Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • FAQ
 • Het Verschil tussen Zelfstandige in Hoofdberoep en Bijberoep: voor- en nadelen

Het Verschil tussen Zelfstandige in Hoofdberoep en Bijberoep: voor- en nadelen

 • 26/09/2023

Als je overweegt om zelfstandig ondernemer te worden in België, moet je een belangrijke beslissing nemen: ga je voor het statuut van zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep? Deze keuze zal aanzienlijke gevolgen hebben voor je financiële situatie, sociale zekerheid en algemene levensstijl. In dit artikel zullen we het verschil tussen deze twee statuten onderzoeken en de voor- en nadelen ervan bespreken.

Zelfstandige in hoofdberoep

Een zelfstandige in hoofdberoep is een persoon die zijn of haar zelfstandige onderneming beschouwt als de belangrijkste bron van inkomsten en zich daarop toewijdt als de primaire beroepsactiviteit. Dit betekent dat de zelfstandige in hoofdberoep doorgaans het grootste deel van zijn of haar tijd en energie besteedt aan het runnen en ontwikkelen van de eigen onderneming. Deze status brengt bepaalde verplichtingen en voordelen met zich mee, zoals hogere sociale bijdragen en uitgebreide sociale zekerheidsvoordelen.

Voordelen

 1. Volledige toewijding: Als zelfstandige in hoofdberoep ben je toegewijd aan je onderneming als je belangrijkste bron van inkomsten. Dit betekent dat je je volledig kunt focussen op het laten groeien van je bedrijf zonder afleidingen van een ander beroep.
 2. Sociale Zekerheid: Als hoofdberoep zelfstandige heb je recht op dezelfde sociale zekerheidsvoordelen als werknemers. Dit omvat ziekte-uitkeringen, pensioenopbouw en dekking voor arbeidsongeschiktheid.
 3. Fiscale Voordelen: Je hebt recht op verschillende fiscale voordelen en aftrekposten als zelfstandige in hoofdberoep, waaronder de mogelijkheid om beroepskosten af te trekken en gebruik te maken van de investeringsaftrek.
 4. Meer Geloofwaardigheid: Veel klanten en zakenpartners beschouwen zelfstandigen in hoofdberoep als meer toegewijde en betrouwbare zakelijke partners.

Nadelen 

 1. Financieel Risico: Als je hoofdberoep zelfstandige bent, draag je het volledige financiële risico van je bedrijf. Als je onderneming niet succesvol is, kunnen de gevolgen ernstig zijn.
 2. Hogere Sociale Bijdragen: Als zelfstandige in hoofdberoep betaal je hogere sociale bijdragen in vergelijking met bijberoep zelfstandigen.
 3. Minder Tijd voor Andere Activiteiten: Het runnen van een bedrijf in hoofdberoep kan veel van je tijd en energie vergen, waardoor er minder ruimte overblijft voor andere persoonlijke of professionele activiteiten.
   

Zelfstandige in bijberoep

Een zelfstandige in bijberoep is een persoon die naast een andere beroepsactiviteit, zoals een fulltime baan als werknemer, een zelfstandige onderneming runt. Het bijberoep wordt beschouwd als een aanvullende bron van inkomsten en wordt doorgaans uitgeoefend naast de hoofdberoepsactiviteit. Bijberoep zelfstandigen betalen over het algemeen lagere sociale bijdragen dan hoofdberoep zelfstandigen. Ze moeten ervoor zorgen dat hun bijberoepactiviteiten de hoofdberoepsactiviteit niet verstoren of concurreren met hun primaire werkzaamheden.

Voordelen

 1. Extra Inkomen: Als bijberoep zelfstandige kun je je onderneming combineren met een ander inkomen, zoals een baan als werknemer. Dit kan een financiële buffer bieden terwijl je je bedrijf opbouwt.
 2. Lagere Sociale Bijdragen: Bijberoep zelfstandigen betalen lagere sociale bijdragen dan hoofdberoep zelfstandigen, waardoor ze meer van hun inkomsten kunnen behouden.
 3. Minder Financieel Risico: Omdat je niet volledig afhankelijk bent van je onderneming voor je inkomen, loop je minder financieel risico.

Nadelen 

 1. Beperkte Sociale Zekerheid: Bijberoep zelfstandigen hebben minder uitgebreide sociale zekerheidsvoordelen dan hoofdberoep zelfstandigen.
 2. Minder Fiscale Voordelen: Je hebt mogelijk niet dezelfde toegang tot fiscale voordelen en aftrekposten als hoofdberoep zelfstandigen.
 3. Mogelijke Conflicten: Als je bijberoep activiteiten onderneemt die concurreren met je hoofdberoep of werkgever, kunnen er conflicten ontstaan.
   

Hoe kies je?

De keuze tussen zelfstandige in hoofdberoep en bijberoep hangt af van je individuele omstandigheden en doelen. Hier zijn enkele overwegingen om te helpen bij je beslissing:

 • Financiële Stabiliteit: Als je financiële stabiliteit belangrijk vindt, kan bijberoep zelfstandige een veiligere optie zijn, vooral als je al een ander inkomen hebt.
 • Toewijding: Als je volledig toegewijd bent aan je onderneming en bereid bent om het financiële risico te dragen, kan hoofdberoep zelfstandige de juiste keuze zijn.
 • Sociale Zekerheid: Als sociale zekerheid een topprioriteit is, moet je rekening houden met de uitgebreide voordelen die hoofdberoep zelfstandigen genieten.
 • Fiscale Voordelen: Als je van plan bent om veel beroepskosten te maken, kan het statuut van zelfstandige in hoofd
   

Voka gids(t)

Kortom, het verschil tussen zelfstandige in hoofdberoep en bijberoep is aanzienlijk en heeft invloed op je financiële situatie en sociale zekerheid. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen wat het beste bij jou en je zakelijke doelen past voordat je de stap naar zelfstandig ondernemerschap zet. Overleg met een boekhouder of financieel adviseur kan ook helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

Nuttig voor jou

imu - vzw - Altez
Proximus