Parels voor de zwijnen

We staan voor een enorme uitdaging: de vergrijzing vergt dat we meer en meer complexe zorg bieden aan de sterk groeiende groep ouderen. Maar de vergrijzing betekent ook dat we die zorg moeten leveren met 2 in plaats van 4 actieve professionals. We zullen daarom de productiviteit van de zorg en van de professionals die erin actief zijn stevig moeten optrekken. Voor alle duidelijkheid: dat betekent niet per sé harder werken. Wel slimmer werken en de competenties van zorgverleners optimaal benutten. De federale regering werkt aan een hervorming van het verpleegkundig beroep. Maar is die wel slim?

Digitale transformatie in de Vlaamse gezondheidszorg
Voka nationaal
Nieuws

Digitalisering onmisbaar voor de toekomst van de Vlaamse gezondheidszorg

De Vlaamse gezondheidszorg staat voor ingrijpende uitdagingen, waaronder personeelstekort, zorgen over zorgkwaliteit, financiële tekorten en de complicerende factor van vergrijzing, zoals benadrukt in rapporten van internationale organisaties, met de vereiste om tegen 2030 hoogwaardige zorg te bieden binnen beperkte middelen.

Voka Health Community op Belgische Economische Missie naar Australië: uitwisseling rond data & innovatie
Voka nationaal
Nieuws

Voka Health Community op Belgische Economische Missie naar Australië: uitwisseling rond data & innovatie

Samen met het Agentschap Buitenlandse Handel en Flanders Investment and Trade (FIT) trok Voka Health Community naar het land van kangoeroes en koala's. Van 19 tot 28 oktober 2023 vond de Belgische economische missie naar Australië plaats. Niemand minder dan de Belgische Prinses Astrid en Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, waren onze gidsen in een Voka Health Community programma met meer dan 10 bezoeken en sessies rond welzijn & gezondheidszorg. Deze missie was een unieke kans voor Belgische en Australische bedrijven en onderzoekers om waardevolle contacten te leggen en bestaande zakelijke relaties te versterken.

Jobbeurs
Voka nationaal
Nieuws

Jobbeurs Zorg en Welzijn van Thomas More

Op de jobbeurs Zorg en Welzijn ontmoeten afstudeerders en rekruteerders elkaar. Achteraf kunnen ze elkaar nog vinden via de digitale organisatie- en sollicitatiegids.